Доступність посилання

ТОП новини

На переговорах у Мінську вимагають звільнити Надію Савченко


Акція протесту біля посольства Росії в Білорусі. Мінськ, 21 березня 2016 року (ілюстраційне фото)
Акція протесту біля посольства Росії в Білорусі. Мінськ, 21 березня 2016 року (ілюстраційне фото)

Певне зрушення неочікувано відбулося у справі обговорення виборів на окупованих територіях Донбасу

У Мінську 23 березня відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання конфлікту на Донбасі. У ньому брали участь офіційні представники: від України – Леонід Кучма (скайпом), від Росії – Борис Гризлов, від ОБСЄ – посол Мартін Сайдік. У засіданні також взяли участь представники угруповань «ДНР» та «ЛНР».


На засіданні у Мінську українська сторона оголосила вимогу президента України Петра Порошенка звільнити в рамках Мінських угод засуджену в Росії українську льотчицю Надію Савченко.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Посередник на переговорах від ОБСЄ посол Мартін Сайдік на запитання Радіо Свобода про те, чи обговорювалася ця тема і чи є можливість обміняти Савченко на російських полонених військових, відповів: «Відповідь на Ваше запитання: «Так»… На першу частину вашого питання».

Реакція російської сторони на переговорах у Мінську на цю вимогу України наразі не відома. Раніше представники Росії казали, що у них діє розподіл влади і судова влада незалежна.

Сергій Лавров
Сергій Лавров

Голова російського МЗС Сергій Лавров 23 березня заявив, що рішення про обмін Надії Савченко може ухвалити лише президент Володимир Путін.

«Ми чули пропозиції щодо обміну, і питання будуть розглядати в повній відповідності з російським законодавством», – зазначив Лавров.

Найбільш гострою є проблема звільнення заручників і незаконно утримуваних громадян
Дарка Оліфер

За словами Дарки Оліфер, речниці представника України на перемовах у Мінську Леоніда Кучми, який цього разу був на скайп-зв’язку, «найбільш гострою є проблема звільнення заручників і незаконно утримуваних громадян». Україна закликала представників ОРДіЛО (окремих районів Донецької та Луганської областей) продовжити процес звільнення людей, який був розблокований 20 лютого 2016 року.

Посол ОБСЄ Мартін Сайдік з цього приводу зауважив: «Робоча група з гуманітарних питань особливу увагу зосередила на проблемі звільнення осіб, що утримуються у зв’язку з конфліктом. На жаль, консенсусу з щодо цього питання не було досягнуто».

Підгрупа з політичних питань протягом 2 днів обговорювала питання амністії, теж без помітного прогресу. Саме на амністії наполягають проросійські угруповання, пов’язуючи з нею звільнення полонених.

Зрушення у справі обговорення виборів

Певне зрушення несподівано відбулося у справі обговорення виборів на окупованих територіях. Підгрупи з питань безпеки та політичних питань провели спільне засідання, на якому обговорили проблеми безпеки під час гіпотетичних місцевих виборів на території Донбасу, що нині підконтрольна угрупованням «ДНР» і «ЛНР».

На тему виборів цього разу озвучили заяву представника угруповання «ДНР» на переговорах у Мінську Дениса Пушиліна про те, що «питання безпеки не можуть служити відмовою для проведення виборів».

Пушилін зокрема заявив про можливість і необхідність проведення виборів відповідно до мінського комплексу заходів до липня 2016 року.

«Ми готові активно працювати над узгодженням законопроекту про вибори у зв’язці з поправками до Конституції України і до закону про особливий статус», – сказав Пушилін, якого, між іншим, нещодавно (10 березня) зняли на відео у Москві громадські активісти, які стверджують, що він вийшов із адміністрації президента Росії Володимира Путіна, яку вони пікетували.


Представник України на тристоронніх переговорах у Мінську Леонід Кучма неодноразово заявляв про неможливість проведення виборів на цій території до повного зупинення вогню та дотримання режиму тиші.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи заплановане на 6 квітня.


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

14.03.2016
Ніякого «плану Мореля» не було, а тим більше не може бути «плану Медведчука» – Безсмертний

«Вперше про можливість призначення Ахметова і Бойка говорили європейські політики – очевидно, з ініціативи Кремля» далі

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG