Доступність посилання

ТОП новини

Керрі і Штайнмаєр у Москві: Україна і Сирія «в одному пакеті»?


Джон Керрі (ліворуч) і Володимир Путін під час зустрічі в Москві 15 грудня 2015 року
Джон Керрі (ліворуч) і Володимир Путін під час зустрічі в Москві 15 грудня 2015 року

Розмова відносно України буде відвертою, можливо, навіть жорсткою – Огризко

Київ – Держсекретар США Джон Керрі має намір зустрітися найближчим часом із російським президентом Володимиром Путіним, щоб обговорити ситуацію щодо Сирії та України, зокрема, подальшої долі Надії Савченко, яку вчора засудили до більш ніж двадцяти років ув’язнення. За повідомленнями російського Міністерства закордонних справ, сьогодні Керрі прибуває до Росії із дводенним візитом. Також цього дня міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр планує зустрітись у Москві із колегою Сергієм Лавровим.

Керрі і Штайнмаєр у Москві: Україна і Сирія «в одному пакеті»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Джон Керрі прибуває до Росії вже втретє від початку минулого року. Щодо тривалості цього його візиту є різні дані: Держдеп США називав дати із 22-го по 25-те березня, а міністерство закордонних справ Росії – з 23-го по 24-те. Відомо, що заплановано декілька зустрічей, у тому числі з президентом Росії Володимиром Путіним.

Сам Керрі говорив про такий намір раніше, у вівторок зустріч підтвердив речник російського президента Дмитро Пєсков.

Серед тем, які планують обговорити – ситуація на Близькому Сході, однак також обіцяють торкнутись питань щодо України, зокрема у контексті вироку Надії Савченко, яку ув’язнили на 22 роки.

Про це також – але вже із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим – планує спілкуватись його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмаєр, про що напередодні повідомило міністерство закордонних справ Німеччини.

Франк-Вальтер Штайнмаєр (праворуч) і Сергій Лавров під час зустрічі у Мюнхені 13 лютого 2016 року
Франк-Вальтер Штайнмаєр (праворуч) і Сергій Лавров під час зустрічі у Мюнхені 13 лютого 2016 року

Як повідомило російське МЗС в офіційному коментарі, у 2016-му році Німеччина головує в ОБСЄ, і російська сторона хоче обговорити питання безпеки і протидії тероризму та хід реалізації мінських домовленостей, а також послаблені останнім часом російсько-німецькі економічні зв’язки.

Що ж до візиту Керрі, міністерство висловило сподівання, що він «буде сприяти нормалізації російсько-американських стосунків, від атмосфери яких залежить загальний клімат на міжнародній арені».

Росія наголошуватиме на потребі тиску на Україну – Огризко

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Українська депутатка, голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко тим часом сподівається, що Керрі жорстко ставитиме питання щодо України під час свого візиту і що він захоче зустрітися особисто із Надією Савченко.

Ми дуже сподіваємося, що Україна для Керрі буде більшим пріоритетом
Ганна Гопко

«Ми дуже сподіваємося, що Україна для Керрі буде більшим пріоритетом, ніж Сирія, хоча немає тут ілюзій», – заявила вона в ефірі «5 каналу».

Переговори не закінчаться нічим, стверджує у коментарі Радіо Свобода російський політолог Олександр Ситін.

Ситуація у Сирії не вирішена, Росія повністю звідти не пішла. З Україною ситуація загострюється, особливо після оголошення вироку Надії Савченко. Я б не очікував жодних проривів
Олександр Ситін

«Ситуація у Сирії не вирішена, Росія повністю звідти не пішла, – пояснює він. – З Україною ситуація загострюється, особливо після оголошення вироку Надії Савченко. Загалом американці підтримують якісь стосунки з Москвою, але я б не очікував жодних рішень, і вже тим більше – жодних проривів».

Володимир Огризко
Володимир Огризко

На цьому етапі очікувати швидких рішень не доводиться, погоджується колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

Розмова відносно України буде відвертою, можливо, навіть жорсткою
Володимир Огризко

«Виходячи з того, що Європейський Союз нещодавно продовжив санкції щодо Росії, виходячи з того, що США заявили чітко і ясно, що допоки Крим не буде повернуто Україні, санкції будуть залишатися, розмова відносно України буде відвертою, можливо, навіть жорсткою, – вважає Огризко. – З іншого боку, Росія намагатиметься переконувати і американців, і німців, що тиснути треба саме на Україну, щоб швидко залагодити, у російському розумінні, конфлікт в Україні».

«Паличка-виручалочка»

Григорій Перепелиця
Григорій Перепелиця

Після терактів у Брюсселі, що сталися у вівторок, 22 березня, і США, і Європа дивитуметься на Росію як на «паличку-виручалочку» у боротьбі з тероризмом, і нічого хорошого для України це не несе, вважає експерт-міжнародник Григорій Перепелиця. За його словами, Путін використовуватиме кожну можливість поторгуватися про зняття з Росії західних санкцій і повернення України де-факто під «братній» контроль.

У Сирію він вліз, в тому числі, для вирішення «української проблеми»
Григорій Перепелиця

«У Сирію він вліз, в тому числі, для вирішення «української проблеми». Завдання його війни в Сирії полягало не стільки у збереженні режиму Асада, скільки в тому, щоб змусити США рахуватися з Росією як з наддержавою, щоб вони враховували її інтереси не стільки на Близькому Сході, скільки по Україні. А для Обами, як він чітко заявив часопису «Атлантик», Україна не є стратегічним пріоритетом і вона не входить до кола інтересів», – зауважує експерт. Водночас Перепелиця переконаний, що знищити Україну як суверенну державу Сполучні Штати не дозволять, але питання України і Сирії, за його словами, перебувають «в одному пакеті» на запланованих переговорах.

Олеся Яхно
Олеся Яхно

Україна недооцінює можливу допомогу від Європи, зауважує політолог Олеся Яхно.

Логіка і ЄС, і США однакова, тобто є принципові питання, щодо яких не може бути жодних торгів, і є питання інші, де може бути співпраця
Олеся Яхно

«Нещодавно Європейським Союзом було оголошено п’ять принципів відносин із Російською Федерацією, і там четвертий пункт відносин – це окрема співпраця із Росією в окремих питаннях: це питання Сирії, відносин із Іраном, це питання боротьби з тероризмом, – розповідає вона. – У цьому сенсі логіка і ЄС, і США однакова, тобто є принципові питання, щодо яких не може бути жодних торгів, і є питання інші, де може бути співпраця, але це не означає, що вони взаємозалежні».

Між тим, визнає вона, Росія докладатиме усіх зусиль, щоб до літа із неї зняли санкції.

Міжнародні санкції проти Росії у зв’язку з анексією Криму та подій на сході України почали застосовуватись із 2014-го року, з того часу вони тільки продовжувались і розширювались. Євродепутат від Литви Петрас Ауштрявичус ініціював у Європарламенті створення так званого «списку Савченко», щодо фігурантів якого планується ввести персональні санкції, однак поки що цей проект не втілений.

Між тим, наразі, за даними правозахисників проекту «Let my people go», окрім Надії Савченко, більше двадцяти українців затримані або ув’язнені у Росії з політичних мотивів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG