Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель оговтується від трагедії. ЄС закликає до негайних антитерористичних кроків


Бельгійський прем’єр-міністр Шарль Мішель (ліворуч) та король Бельгії Філіп I біля аеропорту Брюсселя. 23 березня 2016 року
Бельгійський прем’єр-міністр Шарль Мішель (ліворуч) та король Бельгії Філіп I біля аеропорту Брюсселя. 23 березня 2016 року

Є вірогідність нових «чорних планів» терористів «Ісламської держави» в Європі – аналітики

Брюссель – Після вівторкових кривавих терористичних атак у Брюсселі віддавали шану загиблим, аналізували ситуацію та обговорювали продовження переслідування інших потенційних співучасників організації вибухів. Водночас, кажуть фахівці, приходить усвідомлення того, що Євросоюзові потрібна справжня антитерористична стратегія, а те, що насилля та війни за межами співдружності європейців прямо не стосується – це тільки ілюзія: брутальні ідеї за європейськими кордонами реалізуються навіть у серці ЄС.


Приспущені прапори та величезна кількість озброєної воєнізованої охорони – на такому тлі нині в Єврокомісії численні європейські посадовці, лідери урядів Франції, Бельгії та її королівська родина віддавали шану всім потерпілим від брутального бомбового нападу «джигадистів» у аеропорту та на станції метро Брюсселя. Тишу під час хвилини мовчання – їхньої та численних брюссельців на площах міста – порушував тільки гуркіт гелікоптера, що згори моніторив безпеку бельгійської столиці.

Люди вшановують пам'ять жертв терактів хвилиною мовчання. Брюссель, Бельгія. 23 березня 2016 року
Люди вшановують пам'ять жертв терактів хвилиною мовчання. Брюссель, Бельгія. 23 березня 2016 року
Шарль Мішель
Шарль Мішель

«Як ніколи досі, Бельгія усвідомлює, що виклик, який стоїть перед нею, дуже складний: терористи, вороги свободи й демократії, здійснили боягузливі, брутальні атаки щодо невинних людей», – заявив бельгійський прем’єр-міністр Шарль Мішель, покладаючи вінок на місці трагедії на станції метро «Малбек».

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер, президент Єврокомісії, за кілька сотень метрів від якої розташована ця станція, заявляє, що потрібні негайні кроки для поліпшення безпеки всієї співдружності: обмін даними пасажирів, контроль обігу зброї, суворий нагляд за зовнішніми кордонами ЄС.

Для протистояння терористам потрібна єдність ЄС

Варто усвідомлювати всю глибину проблеми до того, як стаються трагедії
Жан-Клод Юнкер

«Як тільки стаються трагічні події, ми діємо, наче під впливом усвідомлення суті проблеми. Натомість варто усвідомлювати всю глибину проблеми до того, як стаються трагедії», – зауважує Юнкер.

Манюель Вальс
Манюель Вальс

Французький прем’єр-міністр Манюель Вальс, перебуваючи у Брюсселі, робить висновок: перед загрозою тероризму Євросоюз потребує єдності, а перебуваючи в умовах війни, оголошеної Європі терористами, слід проявити крайню рішучість. «Люди не розуміють, чому ми не рухаємося, адже всі проблеми та шляхи перешкоджання тероризму давно ідентифіковані», – каже він.

Тим часом ЄС постав перед питанням: трагедія у Брюсселі, внаслідок якої загинули понад тридцять і були поранені майже три сотні осіб – це черговий одиничний випадок чи може надалі слід чекати інших атак терористичних груп?

Співіснування з мусульманами неминуче, слід атакувати джерела радикалізму

Аналітики пояснюють: чим більший тиск відчуває угруповання «Ісламська держава», тим більшою є вірогідність нових її «чорних планів» на європейській території. Як діяти, пояснив координатор Євросоюзу в боротьбі проти тероризму Жіль де Керков.

Він каже, що «Ісламська держава» втратила території, нині має обмежені фінансові ресурси і її загнали в глухий кут.

Слід чекати щонайменше планування нових атак. Маємо діяти двома шляхами: військовим тиском і перекриванням фінансових джерел
Жіль де Керков

«Отже, слід чекати щонайменше планування нових атак, але це не означає, що вони будуть здійснені. Маємо діяти двома шляхами: військовим тиском і перекриванням фінансових джерел. З іншого боку, політичне рішення сирійської кризи допомогло б ізолювати (бойовиків) й об’єднати всі держави-сусіди проти цієї огидної групи», – каже Жіль де Керков.

П’єр Серван, французький експерт із питань оборони та ісламської радикалізації зауважує: співіснування німців, бельгійців чи представників інших європейських націй із мусульманською спільнотою неминуче. Однак антитерористична робота має відбуватися як на полі бою, викорінюючи «Ісламську державу», так і вдома необхідно докласти великих зусиль: у сфері освіти та інтеграції мігрантів, особливо молоді.

Вибухи у Брюсселі: брати-смертники і зв’язки з нападами в Парижі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG