Доступність посилання

ТОП новини

Танюк відкрив для України Миколу Куліша і Леся Курбаса — Драч


Церемонія прощання із Лесем Танюком. Київ, 22 березня 2016 року
Церемонія прощання із Лесем Танюком. Київ, 22 березня 2016 року

Шістдесятник Іван Драч нагадав, що завдяки Танюку з'явилися українські переклади світової класики

Київ попрощався із письменником та режисером Лесем Танюком. Церемонія відбулася в клубі Кабінету міністрів України. Віддати останню шану одному з українських шістдесятників приїхали і політики, і колеги. Провести його в останню путь приїхав і президент України, і шістдесятник Іван Драч, і інші колеги по правозахисному руху.

Прощання із публіцистом і громадським діячем Лесем Танюком, який помер 19 березня, відбувалося урочисто, кожні 15 хвилин біля труни видатного культурного і політичного діяча мінялася почесна варта. Поряд лежали нагороди, зокрема, орден імені Василя Стуса, отриманий ним у 2002 році, і орден князя Ярослава Мудрого, який йому вручив президент України Віктор Ющенко в 2005 році.

Іван Драч
Іван Драч
Він для мене ще дуже важливий як людина, яка утвердила двох великих діячів театру, передусім Миколу Куліша. І він же все зробив для того, щоб Лесь Курбас повнометражно засвітився у нашій культурі
Іван Драч

Провести його в останню путь прийшли ті, для кого має значення не його політична кар'єра, а його мистецькі досягнення. Як пригадує поет-шістдесятник Іван Драч, після повернення Танюка до Києва з Москви, де він прожив майже 20 років, Танюк поринув у політичну діяльність — це був перший рік «перебудови». Втім, до переїзду в Київ Танюк також займався громадською діяльністю. У 1959 році він створив Клуб творчої молоді, який проіснував до 1963 року. Після цього клуб розігнали, а Танюк залишив Київ через переслідування.

«Він для мене ще дуже важливий як людина, яка утвердила двох великих діячів театру, передусім Миколу Куліша. Він писав передмову, післямову – це грандіозне видання Миколи Куліша. І він же все зробив для того, щоб Лесь Курбас повнометражно засвітився у нашій культурі. Тому він і Лесь Танюк, а не Олександр Танюк», – говорить Іван Драч.

Це неймовірний чоловік, потужний чоловік, глибокий чоловік, легендарний чоловік. Дорогий Лесику, дорогий братику, спочивай!
Іван Драч

Поет також наголосив, що завдяки зусиллям Танюка з'явилися українські переклади таких світових письменників, як Вільям Шекспір, Мольєр, Рабіндранат Тагор та інші. Лесь Танюк перекладав з 9 мов, говорять його знайомі.

«Коли в нас якась біда в Україні є зараз, то це біда з політикою, а не біда з літературою чи не біда з культурою. Це неймовірний чоловік, потужний чоловік, глибокий чоловік, легендарний чоловік. Дорогий Лесику, дорогий братику, спочивай!», – сказав Драч під час прощання.

За часів СРСР Танюк не міг зайти в Київський університет — народний депутат

Микола Княжицький
Микола Княжицький

За часів незалежної України Танюк був народним депутатом (від 1990-го до 2007 року), поки не вийшов із партії Народний рух України. Наприкінці радянських часів режисер активно займався громадською діяльністю. Як пригадує народний депутат Микола Княжицький, для Танюка існувала навіть усна заборона перебувати в головному корпусі університету Шевченка. Тому зустрічі відбувалися в парку навпроти.

Він для нас відкривав зовсім іншу Україну, європейську
Микола Княжицький

«Ми з Лесем Степановичем познайомились у 1988-му чи 1989 році. Я навчався на факультеті журналістики Київського університету, і ми разом із ним створювали перші осередки Народного руху і «Меморіалу». Говорили про дуже багато цікавих речей. Він для нас відкривав зовсім іншу Україну, європейську, як зараз багато говорять», – розповідає Княжицький.

Народний депутат пригадує, що саме завдяки Танюку студенти познайомились із українським театром і національною історією. Він робив усе, щоб Україна стала європейською країною, наголосив Княжицький. Зараз політик працює в тому ж парламентському комітеті, в якому працював і Танюк – з питань культури і духовності.

Попрощатися із Танюком приїхав Порошенко

Андрій Парубій
Андрій Парубій

Попрощатися з Танюком прийшли й інші політики: народний депутат Степан Кубів, який першим повідомив про смерть Леся Танюка, міністр культури України В'ячеслав Кириленко, президент України Петро Порошенко і віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Лесь Танюк став символом відродження України, ми завдячуємо тим, що маємо сьогодні цей стяг і тризуб
Андрій Парубій

«Для мене особисто і для мільйонів українців Лесь Танюк став символом відродження України, символом встановлення нової української держави. Величезною мірою йому ми завдячуємо тим, що маємо сьогодні цей стяг і тризуб», – заявив Парубій.

Лесь Танюк народився в 1938 році на Київщині. За життя зробив близько 600 публікацій і поставив понад 50 театральних вистав. У 1995 році отримав звання заслуженого діяча мистецтв, а в 2008 році – народного артиста України. Був засновником всеукраїнського товариства «Меморіал». Його поховали на Байковому кладовищі після відспівування у Володимирському соборі.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG