Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький трибунал засудив Караджича на 40 років


Радован Караджич слухає вердикт Міжнародного кримінального трибуналу в справах колишньої Югославії в Гаазі, 24 березня 2016 року
Радован Караджич слухає вердикт Міжнародного кримінального трибуналу в справах колишньої Югославії в Гаазі, 24 березня 2016 року

Лідера боснійських сербів часів війни визнали винним у геноциді, воєнних злочинах і злочинах проти людяності; він оскаржуватиме вирок

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії в Гаазі засудив лідера боснійських сербів часів війни в Боснії 1990-х років Радована Караджича до 40 років позбавлення волі. Його визнали винним у геноциді, воєнних злочинах і злочинах проти людяності. Караджич, який не визнає своєї вини, оскаржить вирок.

Гаазький трибунал засудив Караджича на 40 років
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Гаазький трибунал постановив, що Радован Караджич винен у геноциді у зв’язку з убивством майже восьми тисяч чоловіків і хлопців, босняків-мусульман, у місті Сребрениці й околицях у 1995 році. Як заявив суддя О-Ґон Квон, що головує на процесі, саме Караджич, тодішній лідер боснійських сербів, наказав захопити місто, що було проголошене безпечною зоною під охороною ООН, і мав намір знищити чоловіків-босняків у ньому.

Караджича також визнали винним у низці злочинів проти людяності, порушень законів і звичаїв ведення війни, хоча зняли з нього ще одне звинувачення в геноциді. Таким чином, його засудили за десятьма звинуваченнями з первісних одинадцяти. Серед них – убивства, винищення людей і примусове виселення в перебігу етнічних чисток, спрямованих проти всіх не-сербів у захопленій боснійськими сербами частині Боснії, чи вбивства, напади на цивільне населення і терор під час облоги боснійської столиці Сараєва, що протривала 1425 днів – три роки й майже 11 місяців – і призвела до загибелі майже 5,5 тисяч цивільних.

«Судова палата виносить вам, Радоване Караджичу, спільний вирок: 40 років позбавлення волі», – оголосив О-Ґон Квон. Із них 70-річному нині Караджичеві зарахують понад сім років, які він уже провів за ґратами. Обвинувачення вимагало для нього довічного ув’язнення.

Вироком невдоволені ні Караджич і його прихильники, ні супротивники

Адвокат Караджича заявив, що його підзахисний «розчарований і вражений» вироком і планує оскаржити його. Розгляд оскарження може протривати ще кілька років.

Невдоволені вироком й інші. Босняки, що потерпіли від війни 1990-х років, заявляють, що Караджича мали б позбавити волі довічно. Натомість серби і в Боснії, і в самій Сербії критикують вирок як політично мотивований – нібито тим, що Караджич – серб за національністю.

«Жоден інший лідер, що брав участь у війні, не засуджений. Тому ми повторюємо, що Гаазький трибунал має політичний підтекст», – заявив, наприклад, лідер Сербської демократичної партії в Боснії Младен Босич.

А в Сербії лідер націоналістичної Сербської радикальної партії Воїслав Шешель, сам підсудний Гаазького трибуналу, тимчасово відпущений додому на лікування, заявив, що Радована Караджича засудили безвинно.

Мурал із зображенням Радована Караджича в Белграді, Сербія
Мурал із зображенням Радована Караджича в Белграді, Сербія

Сам Караджич заперечує всі звинувачення, які він назвав раніше «звинуваченням усього сербського народу», а очолювану ним тоді воєнну кампанію боснійських сербів, спрямовану на етнічні чистки всіх несербів у частині Боснії і на фізичне винищення тисяч босняків-мусульман, він характеризував як «справедливу і священну» війну.

Радован Караджич у часи боснійської війни 1992–95 років, яка забрала життя близько 100 тисяч людей, очолював самопроголошену на той час Республіку Сербську на території Боснії і Герцеговини. Він був затриманий у Сербії у 2008 році після того, як 13 років переховувався від правосуддя.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG