Доступність посилання

ТОП новини

В’язні на обмін: Росія підвищує ставки?


Надія Савченко в суді міста Донецька Ростовської області Росії, 21 березня 2016 року
Надія Савченко в суді міста Донецька Ростовської області Росії, 21 березня 2016 року

У ЗМІ з’явилась інформація про ймовірний обмін Савченко на росіян, ув’язнених у США за торгівлю зброєю і наркотиками

Українську громадянку, депутата Верховної Ради Надію Савченко, засуджену до 22 років тюрми російським судом, хочуть обміняти на двох росіян, ув’язнених у США за торгівлю зброєю і перевезення наркотиків – цю інформацію озвучили російські медіа, посилаючись на неназвані джерела. Посол Сполучених Штатів в Україні Джефрі Пайєт назвав таку пропозицію «смішною», а речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що нічого про це не чув. Тим часом, за інформацією СБУ, у Росії за політичними мотивами затримані і ув’язнені дванадцять українців. Правозахисники натомість говорять про більше ніж двадцять таких людей, включаючи до переліку утримуваних в анексованому Криму.

Політв’язні на обмін: Росія підвищує ставки?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інформацію про те, що Надію Савченко хочуть обміняти на групу росіян, «діяльність яких не афішується», серед інших – Віктора Бута та Костянтина Ярошенка, оприлюднило агентство «Інтерфакс», посилаючись на власні джерела. Згадані двоє громадян Росії у США засуджені на 25 і 20 років за звинуваченнями у торгівлі зброєю та участі у наркоторгівлі відповідно.

Віктор Бут
Віктор Бут

Ці прізвища у контексті справи Савченко називались ще тиждень тому – під час візиту до Москви державного секретаря Сполучених Штатів Джона Керрі. Тоді сподівання на обмін Віктора Бута на українку в коментарі «Комсомольській правді» зробила його дружина Алла.

Костянтин Ярошенко
Костянтин Ярошенко

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров на брифінгу після закінчення зустрічі з Керрі говорив про «дюжину» ув’язнених у США громадян Росії, долю яких, за його словами, вони встигли обговорити.

Ще раніше – напередодні оголошення вироку Надії Савченко – про «російських жертв американського лівосуддя» згадала представниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

Офіційно щодо можливого обміну речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що під час візиту Керрі доля Бута і Ярошенка обговорювалась, але не в контексті справи ув’язеної українки.

Натомість є реакція на цю інформацію у ЗМІ американського посольства в Україні. Посол США Джефрі Пайєт назвав таку пропозицію «смішною» і зазначив, що український президент Петро Порошенко «зробив щедру пропозицію» щодо обміну Савченко на двох російських спецназівців – Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, суд щодо яких триває у Києві.

Можливий обмін Савченко за «естонським варіантом» – Пристайко

Росія зараз намагається «зберегти хороше обличчя при поганій грі» і відволікти увагу від невиконання нею мінських домовленостей, вважає радник голови СБУ Юрій Тандіт.

«Нагадаю, що коли був затриманий Володимир Старков (майор збройних сил Росії, затриманий і засуджений в Україні на 14 років, але згодом помилуваний і обміняний на «кіборга» з позивним «Рахман» – ред.), і коли він почав відкрито давати свідчення, то одразу з’явились фейкові повідомлення про те, що Надію Савченко обміняли на так званих ГРУшників», – сказав він у коментарі Радіо Свобода.

Водночас Тандіт наголосив, що українська сторона готова «використовувати будь-які способи, щоб її звільнити».

Заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко зазначив «Укрінформу», що не виключає так званий «естонський варіант»: у вересні минулого року росіяни обміняли естонця Естона Кохвера на росіянина Олексія Дрессена, обидвох сторони звинувачували у шпигунстві на користь своїх країн. Перед обміном обидві сторони амністували цих людей, таким чином обійшовши обов’язок визнавати цей вирок і утримувати людину під вартою після обміну вже «вдома».

«З мене може початися шлях або до миру, або до війни»

Рішення щодо подальшої долі Надії Савченко лежить не в правовому полі, а в політичному, зазначив у коментарі Радіо Свобода один із її адвокатів Микола Полозов. Невідомо, про що саме говорив Джон Керрі із Володимиром Путіним, зустріч з яким відбувалася одразу після згаданої вже зустрічі з Лавровим, і які саме умови ставилися з обох боків, але тиражована у медіа інформація про Бута і Ярошенка, найімовірніше, є інформаційним вкидом, вважає він.

Це таке вкидання, спрямоване на те, щоб відвернути увагу від Єрофеєва і Александрова, які раптом чомусь після цієї інформації стали людьми другого ґатунку. Вони що, не підлягають обміну?
Микола Полозов

«Я думаю, що це таке вкидання, спрямоване на те, щоб відвернути увагу від Єрофеєва і Александрова, які раптом чомусь після цієї інформації стали людьми другого ґатунку. Вони що, не підлягають обміну?» – каже адвокат.

Дійсно, може йтися про відволікання уваги, але не обов’язково від російських спецпризначенців, зауважує натомість директор українського Інституту аналізу і прогнозування Юрій Лісничий.

Росіяни люблять запустити фейк, щоб відволікти увагу від справжньої суті переговорів, або від того, що таких переговорів і не відбувається
Юрій Лісничий

«Росіяни люблять часто запустити фейк перед тим, як щось робити, щоб відволікти увагу від справжньої суті переговорів, або від того, що таких переговорів і не відбувається: щоб усі обговорювали варіанти обміну, а насправді ні про який обмін наразі не йдеться», – припускає він.

Російський політолог Дмитро Орєшкін, однак, вважає, що утримувати далі українських в’язнів, зокрема Надію Савченко, Кремлю зовсім невигідно – надто великий міжнародний тиск.

Віддати Савченко Путін не може, не втративши обличчя
Дмитро Орєшкін

«Проблема в тому, що віддати Савченко Путін не може, не втративши обличчя: так багато пропагандистської піни навколо, що якщо він її випустить на такому інформаційному тлі, він буде розглядатися як боягуз, слабак і взагалі невідомо хто», – сказав політолог у коментарі Радіо Свобода.

Тим часом ще один адвокат Надії Савченко Марк Фейгін опублікував листа від українки, де вона закликає політиків «не торгуватись, а домовлятись» і оголошує сухе голодування із шостого квітня.

«Бажаю мудрості «великим дядям», – написала Савченко. – З мене може початися шлях або до миру, або до війни».

Можливий великий обмін після завершення всіх судів – правозахисниця

Офіційно «заручниками, які перебувають на території Росії», є дванадцятеро осіб, говорить Юрій Тандіт. У правозахисників – інші цифри. Активісти кампанії «Let my people go», зокрема, говорять про двадцять п’ять таких людей: щонайменше тринадцять – на території Росії (один із них – російський громадянин, який жив і працював в Україні), і решта – в анексованому Криму або вивезені у Росію із півострова.

Українські політв’язні в Росії
Українські політв’язні в Росії

Більшість судових процесів у першій інстанції щодо першої із названих груп завершено, каже активістка кампанії, представниця «Центру громадянських свобод» Поліна Бродик. За її словами, зараз тривають тільки три – так звана «чеченська справа» щодо Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, а також «справа карателя» Олександра Литвинова.

Особливо сподіватися на те, що вироки будуть виправдувальними, не доводиться, вважає правозахисниця.

Поки що, на жаль, не спостерігається такої тенденції, щоб російська сторона була дуже сильно зацікавлена у звільненні своїх громадян, які перебувають на території України
Поліна Бродик

«От-от повинен бути результат. І коли ці суди завершаться, то може початися обмін всіх на всіх, про що давно вже говорять з українського боку, але для цього потрібне політичне рішення, серйозне політичне рішення з боку Росії, – зазначає вона. – Але поки що, на жаль, не спостерігається такої тенденції, щоб російська сторона була дуже сильно зацікавлена у звільненні своїх громадян, які перебувають на території України».

Між тим, за словами Поліни Бродик, стан здоров’я кількох із них є доволі тяжким: засудженому у Криму активістові Майдану Олександру Костенку при затриманні зламали руку і не надавали медичної допомоги, а шестирічний термін ув’язення за «шпигунство» може стати для 74-річного Юрія Солошенка смертним вироком, оскільки у чоловіка виявили рак.

Також адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна нещодавно заявляла про погіршення психічного здоров’я свого підзахисного, чого не визнає суд, однак в грозненському СІЗО, за її словами, Клиху давали невстановлені препарати.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG