Доступність посилання

ТОП новини

Хто замовив убивство адвоката військових ГРУ Росії?


Юрій Грабовський. Листопад 2015 року
Юрій Грабовський. Листопад 2015 року

Вбивство українського адвоката Грабовського, який захищав у суді інтереси полонених росіян Єрофеєва та Александрова, є вигідним Росії – експерти

Київ – Зниклого адвоката російських полонених військових Єрофеєва та Александрова викрали в Одесі, вивезли на Черкащину і вбили, повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос після затримання підозрюваних у злочині. За попередніми даними прокуратури, викрали й позбавили життя адвоката українські громадяни, якими керували російські спецслужби. Такої версії не виключає й частина українських експертів. Водночас в МЗС Росії звинувачують українську владу в тому, що вона «не змогла або не схотіла» вберегти життя адвоката.

Зниклого на початку березня Юрія Грабовського, адвоката російського військового Олександра Александрова, знайшли мертвим. Поліція почала розшукувати його в Одесі, де Грабовського бачили востаннє. Проте один із підозрюваних у викраденні правника, якого СБУ та прокуратура затримали в четвер, вказав на місце злочину – покинутий сад поблизу міста Жашкова на Черкащині. Тут знайшли закопане тіло Грабовського зі слідами вогнепальних поранень, повідомив журналістам головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. Він розповів і про деякі подробиці.

Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

«Для нас, які бачили чимало у зв’язку зі своєю діяльністю, стало дивиною застосування такого фактору, як спеціальний браслет. Його злочинці одягнули на ногу Грабовського і повідомили, що він із вибухівкою. І додали, що в разі спроби повідомити, де він, спроби втечі або опору цей браслет вибухне і рознесе його на шматки. Цим самим вони зламали його волю до спротиву», – розповідає прокурор.

Матіос уточнив, що про це кажуть у своїх свідченнях підозрювані, тож цю деталь ще треба перевіряти.


Оксана Соколовська, адвокат іншого російського військового Євгена Єрофеєва, якого взяли в полон українські військові на Донбасі, днями сказала, що востаннє спілкувалася з ним 4 березня. Сьогодні ж вона та інші колеги загиблого не дають коментарів.


Журналістка Ірина Ромалійська оприлюднила після зникнення Грабовського частину його переписки, де він наводив ознаки того, що за ним стежать і готують спецоперацію щодо нього.


Анатолій Матіос повідомив, що Юрія Грабовського викрали в Одесі, застосували проти нього психотропні препарати і відвезли до Києва. Звідти – в район Жашкова на Черкащині, де застрелили і закопали.

Прокурор додав, що, за даними слідства, там же на місці злочинці знищили речові докази – одяг, в якому вчинили викрадення і убивство. А потім розділили між собою гроші, які знайшли в адвоката. За словами Матіоса, вони намагалися створити видимість виїзду Юрія Грабовського за межі України.

Так, у Facebook Грабовського з’явився пост, виставлений нібито з території Єгипту, про те, що він виїхав за кордон, побоюючись переслідування в Україні.


Раніше, 20 березня, Анатолій Матіос заявив, що затримали підозрюваного у викраденні Грабовського. І за словами затриманого, які процитував військовий прокурор, викрадення адвоката спланували «колишні українці» та спецслужби Росії, нібито «для створення картинки» на заключній стадії розгляду справи щодо двох російських бійців ГРУ, взятих у полон на Донбасі.

Тим часом в російському МЗС вже звинуватили Україну в тому, що вона не стала захищати життя Юрія Грабовського і що саме такого сценарію побоювалася російська сторона.

«Виправдалися наші найгірші передчуття. Київська влада, незважаючи на всі попередження, так і не змогла або ж не захотіла забезпечити безпеку Грабовського», – ідеться в повідомленні. «Перехід знову до залякування та фізичного знищення незгодних, а тепер уже і адвокатів, свідчить про посилення в Україні антидемократичних, тоталітарних тенденцій, які ніяк не вкладаються в європейські норми моралі і права, про які так люблять розмірковувати в Києві», – йдеться в коментарі на сайті російського зовнішньополітичного відомства. В МЗС Росії сподіваються, що Україна розшукає і покарає винних у вбивстві адвоката.

Раніше, після затримання на Донбасі військових ГРУ Росії Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, які діяли у складі диверсійно-розвідувальної групи на Донбасі, російська сторона відкидала, що вони є чинними вояками Головного розвідувального управління Росії, та називала їх такими, що звільнилися з військової служби і є «добровольцями».

Чиї спецслужби причетні до викрадення Грабовського?

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

У розслідуванні убивства адвоката Юрія Грабовського не варто відкидати версію про причетність до неї російських спецслужб, адже цей злочин вигідний російській владі, наголошує політолог Володимир Фесенко.

Росія використовує справу про вбивство адвоката Грабовського у своїх інтересах, і це породжує версію про те, що ця справа може бути пов’язана з діяльністю російських спецслужб
Володимир Фесенко

«Враховуючи заяву російського МЗС, ця версія заслуговує на увагу. Ще як слід не ясно, хто й чому вчинив убивство, ще небагато деталей відомо, але Росія вже робить політичні заяви і розпочинає гучну інформаційну кампанію. Хоча їм слід було згадати власні проблемні питання, як-от вбивство Бориса Немцова, – пояснює політолог. – Росія використовує справу про вбивство адвоката Грабовського у своїх інтересах, і це породжує версію про те, що ця справа може бути пов’язана з діяльністю російських спецслужб, або людей в Україні, які мають з ними зв’язок», – припускає аналітик.

Таку думку підтримує значна частина українських експертів. Але є й ті, які не відкидають, що загибель адвоката полонених російських вояків може бути вигідною також і українським спецслужбам. Так, адвокат Андрій Смирнов раніше заявляв, що Юрій Грабовський був на контролі українських спецслужб, оскільки розслідував справу бійця російського ГРУ. Тому мовчання українських силовиків після зникнення Грабовського не вселяє віри в позитивний фінал цієї жахливої історії, припускав Смирнов невдовзі після зникнення колеги.


Олександр Александров та Євген Єрофеєв потрапили в полон українських вояків 16 травня 2015 року поблизу міста Щастя на Луганщині, коли вони діяли в складі диверсійної групи з боку проросійських сепаратистів. Як стверджують ті, хто взяв їх у полон, від їхньої руки перед затриманням загинув один з українських офіцерів. Александров та Єрофеєв зізналися, що є бійцями ГРУ Росії, коли їм надавали медичну допомогу. Але потім у суді вони відмовилися від своїх слів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG