Доступність посилання

ТОП новини

Експерти: або Гройсман – прем’єр упродовж тижня, або перевибори


Голова Верховної Ради Володимир Гройсман
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман

Між фракціями Верховної Ради тривають переговори про створення нової коаліції, нового уряду та його програму

Парламентські фракції обговорюють переформатування коаліції та призначення на посаду прем’єра нинішнього спікера Володимира Гройсмана. У «Блоці Петра Порошенка», який його висуває, говорять про готовність до такого сценарію щонайменше чотирьох фракцій. Розглядає цей сценарій і «Народний фронт», хоча його лідери і вважають, що збереження Арсенія Яценюка на посаді та призначення нових міністрів було б кращим виходом із ситуації. Експерти очікують, що оновлення коаліції та висування нової кандидатури прем’єра може відбутися впродовж тижня. У разі, якщо чинний прем’єр не захоче поступитися посадою, вони прогнозують дострокові парламентські вибори.


Фракція «Народний фронт» підтримує ідею відновлення попередньої коаліції і виступає за уряд на чолі з Арсенієм Яценюком. Однак готова розглянути й іншу кандидатуру прем’єра, якщо її запропонує «Блок Петра Порошенка». Про це 28 березня заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак під час погоджувальної ради у парламенті. І додав, що в «Народному фронті» очікують персонального складу нового Кабміну та стабільної коаліції під нього в парламенті.

Максим Бурбак
Максим Бурбак

«Наша політична сила виступає за відновлення коаліції «Європейська Україна» і за продовження реформ уряду на чолі з Арсенієм Яценюком. Але якщо наших партнерів із фракції БПП це не влаштовує, пропонуйте свою альтернативу. Ми налаштовані на формування нової коаліції, – зауважив Бурбак. – Але для вирішення нинішньої штучної коаліції є значно простіший шлях – заповнити вільні місця в уряді Арсенія Яценюка, стабілізувати коаліцію і підтримати програму діяльності нинішнього уряду».

Арсеній Яценюк тим часом продовжує стверджувати, що реальної альтернативи для нинішніх складу уряду та коаліції не існує.

Прийму будь-яке законне рішення Ради. Єдиний неприйнятний варіант – це тимчасовий уряд і паралізована виконавча влада
Арсеній Яценюк

«Я прийму будь-яке законне рішення Ради: поповнення Кабінету міністрів новими членами, формування нової коаліції в конституційний спосіб, новий прем’єр-міністр, запропонований президентом, або новий уряд і нова програма. Єдиний неприйнятний варіант – це тимчасовий уряд і паралізована виконавча влада», – стверджує Яценюк.


Проте керівник фракції «БПП» Юрій Луценко раніше неодноразово заявляв, що його політична сила на часткове оновлення уряду не погодиться. Водночас, за його словами, його політична сила хотіла б бачити технократичний уряд, але під нього немає парламентської більшості, стверджує Луценко, посилаючись на нараду голів фракцій.


У цих умовах, за словами Луценка, кілька фракцій готові підтримати новий коаліційний уряд, і фракція «БПП», найімовірніше, запропонує на посаду прем’єра Володимира Гройсмана, нинішнього спікера парламенту.

БПП і надалі підтримує діючу коаліційну угоду і вважає, що їй немає альтернативи, і закликає фракції, які вийшли з цієї угоди, до неї повернутися
Юрій Луценко

«Наша фракція, яка делегувала мене на переговори з правом внесення кандидатури на посаду прем’єр-міністра, сьогодні ухвалить офіційне рішення про висування Володимира Гройсмана. Я думаю, знаючи настрої депутатів, що воно буде позитивним», – зазначив у понеділок Луценко. – Таке саме рішення мають ухвалити й інші фракції. БПП і надалі підтримує діючу коаліційну угоду і вважає, що їй немає альтернативи, і закликає фракції, які вийшли з цієї угоди, до неї повернутися, щоб повернути працездатність парламенту».

Юрій Луценко стверджує, що нову коаліцію і кандидатуру Гройсмана погодилися обговорювати «БПП», «Народний фронт», «Радикальна партія» та «Батьківщина».

Степан Кубів
Степан Кубів

28 березня у Верховній Раді тривають переговори щодо майбутнього складу уряду та коаліції, зокрема й у форматі «погоджувальної ради фракцій». До переговорів планує долучитися і президент Петро Порошенко, повідомив представник президента у парламенті Степан Кубів.

І Порошенко, і Луценко, і спікер Володимир Гройсман стверджують, що цього тижня парламент має ухвалити рішення щодо нового складу уряду та нової коаліції.

Голова Верховної Ради в розмові з журналістами уточнив, що з коаліційної угоди не відкликали свої підписи члени «Радикальної партії Ляшка». Як тільки це відбудеться, коаліція офіційно припинить існування, і розпочнеться відлік 30-денного терміну для формування нової коаліції та нового складу Кабміну.

Як кандидат у прем’єри, Гройсман уже запропонував включити до майбутнього уряду екс-міністра економіки і фінансів Словаччини Івана Міклоша, першого заступника міністра економіки Юлію Ковалів, заступника міністра економіки Максима Нефьодова, заступника глави Адміністрації президента Дмитра Шимківа і депутата від БПП Іванну Климпуш-Цинцадзе.

Гройсмана можуть призначити прем’єром упродовж тижня, інакше зросте ризик перевиборів – Фесенко

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Призначення Володимира Гройсмана прем’єром може відбутися найближчим часом, але незгода чинного глави уряду Яценюка йти з посади може обернутися достроковими виборами, так оцінює поточну політичну ситуацію в Україні політолог Володимир Фесенко.

Є політико-психологічна проблема: чи погодиться Яценюк піти у відставку в разі створення оновленої коаліції?
Володимир Фесенко

«З формальної точки зору, це навіть не прем’єріада, а коаліціада. Лише в разі появи оновленої коаліції може з’явитися новий прем’єр. Ситуація стала визначеніша, ніж минулого тижня: є визначений кандидат на посаду глави уряду і потенційні члени коаліції. Але узгодження інтересів щодо програмних позицій, кадрових та інших питань не завершене. Є політико-психологічна проблема: чи погодиться Яценюк піти у відставку в разі створення оновленої коаліції? За правовою логікою – так. Але українська політика нестандартна та нелогічна, може бути що завгодно. Нині є висока імовірність переоформлення коаліції та призначення главою уряду Володимира Гройсмана», – називає політолог найбільш імовірний, на його думку, варіант розвитку подій.

Якщо ж упродовж тижня оновлена коаліція не з’явиться, то, припускає Фесенко, йтиметься, скоріше, не про роботу Яценюка на посаді прем’єра до осені, а про «стрімке зростання ризику позачергових парламентських виборів».

Останній сценарій пропонує фракція «Самопомочі», а крім того, його озвучують деякі політологи. Один із них, Валерій Бебик, наголошує, що чинний уряд провалив «усі завдання , які можна», і виходом із ситуації він вбачає перевибори «для зміни політичних еліт» та зміни до Конституції, щоб запровадити електронне урядування і «відновити баланс між урядом та громадянським суспільством».

Нині ж виходу з політичної кризи перешкоджає те, що, на думку Валерія Бебика, ніхто у Верховній Раді не захищає інтересів суспільства і «всі парламентські фракції олігархічні».

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG