Доступність посилання

ТОП новини
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі, 22 березня 2016 року
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі, 22 березня 2016 року

Вибухи у Брюсселі: відповідальність узяли ісламісти

В інтернеті з’явилася заява про відповідальність за напади від імені угруповання «Ісламська держава». Прапор ісламістів знайшли і в перебігу обшуків у Бельгії

Унаслідок вибухів у Брюсселі, на летовищі й одній зі станцій метро, загинули й поранені десятки людей. За останніми повідомленнями, загиблих наразі принаймні 30: 10 в аеропорті «Завентем» і 20 на станції метро «Мальбек», що неподалік установ Євросоюзу. Деякі джерела говорять про 11 чи 14 загиблих в аеропорті і, таким чином, 31 чи 34 загиблих загалом. Наразі немає даних, щоб серед жертв були громадяни України. Поранені близько 230 людей, дехто перебуває у критичному стані. Внаслідок вибухів аеропорт закрили. Рівень терористичної небезпеки у країні підняли до найвищого рівня. У Європі ці вибухи називають нападами на демократію й на європейські цінності. В інтернеті з’явилася заява про відповідальність за напади від імені угруповання «Ісламська держава». Прапор ісламістів знайшли і в перебігу обшуків у Бельгії.

Імпровізований меморіал у Брюсселі пам’яті загиблих унаслідок вибухів
Імпровізований меморіал у Брюсселі пам’яті загиблих унаслідок вибухів

Прокуратура в Бельгії повідомила, що здійснила низку обшуків у зв’язку з терактами у Брюсселі. За повідомленнями, в домі одного з підозрюваних у причетності до вибухів у місті Схарбек у столичному регіоні Брюссель, поруч із власне Брюсселем, знайшли вибуховий пристрій, наповнений гвіздками, неуточнені хімічні речовини і прапор угруповання «Ісламська держава».

Саме від імені цього угруповання була оприлюднена заява про відповідальність за напади. У заяві мовилося, що бойовики угруповання відкрили вогонь в аеропорті «Завентем», де «кілька з них» підірвали на собі «пояси смертника», ще один смертник підірвав себе у вагоні метро на станції «Мальбек» у центральній частині міста. Як мовиться в заяві, це помста ісламістів Бельгії за участь країни в міжнародній коаліції проти угруповання «Ісламська держава».

Правоохоронці раніше говорили про те, що принаймні один із вибухів на летовищі влаштував смертник; причину вибуху в метро офіційно ще не називали.

Але з трьох підозрюваних, що потрапили на оприлюднений кадр із камери спостереження на летовищі, розшукують, як повідомили трохи пізніше, тільки одного: вважають, що двоє інших загинули як смертники.

Крім того, в аеропорті після вибухів знайшли ще один заряджений пояс смертника, що чи не спрацював, чи був покинутий; його нейтралізували контрольованим вибухом. Також сапери ліквідували вибухами два підозрілі предмети в центрі міста, але в них, як з’ясувалося, вибухівки не було.

Число жертв нині називають так: не менш як 30 загиблих (10 на летовищі і 20 у метро) і близько 230 поранених. Деякі джерела говорять про 11 чи 14 загиблих в аеропорті і, таким чином, 31 чи 34 загиблих загалом. Наразі немає даних, щоб серед жертв були громадяни України.

Через вибухи брюссельський аеропорт наразі лишається закритим. Також припиняли залізничне сполучення й роботу міського транспорту у Брюсселі, людям радили залишатися в безпечних місцях і не виходити на вулиці, та потім цю рекомендацію скасували. Рівень терористичної небезпеки в Бельгії підняли до найвищого.

У світі висловили обурення цими нападами. У Європі їх також розцінили як «боягузливі» напади на всю Європу, на демократію і на європейські цінності.

Олександр Турчинов, коротко і ясно: «Сьогодні сплески терористичних атак – це наслідок тієї гібридної війни, яку розв’язала Росія. У кривавого терору, розв’язаного на сході нашої країни, та терактів у Туреччині, Парижі і Брюселі – одні й ті ж самі режисери. Свідомо знищуючи цивільну інфраструктуру в сирійських містах, Росія активно стимулювало потужні міграційні потоки, в межах яких легко маскувати фундаменталістів та терористів. Лише розуміючи загрози і об’єднавшись, ми здатні перемогти міжнародний тероризм та зупинити тих, хто його продукує».

Одна добра новина, наскільки це можливо: інформації про те, щоб унаслідок вибухів у Брюсселі потерпіли українці, наразі немає.

Російський телеканал LifeNews викрили у плагіаті, яким він зайнявся навіть на трагедії у Брюсселі.

Жалобний малюнок французького карикатуриста Плантю, на якому фігурка, що плаче, в кольорах прапора Франції обіймає, втішаючи, фігурку в кольорах прапора Бельгії, з датами терактів у Парижі минулої осені і у Брюсселі нині, росіяни «творчо переробили»: французький прапор замінили на російський, дату теракту в Парижі – на дату катастрофи російського літака в Єгипті, а підпис художника просто стерли.

У Бельгії поліція підтвердила фото підозрюваних нападників на летовищі – там у кадрі з камери спостереження було видно двох чоловіків у чорному з порожніми багажними візками, в кожного на лівій руці була рукавичка (є підозра, що в рукавичках були вмикачі вибухових пристроїв; вважають, що саме вони стали смертниками), а поруч із ними третій, у білому одязі й капелюсі, з великою сумкою на візку.

Це фото раніше з’явилося в інтернеті, тоді, за повідомленнями, поліція оприлюднила його випадково. Деякі засоби інформації того чоловіка в білому відрізали й повідомили про двох підозрюваних у чорному. Тепер, навпаки, поліція публікує відрізане фото цього в білому – саме він тепер головний розшукуваний підозрюваний.

Розшук: Хто впізнає цього чоловіка?

Встановити підозрюваного: Поліція встановлює особу цього чоловіка. Його підозрюють у скоєнні замаху на летовищі «Завентем» у вівторок, 22 березня 2016 року. Якщо ви впізнаєте цю особу чи маєте інформацію щодо замаху, зв’яжіться, будь ласка, зі слідчими за безплатним номером 0800 30 300. Конфіденційність гарантується.

Речниця СБУ про російських посадовців, які назвали голову СБУ «придурком» і «дегенератом» за те, що він припустив можливість «російського сліду» в терактах у Брюсселі: «Культура найвищого російського політичного керівництва не викликає подиву».

Посилені заходи безпеки в Європі:

У зв’язку з нападами рівень терористичної загрози в Бельгії підняли з третього до четвертого – найвищого. Влада направила до Брюсселя додатково 225 силовиків.

У Бельгії підняли рівень терористичної загрози до найвищого (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Така думка:

У соціальних мережах мешканці Брюсселя продовжують пропонувати житло, транспорт чи іншу допомогу людям, які «застрягли» в місті через перекриття транспортного сполучення після вибухів. Ці напади спричинили закриття летовища і всіх трьох вокзалів далекого сполучення.

Пропозиції переночувати чи підвезти публікують із хештегами на кшталт #PorteOuverte («відчинені двері»), #OpenHouse («відкритий дім»), #ikwilhelpen («хочу допомогти») тощо.

Також у Брюсселі підтвердили, що на летовищі був виявлений заряджений пояс смертника, що не спрацював чи не був використаний. Сапери дистанційно підірвали його «контрольованим вибухом» – він став раніше причиною повідомлень про «третій вибух» в аеропорті.

Також контрольованими вибухами були знищені два підозрілі предмети в самому місті, але в них, як з’ясувалося, вибухівки не було. І, знову ж, через ці дії саперів з’являлися повідомлення про нібито нові вибухи-теракти.

У Брюсселі, за повідомленнями, починають потроху відновлювати роботу міського транспорту. Наразі запрацюють кілька автобусних і трамвайних ліній; також обіцяють «якомога скоріше» пустити дві з чотирьох ліній метро, які не зачепив вибух.

А от аеропорт «Завентем» буде й далі закритий принаймні протягом усього сьогоднішнього дня; через значні пошкодження в місці вибуху в залі відправлення наразі не відомо, коли летовище все ж буде працювати.

Крім того, в місті зняли рекомендацію людям не виходити з дому чи інших «безпечних місць».

Інформацію про те, що агентство «Аамак» оприлюднило заяву «Ісламської держави» про відповідальність за напади у Брюсселі, ще кілька годин тому подало російське державне агентство «РІА Новості», її подав на весь світ російський пропагандистський телеканал мовлення за кордон RT.

Але користувачі інтернету звернули увагу, що на той час на жодному з сайтів чи на жодній іншій платформі, що були б пов’язані з агентством «Аамак», такої заяви насправді не було. Агентство «РІА Новості» врешті саме оприлюднило спростування.

RT повідомляє, що агентство «Ісламської держави» «Аамак» оприлюднило заяву «ІД» щодо Брюсселя. Саме агентство «Аамак» про це нічого не повідомляє.

Дивно, я стежу за «Аамак» на їхніх каналах: інші повідомлення йдуть, але не про напад у Брюсселі. RT, мабуть, помилився.

Новинні стрічки «Аамак» сьогодні по обіді не друкували заяв «Ісламської держави» про напад у Брюсселі, хоча RT повідомив про це з посиланням на «єгипетські ЗМІ».

І от зараз, через кілька годин після повідомлень російських засобів інформації, агентство ісламістів, як виглядає, таки оприлюднило ту заяву, про яку росіяни знали наперед.

Як мовиться в цій заяві, своїми нападами ісламісти мстилися за участь Бельгії в міжнародній коаліції проти угруповання «Ісламська держава».

Західні агентства підтвердили, що в інтернеті з’явилася заява від імені екстремістського угруповання «Ісламська держава», що воно бере на себе відповідальність за напади у Брюсселі. Цю заяву оприлюднило агентство «Аамак», що пов’язане з джигадистами.

Але при цьому звертають увагу, що саме угруповання «Ісламська держава» ще не робило своїх власних «офіційних» заяв із приводу брюссельських терактів.

На повній версії фото – троє людей, яких у пресі й соцмережах називають імовірними нападниками. Водночас пишуть також, що це фото поліція поширила помилково, воно було призначене для внутрішнього користування. Ніяких офіційних заяв правоохоронців про те, що люди на фото можуть бути причетними до вибухів на летовищі, немає.

Вибухи у Брюсселі прямо названі терористичними актами – так визначив два вибухи на летовищі і пізніше ще один у вагоні метро федеральний прокурор Бельгії Фредерік Ван Лев. За його словами, принаймні один із вибухів в аеропорті міг влаштувати смертник.

За повідомленнями очевидців на летовищі, більшість потерпілих були поранені в ноги – це наводить на думку, що вибуховий пристрій у терміналі міг стояти на підлозі – скажімо, схований у валізі.

Повідомляли також, що на місцях вибухів були виявлені й інші вибухові пристрої чи «пояси смертників», що не були використані чи не спрацювали; ці повідомлення, як виглядає, наразі офіційно не підтверджені.

На цей час говорять про не менш ніж 34 загиблих і 187 поранених; частина поранених перебуває у критичному стані.

Прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель назвав напади «сліпими» й «боягузливими».

А президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що напади у Брюсселі стали «виявом нового рівня ницості терористів, що служать ненависті й насильству».

Відповідальності за напади ще ніхто на себе не брав.

У Бельгії оприлюднили кадр із камери спостереження, на якому, як припускають, двоє можливих призвідників вибуху на брюссельському летовищі. Тим часом їхня ймовірна причетність – лише припущення.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG