Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори будуть, думаю, не в цьому, а в 2017 році – Томенко


Арсеній Яценюк йде від трибуни Верховної Ради. Фото з архіву
Арсеній Яценюк йде від трибуни Верховної Ради. Фото з архіву

Новий «підфарбований» уряд буде урядом «великих домовленостей, компромісу та партійних квот», який нічого не змінить – нардеп

Київ – Кадрові рішення щодо уряду Верховна Рада найімовірніше зможе прийняти наступного пленарного тижня, вважає позафракційний народний депутат Микола Томенко. Так в ефірі Радіо Свобода він прокоментував інформацію про можливе скликання цього тижня позачергового засідання Верховної Ради. Депутат не виключає, що нинішні переговори щодо складу наступного уряду можуть бути зірвані і діючий прем’єр ще певний час обійматиме свою посаду.

Дострокові вибори будуть, думаю, не в цьому, а в 2017 році – Томенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:38 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Наскільки вірогідно, що розв’язання політичної кризи знайдуть вже цього тижня?

Микола Томенко
Микола Томенко

Немає мотивації у фракцій чи партій залучати незалежних професійних людей

– Я думаю, реально треба говорити про переговорний процес, який проходить цього тижня. Тому що є така українська традиція: якщо політики говорять, що треба все кинути і збиратися на позачергове засідання, то його ніколи не відбудеться. Я думаю, що кадрові рішення будуть ухвалюватися найімовірніше на наступному пленарному тижні, тобто мова йде про четвер, 31 березня, коли депутати збираються найактивніше. А цього тижня скоріш за все буде продовжуватися торгівля за квоти, кандидатури в майбутньому уряді, який очевидно буде урядом великих домовленостей, компромісу та партійних квот. Словом, як завжди. Тому коли я чую, що ми щось прагнемо чи хочемо, у нас зазвичай хочуть як краще, а виходить як завжди. Немає мотивації у фракцій чи партій залучати незалежних професійних людей. Вони зацікавлені розписати клітинки і вписати туди якихось конкретних людей і щоб їм при цьому ніхто не заважав.

– Останнім часом у контексті можливого майбутнього прем’єрства називали чимало прізвищ як українських політиків, так й іноземців. На Вашу думку, у кого зараз найбільше шансів стати прем’єром? Чи можливо на цій посаді залишиться чинний глава уряду?

На наступному тижні ми можемо отримати новий уряд. Цей уряд, думаю, буде урядом Петра Порошенка. Але це ризик для президента, оскільки він безпосередньо буде нести відповідальність за цей уряд

– Я не виключаю, що в кінці кінців переговори будуть зірвані і Яценюк ще якийсь час протримається на цій посаді. У всякому разі поки я не бачу у нього бажання залишити це місце. Він вважає, що впевнено керує країною, хоча вона все нижче й нижче падає вниз. Але це несприйняття всередині суспільства і в парламенті зростає. Це дає мені підстави говорити про високу ймовірність того, що на наступному тижні ми можемо отримати новий уряд. Цей уряд, думаю, буде урядом Петра Порошенка. В тому сенсі, що кандидатури, в яких він найбільш зацікавлений, будуть виконувати стовідсотково його побажання, волю. Тобто ми де-факто перетворимося в президентську республіку. Але це ризик для президента, оскільки він безпосередньо буде нести відповідальність за цей уряд і не зможе перекинути її на когось іншого. В цій системі координат, звичайно, Гройсман для нього ідеальний кандидат. І я думаю, якщо співвідносити вірогідність кандидатур, то у Гройсмана найбільше шансів. По-перше, він може, на відміну від інших, погодитися на принцип за квотами, він знає слабкі і сильні сторони всіх учасників переговорів і вважає, що незалежно від того, хто на які квоти зайде, він зможе організувати цю роботу. Так він йшов і на посаду голови Верховної Ради. Зараз я порівнюю організацію Верховної Ради, і зізнаюся, що за все своє життя не пам’ятаю такого безладу і анархії, безвідповідальності, які нині панують у Верховній Раді.

В стратегічному плані нічого не зміниться, оскільки уряд орієнтований на МВФ і створений за квотами партій, які хочуть в уряді заробити і підготуватися до наступних виборів

Тому у мене великих ілюзій немає в тому плані, що ми отримаємо якусь нову якість. Тобто ми змінимо обкладинку, а зміст залишається той самий. Єдина можлива перевага в тому, що Арсеній Яценюк прийшов в уряд уже з великою купою «любих друзів», які знали, які напрямки, теми і бюджетні потоки їм взяти. А Гройсман все-таки більш вінницька людина, ніж київська, тому «любих друзів» у нього менше. Але це справа наживна. Тому в стратегічному плані нічого не зміниться, оскільки уряд орієнтований на МВФ і створений за квотами партій, які хочуть в уряді заробити і підготуватися до наступних виборів.

– Миколо Володимировичу, чи не забагато буде влади в одних руках, від чого Україну застерігають як іноземні партнери, так і в Україні це багатьом завжди не подобалося?

Фактично вся сфера прийняття рішень, не лише зовнішньої політики, а й економіки, буде в сфері відповідальності президента

– Я вважаю, що це дійсно помилкова історія, але в ній є свої плюси, тобто тоді український політичний режим виглядає абсолютно зрозуміло і адекватно. Тоді ми розуміємо з кого запитати – це Президент Порошенко, який повністю сформував систему виконавчої влади. Сьогодні ми говоримо, що НКРЄ якісь божевільні неадекватні тарифи формує чи Національний банк взагалі не думає про курсову різницю, при цьому якось забувається, що це люди з близького оточення Порошенка. Тепер фактично вся сфера прийняття рішень і в сфері економіки, підкреслю, не лише зовнішньої політики, а й економіки, буде в сфері відповідальності президента. Для чистоти управлінської моделі – це позитив. З точки зору демократичної моделі інституту стримування і противаг – звичайно, це мінус, тобто це не дуже характеризує типову демократичну модель політичного режиму.

Суспільство так вже ненавидить Яценюка, що будь-яка зміна прем’єр-міністра бодай на перехідний період – це вже менше зло, аніж те, що знаходиться сьогодні в уряді

Можливо я озвучу не державницьку позицію, а більше суспільну, але на сьогоднішній день виглядає так, що суспільство так вже ненавидить Яценюка, що будь-яка зміна прем’єр-міністра бодай на перехідний період – це вже менше зло, аніж те, що знаходиться сьогодні в уряді. Тому я не розраховую на якийсь стратегічно новітній тренд, бо українського уряду все одно немає, з точи зору і стратегії, і розуміння того як розвивається українська економіка, розуміння як підняти гуманітарну сферу. Це люди, які прийшли з одного боку зробити все, щоб отримати кредити, виконувати зобов’язання МВФ, це люди, які прийшли, щоб реалізувати якісь свої короткотермінові проекти чи підходи. І ми все одно приречені на те, що б президент не говорив, але дострокові вибори будуть. Інша справа, що, думаю, не в цьому році, а в 2017 році. Але все одно суспільство настільки налаштоване на більш серйозніші зміни в сфері боротьби з корупцією, у соціально-економічній сфері, що цей навіть підфарбований уряд нічого суттєвого не змінить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG