Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення колег, які вели справу «діамантових прокурорів», тривають – Сакварелідзе


Давід Сакварелідзе (©Shutterstock)
Давід Сакварелідзе (©Shutterstock)

У Генпрокуратурі тривають звільнення прокурорів, які здійснювали провадження справи так званих «діамантових прокурорів». Про це 24 березня заявив заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе.

«Сьогодні всім іншим нашим хлопцям, які брали безпосередню участь у справі «діамантових прокурорів», по черзі вручають повідомлення про звільнення», – написав Сакварелідзе у Facebook.

Через це заступник генпрокурора закликає «всіх, кому небайдужа доля цих хлопців і доля України» взяти участь в акції на підтримку своєї команди 25 березня під Генпрокуратурою.

Увечері 23 березня Сакварелідзе повідомив, що двом співробітникам Генеральної інспекції ГПУ вручили повідомлення про звільнення.

У Генпрокуратурі 24 березня не змогли прокоментувати Радіо Свобода ці заяви заступника генерального прокурора Давіда Сакварелідзе.

5 липня 2015 року у заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна провели обшук.

За повідомленням Генпрокуратури, Корнійця та Шапакіна затримали під час отримання хабаря на суму в понад 3 мільйони гривень. Крім того, під час обшуків у них виявлено близько 400 тисяч доларів готівкою, автомат Калашникова та холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів з діамантами.

Їм повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.

29 березня Верховна Рада має розглянути відставку генерального прокурора України Віктора Шокіна.

Генеральний прокурор Віктор Шокін написав заяву про відставку ще у лютому, втім досі перебуває на посаді. Після завершення оплачуваної відпустки 16 березня Віктор Шокін знову вийшов на роботу.

16 лютого президент Петро Порошенко у своєму зверненні повідомив, що попросив генпрокурора подати у відставку. Пізніше Порошенко вніс до Верховної Ради подання про звільнення генпрокурора. 22 лютого відповідний проект постанови був зареєстрований на сайті парламенту.

Шокін був призначений генеральним прокурором України в лютому 2015 року. Відповідно до чинної Конституції України, генпрокурора призначає і звільняє президент за згодою парламенту. Разом з тим, парламент має можливість певною кількістю голосів оголосити вотум недовіри генпрокурору, що передбачає його відставку з посади.

XS
SM
MD
LG