Доступність посилання

ТОП новини

«Мистецький арсенал» під загрозою знищення?


«Будемо тиснути Путіним» – громадські та культурні діячі захищатимуть музейний комплекс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

«Будемо тиснути Путіним» – громадські та культурні діячі захищатимуть музейний комплекс

«Треба зробити цю «шуміху» максимально відкритою, знайти те джерело, хто копає під цю справу» – художник

Навколо Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» розгортається скандал. Діячі культури та мистецтва об’єднують зусилля, аби відстояти унікальний об’єкт. На думку як керівництва «Мистецького арсеналу», так і митців, на Банковій хочуть змінити призначення території музейного комплексу шляхом заміни керівництва. Зокрема, претензії діячів культури спрямовані до керівного органу «Мистецького арсеналу» – Державного управління справами, яке не оголосило про конкурс на посаду генерального директора установи, як того вимагає закон.

В культурному середовищі зраділи закону, який вступив у силу в лютому цього року, згідно з яким призначення керівника державного закладу культури має відбуватися за конкурсом.

Такий конкурс у випадку із «Мистецьким арсеналом» мав бути призначений 14 березня, стверджує дирекція установи. Через два місяці завершується дія контракту із Наталією Заболотною, яка очолює заклад протягом останніх 6 років. Проте Державне управління справами (ДУС) конкурс досі не призначило, а до музейного комплексу надійшла відповідь про те, що контракт із директором не мають намір продовжувати чи укладати на інший термін.

«Мистецький арсенал» не заклад культури?

У «Мистецькому арсеналі» вважають це порушенням закону і наполягають на проведенні конкурсу. Більше того, тут вважають, що на Банковій можуть ухвалити рішення про призначення, так би мовити, «свого керівника», по іншій схемі – якщо проведуть призначення директора як для державної установи, а не закладу культури, зазначає Антон Дробович, керівник служби стратегії музейного планування та розвитку «Мистецького арсеналу».

Окремі співробітники ДУС, зокрема які курують напрям мистецького фонду, почали нам натякати: «Хто сказав, що ви заклад культури?»
Антон Дробович

«Окремі співробітники ДУС, зокрема які курують напрям мистецького фонду, почали нам натякати: «Хто сказав, що ви заклад культури, а чому ви думаєте, що підете по цьому закону, це ще питання, яке треба вирішити, хочете – можемо домовлятися в судах, можемо першу, другу, третю інстанцію, в пленумі Верховного суду отримати рішення». Тобто в такій кулуарній формі вони почали розповідати про цю ситуацію», – каже Антон Дробович.

ДУС вимагає змінити статут «Мистецького арсеналу» – керівництво комплексу

Наталія Заболотна, генеральний директор комплексу «Мистецький арсенал»
Наталія Заболотна, генеральний директор комплексу «Мистецький арсенал»

​Із розголосом цієї проблеми до закладу надійшов лист від ДУС за підписом тимчасово виконуючого обов’язків керівника Сергія Борзова, в якому сказано, що «Мистецький арсенал» має змінити статут. Як зазначає гендиректор Наталія Заболотна, зі статуту вимагають вилучити підрозділи «Музей» та «Дирекцію з реконструкції та будування». Протягом вже десяти років у закладі тривають процеси реконструкції унікальної споруди та будівництва музею. З огляду на те, що музейний комплекс займає територію у майже 10 гектарів у центрі Києва, то представники громадськості і мистецтва пов’язують новий статут із намаганням змінити призначення установи. Ба більше, як зазначила Наталя Заболотна, тиск збільшився після того, як стало відомо, що «Мистецький арсенал» отримає інвестиційні кошти у сумі 25 мільйонів гривень.

«Звісно, якщо немає музейного підрозділу, то навіщо будувати музей? Можна будувати щось інше, якщо немає і Дирекції з будівництва, яка була легітимним структурним підрозділом з 2008 року, створена була постановою Кабінету міністрів для того, щоб будувати музей, а надалі стати службою експлуатації цього гігантського культурного закладу», – наголошує Наталя Заболотна.

Конкурс буде, проте ще невідомо коли – ДУС

На офіційному сайті Державного управління справами 21 березня з’явилося повідомлення про те, що в «Мистецькому арсеналі» таки буде проведений конкурс на керівну посаду за новими правилами, і це буде перший досвід застосування цього закону.

«У законі не врегульовано механізм формування складу конкурсної комісії, а саме відбору членів конкурсної комісії органу управління. Немає роз’яснень щодо жеребкування, за якою процедурою воно має проходити. Разом з тим при «Мистецькому арсеналі» є дорадчий орган – Рада з питань розвитку Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал», участь якого в проведенні конкурсу не врегульовано», – зазначають у відомстві.

Через це у ДУС звернулись до Міністерства юстиції, Міністерства культури та відповідного комітету Верховної Ради за роз’ясненнями.

«Будемо тиснути Путіним» – громадські та культурні діячі захищатимуть музейний комплекс

Із нетерпінням на відповідне положення Мінкульту очікують і представники громадськості та культурні діячі. Втім, митці вирішили тим часом надати питанню максимальної публічності та об’єднати зусилля у тому, щоб не допустити справдження своїх побоювань.

22 березня на відкриту зустріч у «Мистецькому арсеналі» зібралися представники громадськості, культурної спільноти та члени колективу комплексу. Вирішили не лише чекати проведення конкурсу, а активно діяти у публічній та юридичній площині.

Треба зробити цю «шуміху» максимально відкритою, знайти те джерело, хто копає під цю справу. Там же є три людини, хтось заробляє на цьому
Арсен Савадов

«Треба зробити цю «шуміху» максимально відкритою, знайти те джерело, хто копає під цю справу. Там же є три людини, хтось заробляє на цьому. Конкретно назвати, засвітити, трохи західної підтримки і в кінці назвати їх «пропутінськими». А чому? Тому що знищуючи культуру і свободу в Україні, ми працюємо на того, проти кого ми всі. Це зло, воно все одно буде. Саме Путіним і будемо тиснути», – наголошує художник Арсен Савадов.

Громадські активісти також вирішили звертатися із листами до владних структур та брати активну участь у сприянні проведенню прозорого конкурсу щодо обрання керівника закладу.

16 березня Радіо Свобода направило запит до Державного управління справами щодо проведення конкурсу на посаду генерального директора Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал».

23 березня Радіо Свобода отримало відповідь від Державного управління справами, в якій зазначено, що «проведення конкурсного відбору на посаду керівника державного підприємства «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» буде здійснюватися згідно з вимогами чинного законодавства України».

Із 2010 року у «Мистецькому арсеналі» було реалізовано близько 60 проектів, які відвідали понад 3 мільйони людей. До того ж керівництво музейного комплексу зазначило, що заклад вдалося вивести на прибутковий рівень, попри занепад, в якому він перебував раніше. За рахунок коштів від вхідних квитків вдається утримувати величезний комплекс і розвивати нові проекти.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG