Доступність посилання

ТОП новини

Допомога поліції чи «махновщина»? Активісти борються з правопорушниками


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На думку поліції, ініціатива активістів незаконна

Суми – У Сумах активісти «Громадського контролю» стали патрулювати вулиці для дотримання громадського порядку та здійснювати «рейди» по «наркопритонах». Проте деякі громадські діячі не підтримують таку ініціативу, вважаючи, що цей патруль перевищує свої повноваження. Сумська ж поліція називає подібні ініціативи «махновщиною». Речник правоохоронців попередив – громадяни можуть вимагати у активістів документи, а потім і йти писати заяву до поліції щодо самоуправства.

Допомога поліції чи «махновщина»? Активісти борються з правопорушниками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

З початку березня в Сумах здійснюють ініціативу «Громадський контроль», активісти якої вийшли патрулювати вулиці, щоб запобігати, за їхніми словами, правопорушенням. «Патрульні» ходять вулицями невеликими групами, неозброєні, у камуфляжі.

Згодом вони розширили свою діяльність – почали викривати місця, де є, на їхній погляд, точки наркозбуту і нібито знищувати виявлені наркотики.

Активіст ініціативи Артур Назаров упевнений, що завдяки таким діям є допомога і місту в цілому, і правоохоронцям зокрема. Активіст стверджує, що сумчани з розумінням поставилися до цієї діяльності та підтримують ініціативу.

«Кожен громадянин України має право на цивільний арешт, воно прописане в законі України. Це право має кожна свідома людина, ми цього і добиваємось. У принципі, ми виконуємо роботу працівників поліції, за яку вони отримують зарплатню», – сказав Артур Назаров.

«Це приватна ініціатива, яка порушує права громадян»

Проте не всі схвально ставляться до таких патрулів. Зокрема інший сумський громадський активіст Олександр Такул вважає, що своїми діями «Громадський контроль» порушує закон і права людей.

Якщо б вони це робили разом з правоохоронними органами – це була б співпраця поліції з суспільством
Олександр Такул

«Якщо б вони це робили разом з правоохоронними органами, з патрульною поліцією, наприклад, – було б добре – це була б співпраця поліції з суспільством. А так – це така приватна ініціатива, яка порушує права громадян. Навіть якщо вони офіційно «узаконять» себе, то їхні права відносно інших людей обмежені», – говорить Олександр Такул.

Активісти «Громадського контролю» запевняють, що знають закони і діють лише в межах своїх прав. Також вони повідомили Радіо Свобода, що вже домовились про співпрацю з правоохоронцями.

«Усі хочуть наводити порядок, але ніхто не хоче нести за це відповідальність»

Тим часом у сумській поліції підтвердили факт переговорів з ініціаторами патрулів від «Громадського контролю», проте результати перемовин не повідомили. Натомість звернули увагу, що діяльність патрулю може бути протизаконною, тож активістам варто переглянути свої методи.

Останнім часом в Сумах з’явились громадські організації, які займаються так званою «махновщиною»
Ельвіра Біганова

«Такі дії можуть бути законні, тільки якщо їх виконують безпосередньо правоохоронці та члени добровольчих громадських формувань при Головному управлінні національної поліції. Останнім часом в Сумах з’явились громадські організації, які займаються так званою «махновщиною». Спеціально працювати в контакті з національною поліцією вони не хочуть, тому що тоді ними будуть керувати правоохоронці, а їм хочеться діяти на власний розсуд. Тобто всі хочуть наводити порядок, але ніхто не хоче нести за це відповідальність. Затримання когось силами громадськості передбачене лише за умови, якщо хтось скоїв злочин і намагається втекти. А про обшук на вулиці – це чистої води самодіяльність. І громадяни можуть вимагати у активістів документи, а потім і йти писати заяву в поліцію, бо тут і явне самоуправство може бути», – повідомила прес-секретар сумської поліції Ельвіра Біганова.

Активісти ж запевняють – нічиї права порушувати не збираються, просто хочуть зробити Суми безпечнішими. Зараз вони готують документи для реєстрації громадської організації та планують, за словами «патрульних», «установлювати порядок не лише на вулицях, а й у владних кабінетах, зокрема у поліції». Як саме встановлювати – активісти наразі не уточнюють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG