Доступність посилання

ТОП новини

Bild стверджує, що викрив тіньову владу Путіна в окупованій частині Донбасу


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Головними керівниками «тіньового уряду Донбасу» видання називає віце-прем’єра Росії Дмитра Козака, заступників міністрів економічного розвитку і фінансів Росії Сергія Назарова і Леоніда Горніна

Угрупованнями «ДНР» і «ЛНР» на окупованих територіях України керує тіньовий уряд з Москви, який контролює усі галузі – від збору податків і фінансування відновлення інфраструктури до торгівлі енергоресурсами. Про це заявляють журналісти німецького видання Bild, які опублікували своє розслідування. Вони також повідомили, що на засіданні «донбаської комісії» при Держдумі Росії в жовтні минулого року був присутній представник українського енергетичного гіганта ДТЕК, що належить олігархові Рінату Ахметову. Радіо Свобода звернулося до ДТЕК за коментарем і чекає на відповідь.

На сайті німецької газети Bild у ніч на 30 березня були опубліковані результати проведеного журналістами розслідування. За їхніми даними, відповідно до протоколу засідання (від 23 жовтня 2015 року) в Держдумі Росії «міжвідомчої комісії з надання гуманітарної допомоги жителям південно-східних районів Донецької та Луганської областей», управління окупованими територіями Донбасу розділене між шістьма робочими групами в п’яти російських міністерствах.

Bild пише, що плани Росії виходять далеко за рамки «гуманітарної допомоги». Тіньовий уряд Росії на окупований територіях Донбасу контролює всі галузі – «фінанси та закон», «визначення політики оплати праці, а також житлово-комунальної політики», «відновлення промисловості», «торгівлю енергоносіями», «створення ринку електроенергії» та «транспортну інфраструктуру». Таким чином, стверджує Bild, ці регіони Росією розглядаються як «суверенна російська територія».

Головними керівниками «тіньового уряду Донбасу» видання називає віце-прем’єра Росії та близького друга Путіна Дмитра Козака, а також заступників міністрів економічного розвитку і фінансів Росії Сергія Назарова і Леоніда Горніна. А роботу цього тіньового уряду, як стверджує видання, курує Федеральна служба безпеки Росії.

На думку журналістів, якщо всі наведені документи відповідають дійсності, то «Мінські угоди можна вважати такими, що давно провалилися, а «політичне керівництво» так званих «ДНР» і «ЛНР» – не більше, ніж маріонетками Кремля». Будь-які вибори в цьому регіоні не матимуть ніякого сенсу, оскільки реальна влада перебуває в Москві, підкреслюється в опублікованому матеріалі.

Тим часом віце-прем'єр Росії Дмитро Козакзаявив російському телеканалові «Дождь», що не має ніякого стосунку до «тіньового уряду Донбасу».

«Ми не маємо стосунку до цієї проблематики, тому це запитання до цього видання», – сказав він.

Людина Ахметова була на засіданні «донбаської комісії» при Держдумі Росії – Bild

Крім того, за даними Bild, на засіданнях «міжвідомчої комісії з надання гуманітарної допомоги жителям південно-східних районів Донецької та Луганської областей» при Держдумі Російської Федерації був присутній представник компанії ДТЕК українського олігарха Ріната Ахметова. Свої висновки журналісти зробили на основі записів засідання цієї комісії від 23 жовтня 2015 року.

«Представник українського енергетичного гіганта «ДТЕК», що належить олігархові Рінату Ахметову, був присутній на зустрічі в жовтні минулого року, відповідно до запису», – мовиться у тексті статті. Також, за даними журналістів, представників угруповань «ЛНР» та «ДНР» не було на зустрічі. Їх поінформували лише про результати. За записами все того ж засідання, російський уряд взяв під контроль «сепаратистські території» на сході України.

«Інформація видання Bild повністю підтверджує інформацію групи ІС»

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

«Інформація німецького видання Bild про російський тіньовий уряд «ЛДНР» повністю підтверджує інформацію групи «ІС» (група «Інформаційний спротив» – ред.) кінця минулого року про те, що «головним наглядачем» від Путіна на окупованих територіях Донбасу був призначений заступник голови уряду Російської Федерації Д. Козак. Пізніше нас збентежив той факт, що продовжив свою кураторську діяльність і колишній головний «куратор Новоросії» В. Сурков. Схоже, скринька відкривається просто: при спробах Путіна створити на Донбасі якісь квазідержавні утворення минулого року в Кремлі вирішили «розділити обов’язки» з управління окупованими територіями: Козак виконує адміністративні функції, а Сурков залишається ідеологом і «послом з особливих доручень» для «ЛДНР» з найширшими повноваженнями. Обидва ці типи разом і є обличчям «гауляйтера Новоросії» від Путіна. Два в одному», – написав Дмитро Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив» та народний депутат від «Народного фронту», на своїй сторінці у Facebook.

«Прокоментуйте, чи відповідає ця інформація дійсності?»

Севгіль Мусаєва-Боровик
Севгіль Мусаєва-Боровик

«Шановні Юлія Шиліна, Наталія Ємченко, прокоментуйте, будь ласка, інформацію, яка опублікована німецьким Bild, про те, що представник компанії ДТЕК був присутній на засіданні «міжвідомчої комісії», створеної при Держдумі Російської Федерації – органом, який зараз фактично здійснює управління окупованими територіями. Видання також стверджує, що діяльність комісії перебуває під контролем ФСБ Росії.

1. Чи відповідає ця інформація дійсності?

2. Назвіть прізвище та ім’я вашого представника?

3. Які функції за ним закріплені і яка його роль в роботі даної комісії?

4. Чи вважаєте ви нормальною практикою, коли менеджер вашої компанії фактично бере участь в роботі тіньового уряду «республік» поряд з чиновниками Російської Федерації, в той час як Росія заперечує свою участь в конфлікті на Донбасі» – написала редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик на своїй сторінці у Facebook.

Радіо Свобода звернулося до ДТЕК за коментарем і чекає на відповідь.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексій Кустовського
Політична карикатура Олексій Кустовського

10.03.2016
Одного з лідерів бойовиків Пушиліна зняли на виході з адміністрації Путіна
далі

18.02.2016
Політолог спрогнозував об'єднання «ДНР» і «ЛНР» Москвою (рос.)

На припинення вогню на Донбасі зараз розраховувати не доводиться далі

04.11.2015
Кремль міняє куратора «Новоросії»: курс на квазі-державність?

«Матимемо режим «бла-бла-бла», який буде куруватися Козаком. І так триватиме, допоки Росія не зазнає краху, а цей крах – справа часу» – Карін далі
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG