Доступність посилання

ТОП новини

Тактику захисту Савченко треба застосовувати для звільнення всіх політв’язнів у Росії – експерт


Українці, ув’язнені з політичних мотивів у Росії
Українці, ув’язнені з політичних мотивів у Росії

На території Росії ув’язнені 13 українців, ще 12 утримують в Криму – активісти ініціативи «Let my people go»

Процес визволення ув’язнених Росією українців просунеться вперед, коли будуть рішення в усіх судових справах, зазначила в ефірі Радіо Свобода активістка правозахисної кампанії «Let my people go» Поліна Бродик. За її словами, тоді можна буде говорити про обмін бранців у форматі «всіх на всіх», відповідно до мінських угод. Водночас експерт наголошує: щонайменше троє ув’язнених – Юрій Солошенко, Олександр Костенко та Станіслав Клих – мають серйозні проблеми зі здоров’ям і потребують медичної допомоги, тому діяти і посилювати тиск на сторони переговорів потрібно вже зараз.

– Радник глави СБУ Юрій Тандіт заявляв, що заручниками на території Росії є 12 громадян України. Кампанія «Let my people go» називає більш як вдвічі більше ув’язнених – 25. Чим, на Вашу думку, продиктовані такі розбіжності в кількості цих людей?

Поліна Бродик
Поліна Бродик

– Українці перебувають не тільки на території Росії, а, зокрема, на території Криму. Що стосується Російської Федерації, то ми нараховуємо, що там ув’язнені 13 людей. Адже є ще одна людина, яка не є громадянином України, де-юре він громадянин Росії. Громадянство він отримав після розпаду Радянського Союзу, хоча народився на території України і жив в Україні. І саме через його нинішнє громадянство українська сторона не вважає його політичним в’язнем. Тим не менш, його родичі постфактум подали прохання на отримання українського громадянства для нього, і ймовірно, що скоро і українська сторона називатиме кількість ув’язнених 13.

Стосовно ще 12 людей – то це кримчани. І на жаль, ситуація така, що Україна офіційно не визнає анексію Криму, а отже, не визнає і юрисдикцію російського суду на території Криму. З української точки зору ці люди є громадянами України і суд над ними неможливий.

– Частині згаданих людей російські суди вже винесли вироки, визнали їх винними, деякі суди ще тривають. Якщо говорити про ті справи, де ще немає рішень суду, як Ви оцінюєте їх перебіг?

Коли суди завершаться, можна буде говорити про обмін всіх на всіх. Але для цього потрібне серйозне політичне рішення з боку Росії

– Їх лишилося троє – це справи Сергія Литвинова та Карпюка і Клиха. Остання – чеченська справа, яка розглядається в Грозному, її доля насправді тяжка, їм загрожує довічне ув’язнення за нібито вбивства російських військових під час першої чеченської війни. Власне, і Литвинова звинувачували в убивствах більш ніж тридцяти людей, зґвалтуванні жінок на території Донбасу, але пізніше ці звинувачення зняли через недостатність доказів з боку обвинувачення. Вже скоро буде відомо результат цієї справи. Ми не покладаємо надій на суд присяжних – Карпюка, Клиха і Литвинова, найімовірніше, не виправдають. Але коли ці суди завершаться, можна буде говорити про обмін всіх на всіх. Про це вже давно говорять з українського боку, але для цього потрібне серйозне політичне рішення з боку Росії. І на жаль, ми поки не спостерігаємо такої тенденції, щоб російська сторона була зацікавлена у звільненні своїх громадян, які перебувають на території України.

– МЗС вчора висловило протест з приводу того, що з найстаршого із засуджених, Солошенка, попри виявлену у нього хворобу перевели з медичної частини на загальний режим утримання. Вам щось відомо про його стан, і взагалі яка ситуація з утриманням українських ув’язнених в Росії?

Це стимулює нас до того, щоб збільшувати тиск, у тому числі й на українську владу для посилення переговорів з Росією

– Дійсно, Юрій Солошенко є найбільш літньою людиною (74 роки – ред.) у списку ув’язнених українців. І виникла доволі серйозна ситуація, адже вирок для нього хоч і невеликий, але фактично є смертним. Бо його стан погіршується. І якщо спочатку нам було відомо лише про хворобу серця, то зараз вже з’явилася інформація про рак. Безумовно, це стимулює нас до того, щоб збільшувати тиск, у тому числі й на українську владу для посилення переговорів з Росією. Варто додати, що він не єдиний українець, у якого проблеми зі здоров’ям. Олександрові Костенку при затримані зламали руку і зараз йому не надають необхідної медичної допомоги. Його адвокат заявляв, що рука, цитую, «гниє». Також до Станіслава Клиха застосовувалися серйозні катування, в результаті чого у нього зараз похитнулось психологічне здоров’я. Невідомо, чим це закінчиться, суд визнав його осудним тільки для того, щоб продовжувати справу і щоб його свідчення не були відмінені. Але з кожним днем його стан гіршає і гіршає.

– Ви казали, що після винесення всіх вироків за наявності політичної волі можливо наполягати на обміні всіх на всіх. На Вашу думку, що цьому може ще посприяти?

– Думаю, на це в першу чергу має вплинути міжнародний тиск. Ми активно над цим працюємо, так само як і МЗС України. Бо якщо будуть переговори на рівні Україна – Росія, то навряд чи вони убудуть результативними. Вдалу тактику обрали адвокати Савченко, говорячи про те, що без міжнародного тиску вести переговори з Росією не вдасться. Так вважаємо і ми: доля всіх цих людей не може бути вирішена поодинці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG