Доступність посилання

ТОП новини
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі, 22 березня 2016 року
Імпровізований меморіал пам’яті загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі, 22 березня 2016 року

Вибухи у Брюсселі: відповідальність узяли ісламісти

В інтернеті з’явилася заява про відповідальність за напади від імені угруповання «Ісламська держава». Прапор ісламістів знайшли і в перебігу обшуків у Бельгії

Унаслідок вибухів у Брюсселі, на летовищі й одній зі станцій метро, загинули й поранені десятки людей. За останніми повідомленнями, загиблих наразі принаймні 30: 10 в аеропорті «Завентем» і 20 на станції метро «Мальбек», що неподалік установ Євросоюзу. Деякі джерела говорять про 11 чи 14 загиблих в аеропорті і, таким чином, 31 чи 34 загиблих загалом. Наразі немає даних, щоб серед жертв були громадяни України. Поранені близько 230 людей, дехто перебуває у критичному стані. Внаслідок вибухів аеропорт закрили. Рівень терористичної небезпеки у країні підняли до найвищого рівня. У Європі ці вибухи називають нападами на демократію й на європейські цінності. В інтернеті з’явилася заява про відповідальність за напади від імені угруповання «Ісламська держава». Прапор ісламістів знайшли і в перебігу обшуків у Бельгії.

Останні на цей час підтверджені дані: понад 20 людей загинули внаслідок кількох вибухів у Брюсселі – на летовищі «Завентем» і в самому місті, у станції метро «Мальбек». Ця станція розташована неподалік кількох установ Європейського союзу.

Також десятки людей поранені.

Дані про потерпілих час від часу змінюються. Зокрема, раніше говорили про 13 загиблих і 35 поранених на летовищі; за деякими повідомленнями, в метро загинули ще не менш як 10 людей.

Біля летовища після вибуху
Біля летовища після вибуху

А це всередині терміналу аеропорту, де стався вибух
А це всередині терміналу аеропорту, де стався вибух

Інший погляд у терміналі після вибуху
Інший погляд у терміналі після вибуху

Евакуація пасажирів і працівників летовища після вибуху
Евакуація пасажирів і працівників летовища після вибуху

На летовищі, як повідомляють, сталися два вибухи: в терміналі і на злітній смузі. Принаймні один із них, за цими повідомленнями, вчинив смертник. Також передають, що перед вибухами в аеропорті сталася й перестрілка, «лунали вигуки арабською мовою» – хоча наразі не відомо, чи ці вигуки були з боку нападників, чи з боку пасажирів.

Людей евакуюють з брюссельського аеропорту (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Людей евакуюють із брюссельського аеропорту

А це вже біля метро «Мальбек»: дим на виході зі станції, в якій стався вибух
А це вже біля метро «Мальбек»: дим на виході зі станції, в якій стався вибух

Рятувальні служби і перекриті вулиці біля станції метро, де стався вибух
Рятувальні служби і перекриті вулиці біля станції метро, де стався вибух

Із метро виносять потерпілих
Із метро виносять потерпілих

А з зупинених потягів пасажирів виводили тунелями через сусідні станції
А з зупинених потягів пасажирів виводили тунелями через сусідні станції

Унаслідок вибухів брюссельський аеропорт «Завентем» закритий, рейси до міст і з нього скасовані. Літаки, що вже були в повітрі, переспрямували на інші летовища.

А в самому Брюсселі зупинили роботу міського транспорту. Евакуйовували й залізничні вокзали. Влада радить людям у місті не полишати безпечних місць.

А тим часом надійшли нові дані: загиблих унаслідок вибухів у Брюсселі вже не менш як 26.

За дотеперішніми повідомленнями, говорили про 13 загиблих на летовищі і не менш як 11 у метро; де загинули ще двоє, наразі не ясно.

Міністерство закордонних справ України заявляло, що з’ясовує, чи є серед потерпілих у Брюсселі також українські громадяни.

Якраз після вибуху в аеропорті під евакуацію потрапили й депутати Верховної Ради України, які мали летіти з Брюсселя до Гааги: їх вивели з залізничної станції біля аеропорту, написала у фейсбуці народний депутат Альона Шкрум:

Разом із нею була народний депутат Олена Сотник:

В Україні президент Петро Порошенко засудив вибухи у Брюсселі:

А голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що на доручення президента в державі приведені в підвищену бойову готовність усі підрозділи СБУ, в першу чергу підрозділи антитерорту.

При цьому, говорячи про події у Брюсселі, голова СБУ зазначив, що не здивується, «якщо за цими терактами у Брюсселі з’явиться «російський слід».

На те, наскільки вигідні вибухи у Брюсселі саме Росії, звернув увагу не тільки Грицак, а й інші політики. Наприклад, Анатолій Гриценко:

Але саме слова Грицака відразу викликали лють російських посадовців.

Ось висока духовність прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва:

Зверніть увагу: Василь Грицак не говорив про причетність Росії до терактів у Брюсселі – ось іще раз його слова, як їх наводять агентства: він висловив припущення, сказаши, що не здивується, «якщо за цими терактами у Брюсселі з’явиться «російський слід».

А от Медведєв демонструє свій рівень: «Начальник СБУ Грицак, що заявив про причетність Росії до терактів у Брюсселі, – придурок».

Але високодуховних у Росії багато. Речниця МЗС Росії Марія Захарова підтримала позицію Медведєва швидко:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG