Доступність посилання

ТОП новини

Провокація з фестивалем ЛГБТ була очевидною заздалегідь


Співробітники приватної структури охороняють організований ЛГБТ-спільнотою «Фестиваль рівності», Львів, 19 березня 2016 року
Співробітники приватної структури охороняють організований ЛГБТ-спільнотою «Фестиваль рівності», Львів, 19 березня 2016 року

Ніхто не покараний за зрив фестивалю ЛГБТ у Львові

Львів – Те, що у Львові було зірвано проведення фестивалю ЛГБТ, спричинило міжнародний скандал. Міська влада Львова, правоохоронці і СБУ не змогли зупинити провокації у місті. Водночас міський голова Львова Андрій Садовий лише на другий день після події заявив, що зрив фестивалю став наслідком «добре спланованої операції». Чи хтось покараний за спровоковану ситуацію?

Провокація з фестивалем ЛГБТ була очевидною заздалегідь
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Прямі зіткнення і кров на вулицях Львова – це те, чого хотіли наші недруги», написав на своїй сторінці у соцмережах міський голова Львова Андрій Садовий. Однак про те, що 19 березня у день проведення фестивалю ЛГБТ готується провокація, знали і міський голова Львова, і поліція, і СБУ, і організатори фестивалю – представники ЛГБТ.

О 12 годині 30 хвилин до готелю, де мешкали учасники заходу (скільки саме дирекція готелю відмовилась повідомити), підійшли близько 10-15 молодих людей, частина з яких була у балаклавах. Перед входом у зал, де проходив фестиваль, стояли чотири охоронці, яких запросили організатори заходу. Біля Національного музею у центрі міста зустріла близько 20 молодих людей. Один з них на моє запитання, чи йдуть до готелю, ствердно кивнув головою. На цей час туди вже прибули правоохоронці – у шоломах, бронежилетах, з кийками і зброєю. Поліцейських було у кілька разів більше, аніж праворадикалів. Молодикам силовики перекрили доступ до готелю. Ті на адресу поліції вигукували образливі слова, водночас робили фотографії на тлі правоохоронців.

О 15 годині організаторам фестивалю поліція повідомила про те, що отримала анонімні повідомлення про буцімто замінування готелю. Дзвінок виявився фальшивим. Під прикриттям спецпризначенців менше двох десятків представників ЛГБТ сіли в автобус і їх вивезли з місця проведення фестивалю. Молодики почали жбурляти каміння в бік поліції, побігли за машиною, в якій їхали поліцейські. Голосно кричали, створюючи картинку для відеозйомки. Ніхто не постраждав, в одному з автобусів було вибито шибку.

Молодики в масках і з камінням в руках на вулицях Львова, 19 березня 2016 року
Молодики в масках і з камінням в руках на вулицях Львова, 19 березня 2016 року

Нікого з праворадикалів за хуліганські дії не було арештовано. У Нацполіції області повідомили, що нікого не затримали, а лише провели «профілактичні бесіди». Це вже не вперше, коли поліція нікого не затримує за хуліганські дії під час провокацій у Львові. Схожа ситуація була біля приміщення Генконсульства Росії у Львові, де відбувалась акція на підтримку Надії Савченко.

Олена Шевченко
Олена Шевченко

Провокація у Львові була вигідна і організована умисно, такими словами рясніють дописи у соціальних мережах. У ніч із 18 на 19 березня Львівський окружний адміністративний суд ухвалив рішення, згідно з яким 19 березня заборонив проведення всіх заходів на площі перед Оперним театром. Адже саме там і ще у кількох місцях представники ЛГБТ планували провести квест. Оскільки у Львівську міськраду подали заявки про проведення різних заходів кілька організацій, тому мерія подала позов до суду з проханням заборонити всі акції. Ба більше того, до міськради з проханням звернувся і керівник обласної поліції, щоб міська влада подала судовий позов. Квесту не було, але група представників ЛГБТ таки зібрались у готелі, і як розповіла Радіо Свобода один з організаторів Олена Шевченко з Києва, цілий день учасники будуть у готелі і не покидатимуть його.

На запитання Радіо Свобода, хто саме є провокатором у цій ситуації, чи представники ЛГБТ самі не спровокували ситуацію, завідома знаючи, що проведення фестивалю у Львові є передбачуваною картинкою, Олена Шевченко відповіла: «Моє запитання до сил, яких хтось провокує: чому ви вважаєте, що ви маєте когось бити чи зривати події? Тобто, яка провокація? У Львові проходить безліч подій».

Дипломати зреагували на зрив фестивалю

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт у своєму Твіттері написав, що «погана новина, що «Фестиваль рівності» у Львові не зміг відбутися через насильницькі протести. Прояви нетерпимості у Львові протирічать європейському майбутньому, заради якого українці так багато пожертвували».

Посол Британії в Україні Джудіт Гоф заявила, що ЛГБТ в Україні нелегко, що часто на представників ЛГБТ в Україні нападають. Представництво міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні заявило, що агресію проти ЛГБТ-спільноти стимулює безкарність і негативні публічні заяви щодо заходів представників сексуальних меншин з боку влади.

Олена Шевченко розповіла Радіо Свобода, що представники ЛГБТ неодноразово звертались до міського голови Львова Андрія Садового з проханням підтримати фестиваль, але ніхто не зреагував і не запропонував сісти за круглий стіл різним сторонам для обговорення ситуації. «Коли поліція по братськи у суді вітається з представниками екстремістських організацій, то це не нормально», – каже Олена Шевченко.

Карикатура Євгенії Олійник
Карикатура Євгенії Олійник

Багато львів’ян обурені тим, що Львів опинився у центрі скандалу і ніхто не зупинив три десятка молодиків. Комусь була дуже вигідна саме така картинка зі Львова напередодні проведення у Нідерландах референдуму про затвердження Угоди про асоціацію між Європейським союзом та Україною, і це дуже добре розуміє більшість львів’ян. Але картинка вдалась просто на очах у силовиків і міської влади.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG