Доступність посилання

ТОП новини

У Запорізькій лікарні для онкохворих дітей відкрили клас для навчання


У Запорізькій лікарні для онкохворих дітей відкрили клас для навчання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Такі уроки є унікальними для медзакладів України

Запоріжжя – Від 8 місяців до року – стільки часу проводять маленькі пацієнти у стінах відділень онкогематології, борючись із недугою. Допомогти повернутися дітям до звичайного життя вирішили запорізькі волонтери. Спочатку обладнали для них ігрову кімнату, а потім і клас, де діти могли б навчатися, не покидаючи лікарняного відділення. Ініціативу підтримали і медики, і вчителі. Фахівці сподіваються, що проект буде вдалим і його можна поширити на інші медичні заклади України.

У Запорізькій лікарні для онкохворих дітей відкрили клас для навчання
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Я хочу вчитися», – каже 8-річна Світланка. Зараз дівчинка проходить лікування у онкогематологічному відділенні Запорізької обласної дитячої лікарні. Минулого тижня вона повернулась до шкільного навчання – зусиллями волонтерів у відділенні обладнали навчальний клас, два рази на тиждень до дітей приходить вчитель. Разом зі Світланкою за парту сів і її одноліток Дмитро.

«Ми займалися українською мовою, російською. Математикою, українською літературою, природою та основами здоров’я. У нас заняття два рази на тиждень – один раз два уроки, другий день – три», – розповідає хлопчик.

Показує зошит, у якому робить завдання. Каже, найбільш полюбляє математику та природознавство. У відділенні онкогематології він перебуває вже 4 місяць. Мама Дмитра, Наталя, розповідає: хлопчик дуже чекав на відкриття класу, адже любить вчитися. Наздогнати шкільну програму намагалися самотужки.

«Нам вчителька давала завдання: казала, чим нам краще зайнятися, що треба підтягнути. І ми займалися, коли добре себе почували – у періоди між процедурами, блоками хіміотерапії весь час займались», – каже мама хлопчика.

«Вони дуже багато пропустили…»

З дітьми займається викладач спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату «Джерело». У навчальному закладі визнають: хоч і спеціалізуються на навчанні дітей з проблемами здоров’я, але робота з онкохворими дітьми для них є новою. Навіть незважаючи на значний досвід роботи, вчителька не одразу адаптувалася до роботи з малюками з онкогематологічного відділення, визнає її керівник, заступник з навчально-виховної роботи школи-інтернату «Джерело» Валентина Пліс.

Складність у тому, що на одну дитину припадає лише 5 годин занять – так за законом прописано
Валентина Пліс

«Вона провела діагностику цих дітей, діагностику їх знань, умінь і навичок. Авжеж, вони дуже багато пропустили і доведеться їм багато приділяти уваги і складність у тому, що на одну дитину припадає лише 5 годин занять – так за законом прописано – поки навчання проходить успішно», – каже педагог.

На сьогодні для Запоріжжя це перша спроба навчати онкохворих дітей професійними викладачами прямо у лікарні. Завідувач онкогематологічним відділенням обласної дитячої лікарні Андрій Бородин каже: ніколи не чув про аналогічні проекти в інших медичних закладах України. Заняття проходять між курсами хіміотерапії, коли стан імунної системи дозволяє дітям контактувати з іншими людьми без шкоди для здоров’я. Лікар сподівається: навчання допоможе маленьким пацієнтам відволіктися від недуги і найшвидше повернутися до звичайного життя.

У батьків теж дуже важка психологічна ситуація – вони бачать цю атмосферу. І у них є можливість трохи відволіктись від тих проблем
Андрій Бородин

«Мінімізувати лікарняну палату, аби дитина просто міняла обстановку, не зациклювалась разом з батьками. Вони, як правило, перебувають разом ними. У батьків теж дуже важка психологічна ситуація – вони бачать цю атмосферу. І у них є можливість трохи відволіктись від тих проблем, з якими стикнулись і будуть мати справу надалі», – каже Андрій Бородин.

Курс лікування у відділені складає від 8 до 12 місяців. Усього на обліку у Запорізькій обласній дитячій перебуває понад 250 маленьких пацієнтів з онкологічними захворюваннями крові. І це не лише мешканці Запорізької області. Тут проходять лікування й діти з Донбасу, позбавленні такої можливості через війну на малій батьківщині.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG