Доступність посилання

ТОП новини

Вирок Надії Савченко чи суду?


Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 22 березня 2016 року
Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 22 березня 2016 року

Після винесення вироку російським судом, керівництво України починає новий етап боротьби за звільнення. Сама ж Надія Савченко заспівала суддям пісню

Вирок Надії Савченко оголошений – суд у російському Донецьку Ростовської області визнав її винною і засудив на 22 роки колонії. Одразу після оголошення вироку, який зачитували два дні поспіль, надійшли реакції зі світу. Президент України Петро Порошенко виступив зі зверненням, у якому повідомив, що готовий обміняти на Савченко двох російських військовослужбовців Єрофєєва і Александрова. За словами Порошенка, Україна ніколи вирок Савченко не визнає. Адвокати Савченко нагадують, що питання про можливу передачу буде вирішуватися після набуття вироком законної чинності.

Те, що вирок Надії Савченко буде обвинувальним, сумнівів не викликало ні в кого. Питання було лише у підсумковому порядку цифр. У результаті – 22 роки колонії і 30 тисяч рублів штрафу (це трохи менше від 500 доларів США).

Після слів судді «виправлення Савченко можливе тільки в ізоляції від суспільства», підсудна заспівала на мотив української пісні «Ой, коси, коси ви мої» свою пісню: «Ой судді, судді ви мої, довго судили ви мене, більше судить не будете, самі по тюрмах сядете».


Новий етап боротьби

Коли Надію Савченко виводили із зали суду, вона заспівала гімн України. У залі суду російського Донецька був присутній прес-секретар президента України Святослав Цеголко. Це зайвий раз підтверджує слова, що питання про обмін Савченко підняте на найвищий рівень.

Після оголошення вироку, глава МЗС України Павло Клімкін сказав, що починається новий етап боротьби за звільнення Надії Савченко, а президент Петро Порошенко оголосив, що українська сторона готова до обміну.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

За словами адвоката Марка Фейгіна, тепер м’яч на половині поля російського керівництва.

Ми хочемо почути від президента Путіна про таку ж готовність повернути на Батьківщину своїх військовослужбовців
Марк Фейгін

«На зустрічі з Петром Олексійовичем, коли ми це обговорювали в Києві, він говорив про те, що готовий до будь-якого способу повернення Савченко на Батьківщину з допустимих, тих, які дозволяють його повноваження. І, власне, обмін – це дуже логічна річ: обміняти на російських військовослужбовців, які повернуться додому, було б більш ніж логічно. Ми хочемо почути від президента Путіна про таку ж готовність повернути на Батьківщину своїх військовослужбовців» – сказав журналістам адвокат.

Знову сухе голодування?

Микола Полозов
Микола Полозов

Як уже не раз заявляли адвокати Савченко, на прохання своєї підзахисної вони не оскаржуватимуть вирок. Вердикт суду повинен набути чинності протягом 10 робочих днів. Якщо цього не відбудеться, то Савченко вже заявила, що має намір знову повернутися до сухого голодування. Про це вже після закінчення судового засідання сказав один з її адвокатів Микола Полозов.

Голодування вона збирається почати через 10 робочих днів після винесення цього вироку, коли він набуде чинності. Це вимушена необхідність
Микола Полозов

«Голодування вона збирається почати через 10 робочих днів після винесення цього вироку, коли він набуде чинності. Це вимушена необхідність. Надія Савченко вважає, що вона тільки так може впливати на російську владу, перебуваючи в слідчому ізоляторі», – пояснив Полозов.

Адвокати Надії Савченко вважають, що питання обміну повинно бути вирішеним не тільки щодо їхньої підзахисної, але й інших українських громадян, які є політв’язнями в сьогоднішній Росії.

Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 22 березня 2016 року
Надія Савченко під час засідання суду у Донецьку Ростовської області. 22 березня 2016 року

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

22.03.2016
На кого можуть обміняти Савченко?

У СРСР і Росії є багатий досвід обміну політв’язнів далі

22.03.2016
Це не злочин влади, це божевілля російської влади – Алексієвич про вирок Савченко

Нобелівська лауреатка прокоментувала вирок Савченко далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG