Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики на Донбасі і терористи в Бельгії грають на боці Кремля (огляд преси)


Кремль однією рукою стимулює міжнародний тероризм, а другою – закликає до боротьби з ним

Теракти в Брюсселі стали одним з елементів тиску Росії на міжнародній арені, стверджує газета «День». Видання пише, що Кремлю взагалі властиво працювати двома руками – однією стимулювати міжнародний тероризм, а другою закликати до боротьби з ним. Тому газетярі радять деяким європейським дипломатам частіше звертатись до історії радянського КДБ і Комінтерна, адже СРСР протягом цілих поколінь використовував, в тому числі, міжнародні провокації для шантажу на світовій арені. Європа зрештою має зрозуміти, що зараз бандити, які б’ють по Авдіївці, та терористи, які вже підривають Брюссель, грають на одному кремлівському боці рингу, наголошує газета.

В цьому ж числі газета «День» переконує, що в Україні запровадили люстрацію із запізненням щонайменше на 20 років. Оскільки саме на початку 1990-х можна було говорити про її доцільність стосовно колишніх комуністів та співробітників радянських спецслужб. Відтак, основним об’єктом закону про люстрацію стали високопосадовці часів режиму Януковича. Ця формальна ознака стала ключовою для звільнення тих чи інших осіб. Критерії ж професіоналізму та патріотизму, які є ключовими для побудови сильної держави, були фактично знівельовані. Тож «разом із водою вилили і немовля». Про це газета пише у публікації «Люстрація без очищення».

Експерт тижневика «Країна» нагадує, що нині тіньова економіка в державі становить 55 відсотків. Тобто, майже кожен другий бізнес не платить державі податків. Якщо вивести з «тіні» бодай 20 відсотків бізнесу, то ВВП країни поповниться на 442 мільярди, з них 170 – це будуть надходження до бюджету. У такий спосіб можна позбутися дефициту державних коштів. Друге, що варто зробити державі після детінізації економіки, – це відродити довіру людей до банків. Адже за півтора-два роки з депозитів пішла третина вкладів – приблизно 6 мільярдів доларів. До цього вони працювали на Україну. Але люди не довіряють фінансовій політиці і банківській системі. Гроші тікають із неї. Натомість Верховна Рада запроваджує податок на доходи від дивідендів. Хоча весь світ зробив би навпаки, переконує експерт тижневика.

За якістю доріг Україна посідає 132-ге місце серед 140 країн, включених до Глобального рейтингу конкурентоспроможності. Міжнародні експерти оцінили стан українських трас на 2,4 бала за семибальною шкалою. Враховуючи суспільний інтерес до проблеми, газета «Голос України» започатковує рубрику «На контролі: ремонт доріг». Перші спостереження журналістів пропонуються в сьогоднішньому числі видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG