Доступність посилання

ТОП новини

«Збираюся жити в Україні й нікуди звідси не поїду» – екс-керівник Вінницької поліції Шевцов на суді


Антон Шевцов з депутатом Держдуми Росії Миколою Валуєвим (фото з соцмереж)
Антон Шевцов з депутатом Держдуми Росії Миколою Валуєвим (фото з соцмереж)

У Шевцова на кордоні знайшли 10 тисяч доларів, за інформацією СБУ, він планував вилетіти до Росії

Вінницький міський суд у п’ятницю, 18 лютого, визнав законним затримання колишнього керівника Вінницької обласної поліції Антона Шевцова, яке намагались оскаржити його адвокати. Суд визнав необґрунтованими аргументи захисників, які вимагали звільнити Шевцова в залі суду, підтримавши таким чином обвинувачення. Затримання напередодні провели співробітники СБУ. Відбулось це у Чернігівській області під час спроби перетину Шевцовим українського кордону. Також у Службі безпеки України повідомили, що проти Шевцова порушене кримінальне провадження за 111-ю статтею Кримінального кодексу України. Екс-поліцейському інкримінують державну зраду.

Затримали Антона Шевцова ввечері 17 березня на контрольно-пропускному пункті Сенківка, що в Чернігівській області. Вже колишній очільник Вінницької обласної поліції намагався перетнути кордон з Білоруссю. Далі, за інформацією СБУ, Шевцов планував вилетіти до Росії. Квиток на рейс Мінськ-Москва був знайдений в особистих речах екс-поліцейського. Також із собою Шевцов мав 10 тисяч доларів готівкою. Керівник апарату голови Служби безпеки України Олександр Ткачук повідомив, що кримінальне провадження проти поліцейського було відкрите ще 16 березня. Конкретних фактів, у зв’язку з якими Шевцову інкримінують державну зраду, в СБУ наразі не називають.

Дуже багато матеріалу стосовно пана Шевцова є в засобах масової інформації
Олександр Ткачук

«Щодо тих підстав, які слугували для реєстрації по цій статті, то дуже багато матеріалу стосовно пана Шевцова є в засобах масової інформації. І якщо навіть дивитись на ті матеріали, які там є, можна казати про певні підстави того, що ця людина певним чином пов’язана з Російською Федерацією і пов’язана з тією пропагандою, яку Російська Федерація здійснює на шкоду інтересам нашої держави», – повідомив Олександр Ткачук.

14 березня Антона Шевцова спершу відсторонили від виконання обов’язків начальника обласної поліції Вінничини, а згодом керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе задовольнила його рапорт про відставку. Щоправда, про можливі зв’язки Шевцова з Росією заговорили значно раніше. Ще 22 лютого вінницька активістка Таїсія Гайда звернулась із відповідною заявою до місцевого СБУ. Тоді вінничанка знайшла світлини та відеозаписи, що свідчили про прихильне його ставлення до анексії Криму, де він ще у 2014-му працював у міліції Севастополя.

Через Шевцова у Вінниці палили шини

Серед іншого, в мережі відшукали фото Шевцова з депутатом Державної Думи Росії Миколою Валуєвим, у соціальних мережах екс-поліцейський був членом груп проросійського спрямування. Насторожили активістів і фото синів Шевцова, зроблені в Криму. На світлинах діти позують на фоні російської військової техніки, тримаючи в руках комуністичні прапори.



Згодом знайшли також відео з Криму. В об’єктив камери потрапив сам Антон Шевцов на параді до Дня перемоги у 2014 році. Стало відомо активістам і про те, що Шевцов мав два паспорти – український та російський. Другий, заявляє Гайда, він отримав у березні 2014-го, тобто, саме під час анексії півострова. Втім, силові органи не реагували на звернення, веде далі активістка. Відтак, в місті змушені були вдатися до протестних акцій. До прикладу, під обласним управлінням поліції перекривали автомобільний рух і палили шини.

Я волонтерка, працюю з дружинами загиблих. І для мене це просто страшно
Таїсія Гайда

«Я волонтерка, працюю з дружинами загиблих. І для мене це просто страшно. Пан Шевцов, він був керівником управління боротьби з організованою злочинністю в місті Севастополі. І мав би запобігати проявам сепаратизму. І для мене важливо, щоб такі люди не керували Вінницькою областю. Я вважаю, що це важливо для моїх дітей, для моєї сім’ї. І це мій борг перед тими дружинами, перед тими бійцями, які загинули», – розповіла очільниця об’єднання «Автомайдан Вінниччини» Таїсія Гайда.

Я хотів провідати сім’ю і повернутися назад – Шевцов

Сам Шевцов неодноразово відкидав звинувачення на свою адресу. На думку екс-начальника поліції Вінниці, проти нього ведеться спланована кампанія з дискредитації. Щоправда, хто це робить і з якою ціллю, екс-посадовець не уточнює. За словами Шевцова, 17 березня в Чернігівській області він не планував втікати з України, а затримали його на кордоні, коли він їхав у гості до сім’ї.

Я збираюся жити в Україні і нікуди звідси не поїду. Я ні в чому не винен
Антон Шевцов

«Я хотів поїхати провідати сім’ю і повернутися назад. Я збираюся жити в Україні і нікуди звідси не поїду. Я ні в чому не винен. Ви розумієте, якщо слідчий в документах пише речі, які не відповідають дійсності, і це просто перевірити, бо в кожного офіцера є особова справа, і якщо в процесуальних документах пишуть, що я займав посаду, до якої я насправді не причетний, то про що тут взагалі можна говорити», – заявив Шевцов в суді.

Антон Шевцов на своїй сторінці у Facebook публікував результати «перевірки Служби безпеки України його на сепаратизм», де йдеться, що доказів «не здобуто». А про відвідини Криму заявляв, що просто супроводжував на параді діда.



До анексії Криму Шевцов працював у міліції Севастополя. Далі, з червня 2014-го, проходив службу в АТО у складі батальйону «Луганськ-1». У липні 2015 року очолив поліцію в Чернігові, звідки наприкінці січня 2016-го перейшов на службу до Вінниці.

19 березня відбудеться наступне засідання суду за ще однією позовною заявою адвоката Шевцова.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG