Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає від Росії надати українцю Солошенку належну медичну допомогу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку з діями Росії щодо громадянина України Юрія Солошенка, засудженого російською владою до 6 років позбавлення волі, і вимагає надати йому належну медичну допомогу.

«Незважаючи на виявлену тяжку хворобу Солошенка, значне погіршення його стану здоров’я і похилий вік, наш співвітчизник був переведений з медичної частини колонії на загальний режим утримання», – мовиться в заяві МЗС.

У відомстві зазначають, що російська сторона продовжує ігнорувати і затягувати розгляд прохання про помилування Солошенка, незважаючи на гуманітарний аспект і пряму загрозу його життю.

МЗС України вимагає від російської сторони забезпечити «дотримання прав незаконно засудженого Солошенка, вжити заходів для надання йому належної медичної допомоги та забезпечити його негайне та безумовне звільнення і повернення на батьківщину».

Раніше Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит про повернення на територію України Юрія Солошенка, якому нині 73 роки.

У жовтні минулого року у Росії засудили до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму за статтею про шпигунство громадянина України Юрія Солошенка. Федеральна служба безпеки Росії повідомила, що «шпигунство» засудженого Московським міським судом Юрія Солошенка полягало в тому, що він діяв від імені двох українських підприємств, щоб купити запчастини до комплексів протиповітряної оборони України – як стверджує російська спецслужба, незаконно.

Російські правозахисники звертали увагу, що в перебігу розгляду справи Солошенка його права багато разів порушувалися. Також, на думку правозахисників, Юрій Солошенко є одним із політичних в’язнів-українців, яких незаконно тримають за ґратами в Росії.

XS
SM
MD
LG