Доступність посилання

ТОП новини

Шабунін про виїмку документів ЦПК: вони шукають грошей на реформу Генпрокуратури


(Зліва направо) Віталій Шабунін, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Наталія Седлецька під час протесту біля Адміністрації президента. Київ, 28 березня 2016 року
(Зліва направо) Віталій Шабунін, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Наталія Седлецька під час протесту біля Адміністрації президента. Київ, 28 березня 2016 року

«Я вам офіційно заявляю – Центр протидії корупції не отримував жодної копійки на реформи Генпрокуратури. Чи від американців, чи від будь-кого іншого»

В понеділок у Києві біля Адміністрації президента протестували, зокрема, і проти ініціювання Генеральною прокуратурою кримінального провадження стосовно керівника Центру протидії корупції (ЦПК) Віталія Шабуніна. Йому та ЦПК інкримінують нецільове використання гранту від посольства США. Напередодні на брифінгу в Києві прокурор Владислав Куценко заявив, що ніякого кримінального провадження проти керівника Центру протидії корупції немає. Радіо Свобода звернулось до самого Віталія Шабуніна з проханням прокоментувати цю суперечливу інформацію – чи справді проти нього відкрите кримінальне провадження?


– Провадження не лише відкрите. В рамках цього провадження Генеральна прокуратура рухається набагато швидше, ніж у провадженнях проти корупціонерів минулої влади. Вони вже отримали ухвали суду на доступ до банківської таємниці, а також на виїмку всіх фінансових документів організації.

– Це Ваша інформація, однак Генпрокуратура стверджує зовсім інше: що кримінального провадження проти Віталія Шабуніна немає.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

– Ні, це не наша інформація. Є відкритий реєстр судових ухвал. В цьому реєстрі є всі ухвали, надані судом, в тому числі ухвали по цьому кримінальному провадженню. Генпрокуратура маніпулює. Вона говорить, що проти мене особисто немає жодного провадження. І в цьому маніпуляція. В українському кримінально-процесуальному кодексі немає взагалі поняття «кримінальна справа проти когось відкрита».

Відкривається кримінальне провадження, в рамках якого здійснюються всі процесуальні дії, в тому числі виїмка документів, наприклад, обшуки приміщення, в тому числі приватного приміщення. Збираються докази, і тільки потім на базі зібраних доказів підозра оголошується якійсь людині. Так от, маніпуляція Генеральної прокуратури полягає в тому, що «немає кримінального провадження» проти мене. В принципі не може бути кримінального провадження проти когось. Всі кримінальні провадження, згідно з новим Кримінального-процесуальним кодексом є фактологічними. І ось – в результаті розслідування – комусь дається підозра. Але кримінальне провадження, в рамках якого надані судові ухвали на виїмку фінансових документів, є! І це є в публічному доступі в судовому реєстрі України.

– Але прокурор Владислав Куценко заявляє, що про обшуки не йдеться, а лише про «доступ до документів», пов’язаних із отриманням Центром іноземної допомоги. Він каже: «Ми хочемо подивитися на ці документи разом із паном Шабуніним».

– Право вилучення документів – це як, це що? Як це – подивиться разом із Шабуніним документи? Немає такої процесуальної дії – подивиться документи. У них є доступ до банківської таємниці с правом вилучення фінансових документів. Немає двозначності в трактуванні норми Кримінально-процесуального кодексу. Це така сама брехня з його вуст, як і про те, що немає кримінальної справи. І кримінальна справа є, і ухвали на вилучення документів теж є. І це є в документах. Про що ми дискутуємо? Є офіційний судовий реєстр, де є всі ухвали.

– Як ви збираєтеся реагувати, діяти?

Я Вам офіційно заявляю – Центр протидії корупції не отримував жодної копійки на реформи Генеральної прокуратури. Чи від американців, чи від будь кого іншого

– Ну очевидно, будемо іти в суд і спілкуватися з прокуратурою в рамках судових засідань, тому що самі звинувачення є абсурдними. В самій ухвалі написано, чому вони вимагають виїмки наших документів – вони шукають гроші на реформу Генеральної прокуратури. Там так і сказано в ухвалі суду. Я Вам офіційно заявляю – Центр протидії корупції не отримував жодної копійки на реформи Генеральної прокуратури. Чи від американців, чи від будь кого іншого.

Cамі звинувачення, саме формулювання ухвали є абсурдним. Тому ми із задоволенням підемо в суд, і виграємо цю справу

Ми отримали фінансування від американців на створення нових антикорупційних органів, а саме – Національного антикорупційного бюро, а саме – навчання детективів цього бюро, а саме – привезення в Україну кращих спеціалістів світу, які би вчили наших детективів. Тому самі звинувачення, саме формулювання ухвали є абсурдним. Тому ми із задоволенням підемо в суд, і виграємо цю справу.

– Коли ви плануєте ці дії?

– Ми якраз зараз пишемо необхідні процесуальні документи. Тому, думаю, найближчим часом будемо в суді.


Печерський суд Києва надав слідчим Генпрокуратури доступ із правом вилучення речей і документів Центру протидії корупції, а також документів, які становлять банківську таємницю.

Відповідні ухвали, видані судом в один день – 22 березня, з’явилися в Єдиному реєстрі судових рішень. Нині доступ до інформації в інтернеті закритий – «У зв’язку з великим навантаженням на сервер пошукової системи «Єдиний державний реєстр судових рішень» (або з інших технічних причин) доступ тимчасово обмежено» – сказано на сайті реєстру. Однак Радіо Свобода має копію цього документа:

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG