Доступність посилання

ТОП новини

Викрадач єгипетського літака виявився «непрофесіоналом»


Поліцейський біля викраденого літака EgyptAir у міжнародному аеропорті Ларнаки. 29 березня 2016 року
Поліцейський біля викраденого літака EgyptAir у міжнародному аеропорті Ларнаки. 29 березня 2016 року

Пояс смертника виявився муляжем

Інцидент із викраденням літака компанії EgyptAir із понад 80 особами на борту мав щасливу розв’язку. Викрадач, який змусив пілотів сісти на Кіпрі, погрожуючи поясом смертника, дозволив пасажирам покинути літак, а потім здався. Як повідомляють єгипетські офіційні особи, чоловік, який здійснив викрадення, є громадянином Єгипту, а пояс смертника, яким він погрожував пасажирам та екіпажу літака, виявися муляжем.

​О 8:30 ранку за місцевим часом захоплений літак А-320 єгипетських авіаліній EgyptAir, що виконував рейс із Олександрії до Каїра, на вимогу викрадача приземлився на Кіпрі у місті Ларнаці. Пілот літака повідомив, що викрадач погрожував підірвати на борту пояс смертника. За даними Міністерства цивільної авіації Єгипту, на борту захопленого літака перебувала 81 особа, у тому числі 21 іноземець, і 15 членів екіпажу. Серед пасажирів літака були 8 американців, 4 громадян Великої Британії, 2 представники Нідерландів, 2 бельгійці, італієць, сирієць і француз.

Чоловік покидає захоплений літак через вікно кабіни пілотів
Чоловік покидає захоплений літак через вікно кабіни пілотів

Після переговорів викрадач випустив усіх заручників та здався сам. Його мотиви поки неясні, бо він не представив жодних чітких вимог. Проте влада Кіпру повідомила, що інцидент навряд чи пов’язаний з тероризмом. Представник МЗС Кіпру Александрос Зенон сказав журналістам, що викрадач, швидше за все, «(психічно) неврівноважений». Єгипет відправить на Кіпр літак за пасажирами.

Українці воліють більше подорожувати по Україні

Часті повідомлення про проблеми у сфері безпеки в Єгипті призвели до того, що ця країна почала втрачати популярність серед українських туристів. За словами голови Всеукраїнської асоціації туроператорів, президента туристичної компанії «Гамалія» Ігоря Голубахи, проблеми з безпекою відсувають Єгипет з перших позицій.

«За останні кілька років ми пам’ятаємо, у всіх на слуху і терористичні акти, і напад акул на туристів. На сьогоднішній день Єгипет втрачає 25-30% від кількості минулорічного туристичного потоку. Єгипет був у двійці-трійці найбільш популярних курортів. Він конкурував із Туреччиною і вигравав по багатьох параметрах як цілорічний курорт», – пояснює голова асоціації туроператорів.

За його словами, українці, з огляду на безпеку та через фінансову кризу почали надавати перевагу внутрішньому туризму.

«Вже раніше ми бачили зацікавлення туристів у подорожуванні країною. Раніше це були тури вихідного дня, коли їздили в місця поблизу Києва на кілька днів, чи в якийсь регіональний центр, Івано-Франківськ чи Кам’янець-Подільський, то зараз планують і оздоровлення, і триваліший відпочинок в таких регіонах, як Карпати, Одещина», – говорить Ігор Голобуха.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG