Доступність посилання

ТОП новини

Рівнянка долала тяжку недугу в Італії завдяки пожертвам пересічних українців


Shutterstock
Shutterstock

16-річна Діана Блащук бореться з тією ж тяжкою хворобою, що і її батько

В Італії, завдяки зібраним пересічними українцями коштам, продовжила лікування 16-річна мешканка Рівного Діана Блащук. Два роки тому в неї виявили хворобу, коли атрофується орган, відповідальний за опорно-руховий апарат. Становище для сім’ї Діани ускладнює те, що така ж недуга спіткала раніше 40-річного батька дівчини. Витративши 16 тисяч євро і пройшовши успішну реабілітацію в Італії, Діана та її родина очікують на результати генетичних аналізів для продовження терапії.

ЗАВАНТАЖИТИ

Останній день перед відльотом до України Діана і її мама присвятили прогулянці Вічним містом. За місяць перебування у лікарні вони, звичайно, не мали можливості на туристичні розваги. Стомлена прогулянкою і сповнена вражень, дівчинка вже не мала сил для спілкування, і ми вели розмову з мамою Оксаною Блащук.

«Відбулися великі зміни за цей місяць реабілітації в Римі. Дитині виправили поставу, їй вирівняли хребет, її навчили боротися і долати хворобу власними зусиллями. Реабілітолог навчив дитину вправам, переконував, що їх необхідно виконувати, інакше через два роки вона взагалі не зможе ходити. Ми повертаємося додому і будемо там продовжувати лікування, бо італійські лікарі сказали, що в Україні нам призначили ефективний курс терапії, яка допомагає Діані підтримувати організм і боротися з хворобою», – розповіла у розмові з Радіо Свобода пані Оксана.

Діана Блащук із мамою Оксаною на вулицях Рима
Діана Блащук із мамою Оксаною на вулицях Рима

В очікуванні лікування

Два роки тому її дитині поставили діагноз спиноцеребеллярна мозочкова атаксія, коли атрофується орган, відповідальний за опорно-руховий апарат. Така сама недуга спіткала 40-річного батька Діани, який не може ходити. Оскільки хвороба дівчинки виявлена на ранній стадії, то сподіваються, що правильне лікування може бути ефективним і дитина зможе вільно рухатися, каже мама Оксана Блащук.

Щоб призначити терапію або з’ясувати, чи взагалі вона можлива, слід дочекатися генетичних аналізів, над чим і працюють нині італійські фахівці. Обіцяють, результати цих досліджень будуть через два-три місяці.

За порадою італійських лікарів, Діана Блащук згодом повинна буде повернутися до Рима для подальшого обстеження. Перший курс реабілітації у відомій педіатричній лікарні столиці Італії обійшовся у 16 тисяч євро. За словами Оксани Блащук, ці гроші вдалося зібрати завдяки добрим людям на Батьківщині і за кордоном, які дізналися про біду Діани через українські медіа.

«У нас щаслива сім’я»

Родина з трьома дітьми, де батько інвалід, менший 4-річний син переніс параліч обличчя і в 16-річної Діани важкий діагноз, не спроможна оплачувати дороге лікування. Попри складні сімейні обставини, пані Оксана жваво посміхається і ділиться планами на майбутнє: повернутися на роботу до військкомату і продовжувати збирати допомогу для бійців на сході України, знову покласти до лікарні чоловіка і Діану… Радує родину 10-річна Настя, яка успішно займається художньою творчістю і, як каже мама, «швидко стала дорослою».

У нас щаслива сім’я, ми дружні, підтримуємо і любимо один одного
Оксана Блащук

Пані Оксана з любов’ю згадує про чоловіка, котрий попри обмеження у рухах, допомагає по господарству, доглядає за меншою дитиною, що також надає йому сил і натхнення боротися з недугою.

«У нас щаслива сім’я, ми дружні, підтримуємо і любимо один одного. Думаю, завдяки цьому нас полюбили багато людей, які нам і допомагають, бо вони бачать наш позитив і нашу реакцію на труднощі», – сказала Оксана Блащук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG