Доступність посилання

ТОП новини

Відставка генпрокурора вірогідніша за призначення нового прем’єра – Віктор Чумак


Спроба закрутити гайки у фракції «Блоку Петра Порошенка» може призвести до зворотних наслідків, попереджає народний депутат

Київ – Цього тижня парламент має ухвалити декілька важливих рішень: розглянути заяву генпрокурора про відставку, сформувати нову більшість та призначити нового прем’єра. Утім, на продуктивності роботи парламенту можуть позначитися не лише міжфракційні суперечки, але й спроба позбавити Миколу Томенка та Євгена Фірсова депутатських повноважень. Вони були обрані за списком «Блоку Петра Порошенка», але згодом вийшли з фракції. У «Блоці Петра Порошенка» вирішили позбавити їх депутатських мандатів. Відтак про вихід з фракції заявив ще один депутат-списочник із пропрезидентської фракції Віталій Чепинога. Як зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода позафракційний народний депутат Віктор Чумак, спроба закрутити гайки у фракції «Блоку Петра Порошенка» може призвести до зворотних наслідків.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Розпочатись пленарний тиждень має з розгляду питання про відставку генпрокурора? Яким, на Вашу думку, може бути результат?

Віктор Чумак
Віктор Чумак

– Думаю, що це буде результативне голосування. Я не бачу зацікавлених сил, які можуть не проголосувати за відставку генпрокурора. Думаю, буде дуже важко пояснити комусь із парламентарів, які не будуть за це голосувати – чому вони не голосують, з яких причин?

Жодної реформи в прокуратурі, крім створення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, нам не вдалося здійснити

В принципі, ми повинні дуже серйозно почати говорити про те, що нам реформи в прокуратурі здійснити не вдалося. Жодної реформи в прокуратурі, крім створення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, нам не вдалося здійснити. Прокуратура як була, так і залишається інструментом політичного тиску та бізнесових розборок.

– А нового прем’єр-міністра й нову більшість ми зможемо побачити цього тижня?

– Тут ситуація інша. Голосування по прем’єру можливе лише в тому випадку, якщо всі питання щодо нового уряду будуть узгоджені всіма зацікавленими сторонами. Тобто, це повинні голосувати повністю «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка», Радикальна партія і «Батьківщина». Якщо між ними буде узгоджено всі питання – то ми побачимо голосування.

Якщо у вівторок не побачимо результативного голосування, то домовлятися по прем’єру стає все важче і важче

Консультації йдуть цілодобово – і сьогодні, й завтра і післязавтра. Думаю, якщо у вівторок не побачимо результативного голосування, то домовлятися по прем’єру стає все важче і важче.

– Як би Ви охарактеризували ті процеси, які зараз відбуваються в найбільшій фракції парламенту? Адже Ви також маєте досвід виходу з цієї фракції, але, будучи депутатом-мажоритарником, маєте дещо іншу історію.

– Це ганьба для партії «Солідарність – Блок Петра Порошенка». Є декілька резолюцій Ради Європи та Венеціанської комісії щодо неприпустимості застосування імперативного мандату в Україні. За весь час, поки він існував, ніхто до такого не додумався!

Деякі політики вважають: чим сильніше ти закручуєш гайки – тим кращий ти отримаєш результат. А все завжди відбувається навпаки

Насамперед, я не знаю, як це можна реалізувати. Ті, хто каже про те, що це норма прямої дії – нехай читають статтю 19 Конституції, яка також є нормою прямої дії. Там чітко написано, що всі державні органи й посадові особи можуть діяти лише в межах і в спосіб в межах каже яка також є нормою прямої дії, ю. Дії можуть діяти лише в межах повноважень і в той спосіб, який передбачений Конституцією та законами. Так от, жоден орган немає ні повноважень, ні способів – як позбавити депутата повноважень за статтею 81-ю.

Деякі політики роблять дуже серйозні помилки. Вони вважають: чим сильніше ти закручуєш гайки – тим кращий ти отримаєш результат. А все завжди відбувається навпаки. І ситуація така, що коли роблять щось таке з метою когось залякати – то отримують зворотний ефект. Але деякі політики бігають по одним і тим самим граблям.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG