Доступність посилання

ТОП новини

«Вони дуже злякалися. Ми пожартували, що так починаються Майдани» – подруга Савченко, яку не пустили в Росію


Засідання суду у Донецьку Ростовської області. 21 березня 2016 року
Засідання суду у Донецьку Ростовської області. 21 березня 2016 року

Марина Порошенко нагадала першій леді США про те, що Савченко служила в Іраку

Попри те, що суд над Надією Савченко добігає кінця, в Україні та поза її межами не припиняють підтримувати льотчицю. Так, дружина президента України Марина Порошенко звернулася до першої леді США Мішель Обами з проханням долучитися до міжнародної кампанії зі звільнення української військової. В низці українських міст відбулись акції в знак солідарності з військовою. Цього разу без особливих інцидентів. Натомість, частину українців, які хотіли бути присутніми в російському Донецьку, де відбувається суд, не впустили до Росії. Неспокійно було й на акціях у Мінську та Москві. Учасників затримували місцеві правоохоронці, на інших складали адмінпротоколи.


У своєму листі до дружини президента США Марина Порошенко наголосила на тому, що Савченко брала участь у миротворчій місії в Іраку, а також нагадала, що льотчиця ще у вересні була включена до списку з 20 жінок, яких Держдепартамент США вважає політичними в’язнями або в’язнями сумління. Раніше, звільнити Савченко вже вимагали Барак Обама, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд та низка інших європейських лідерів.

Сергій Солодкий
Сергій Солодкий

Виконавчий директор Інституту світової політики Сергій Солодкий у коментарі Радіо Свобода зізнався, що доволі скептично ставиться до можливості впливу на Володимира Путіна через схожі заяви. Водночас, експерт наголосив, якщо за деклараціями слідуватимуть персональні санкції, задіяні проти причетних до ув’язнення Савченко, то це буде значно більш дієво. Так званий «список Савченко» Петро Порошенко нещодавно вже передав лідерам ЄС. До переліку потрапили 46 імен. Подібний досвід країни Заходу вже мають – йдеться про так званий «список Магнітського», за яким запроваджено санкції проти осіб, пов’язаних зі смертю російського юриста Сергія Магнітського.

«Список Савченко – це реакція на брутальне порушення права» – Порошенко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

В російській столиці розуміють тільки мову тиску. Тому має слідувати логічний і правильний тиск та покарання
Сергій Солодкий

«Європейський союз не був би європейським у політичному розумінні, не в континентальному, не в географічному, а в ціннісному розумінні, Захід в цілому міг би припинити називати себе демократичним, якби він заплющив очі і ніяк не реагував на справу Савченко. В російській столиці розуміють тільки мову тиску. Тому за правильними деклараціями, за правильними заявами, має слідувати логічний і правильний тиск та покарання», – переконаний Сергій Солодкий.

Її боротьба не буде даремною – учасниця акції

Акції в підтримку Савченко вже традиційно відбулись у різних регіонах країни. Українці мітингували на центральних площах Києва, Херсона, Дніпропетровська. У Харкові близько сотні пікетувальників прийшли до російського консульства.

Під консульством Росії читали вірші на підтримку Савченко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
Вона привернула увагу всього цивілізованого світу до нашої боротьби
Олена Котлярова


«Вона робить дуже велику справу. Вона привернула увагу всього цивілізованого світу до нашої боротьби. І вважаю, що її боротьба буде недаремною», – вважає учасниця акції Олена Котлярова.

Складніше довелось прихильникам льотчиці у Москві та Мінську. В столиці Росії поліція затримала активіста Марка Гальперіна, який проводив одиночний пікет на Пушкінській площі. А в Мінську на білорусів, які пікетували російське посольство, склали кілька протоколів про несанкціонований пікет. Перехожі теж висловлювали невдоволення акцією.


Нас стане більше, всіх не посадять – подруга Савченко

А от частина українців, які прямували до російського Донецька, де триває суд над Савченко, так і не змогли підтримати льотчицю. Уповноваженій президента України з питань мирного врегулювання на Донбасі, народному депутату Ірині Геращенко не дозволили перетнути російський кордон. Представники ФСБ повідомили, що «у зв’язку з захистом національної безпеки, а також обороноздатністю Росії» їй до 2021 року заборонений в’їзд до країни.

Зупинили на кордоні і двох львівських журналісток Ірину Юзик та Христину Інжуватову. Перша товаришує з Савченко ще з 2013 року. Вже не раз їздила на суди, щоб підтримати подругу. Під час минулої поїздки журналістка провела акцію протесту під СІЗО в Ростові-на-Дону, що отримала широкий резонанс. Тепер, після шестигодинного допиту, її до Росії не пустили. Причиною назвали невірно вказану причину поїздки. Юзик переконана, російські правоохоронці відмовляють у праві перетнути кордон саме через небажання допускати акції на підтримку льотчиці.

Акція на підтримку Надії Савченко у Херсоні. 21 березня 2016 року
Акція на підтримку Надії Савченко у Херсоні. 21 березня 2016 року

«Ми тоді їздили і просто стояли під СІЗО з квітами. Так, як просила Надія: коли я буду голодувати і помирати, під СІЗО спочатку прийде моя мама, потім сестра, потім подруга, а потім кожен українець. Тому ми повністю виконали її прохання, бо вона була на сухому голодуванні шість днів. Вони цього дуже злякалися. Ми тоді пожартували, що так починаються Майдани. Тому що спершу прийдуть симпатики Надії тут, в Росії вони теж є. Вони будуть приносити нам чай, ковдри. Нас стане більше, всіх не посадять. Ну і так починаються Майдани», – розповіла Ірина Юзик.

Оголошення вироку в справі Савченко продовжиться о 10:00 за московським часом 22 березня.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG