Доступність посилання

ТОП новини

США – господар України чи партнер?


Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (праворуч) під час зустрічі із віце-президентом США Джозефом Байденом. Січень 2016 року
Ілюстраційне фото. Президент України Петро Порошенко (праворуч) під час зустрічі із віце-президентом США Джозефом Байденом. Січень 2016 року

Сполучені Штати не втручаються, а позитивно впливають на Україну – Олександр Палій

Партнер, господар чи союзник – ким США є для України? Дехто, критикуючи нинішню українську владу, заявляє, що наразі Київ є маріонеткою Вашингтона, і що США мають значний вплив на Україну. З іншого боку, деякі політики та експерти всередині України вважають, що, навпаки, США Україні приділяють замало уваги. Тож як Сполучені Штати впливають на українську політику?


Київ «хоче бачити США країною-партнером, а не господарем», заявив заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко під час брифінгу після організованих Інститутом світової політики дебатів. Ким же є США для України?

Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ
Вони не самостійні, вони не можуть ухвалити правильних рішень. Мене не влаштовує те, що у нас зовнішнє управління
Дмитро Фірташ

Український підприємець-мільярдер Дмитро Фірташ заявив, що Україною керують американці, але цей їхній проект виявився неуспішним, а головне завдання США – усунути його з України через його бачення майбутнього держави.

В інтерв’ю агентству Bloomberg Фірташ назвав нинішній уряд України «політичним банкрутом», який «привів Україну до катастрофи», й заявив: «Вони не самостійні, вони не можуть ухвалити правильних рішень. Мене не влаштовує те, що у нас зовнішнє управління».

Ця заява Фірташа є непоодиноким прикладом, коли деякі політики та діячі в Україні і не тільки називають Київ маріонеткою Вашингтона.

США впливають, а не втручаються – Палій

Олександр Палій
Олександр Палій
США не просто допомагають Україні, вони надають кредити через МВФ і там є серйозні обсяги
Олександр Палій
Вплив США зараз в інтересах самої України. Це позитивний, конструктивний вплив, за який ми іноді маємо дякувати
Олександр Палій

Наразі вплив США на українську політику є відчутним, зокрема через фінансову підтримку, сказав Радіо Свобода український політичний експерт Олександр Палій.

«США не просто допомагають Україні, вони надають кредити через МВФ і там є серйозні обсяги. Цих інструментів впливу, за умови того, що українська громадська думка зараз налаштована до США позитивно, вистачає, щоб конструктивно впливати в Україні», – вважає Палій.

Але, наголошує експерт, йдеться саме про вплив, а не про втручання.

«Я не кажу втручатися, тому що вплив США зараз в інтересах самої України. Більшість нашого суспільства це бачить. Тому, коли цей вплив відбувається в інтересах українського суспільства, ми його не можемо назвати втручанням. Це позитивний, конструктивний вплив, за який ми іноді маємо дякувати», – зазначає Олександр Палій.

Україна для США є партнером – Фесенко

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

США є найбільш впливовою країною у світі і впливають вони на більшість держав, зокрема і на Україну, вважає інший український політолог Володимир Фесенко.

Ким ми є для США? Ми є партнером. Також ми є країною, де існує кризова ситуація
Володимир Фесенко

«Ким ми є для США? Ми є партнером. Також ми є країною, де існує кризова ситуація. Це негативно впливатиме на ситуацію у Європі, і на цілий комплекс міжнародних безпекових проблем. Є проблема невиконання Будапештського меморандуму. Не спрацювали ці гарантії. Як можуть США комусь щось гарантувати у плані нерозповсюдження ядерної зброї, якщо такі гарантії не спрацювали щодо нашої країни, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї?» – запитує Фесенко.

На його думку, Вашингтон змушений займатися проблематикою України. «Хоча ми від США хочемо більшого, ніж вони можуть і хочуть нам надати», – каже він. Заяви ж Росії та деяких проросійських політиків, що Україна є маріонеткою США, Володимир Фесенко називає міфом.

Навіть якби у США хтось захотів про щось домовитися з Росією щодо Донбасу чи Криму, не враховуючи позицію України, це ніяк би не сприяло розв’язанню українських проблем
Володимир Фесенко

«При всіх наших партнерських стосунках США дистанціюються від багатьох проблем, пов’язаних з Україною, – вважає Фесенко. – З іншого боку, навіть якби у США хтось захотів про щось домовитися з Росією, наприклад, щодо Донбасу чи Криму, не враховуючи позицію України, це ніяк би не сприяло розв’язанню українських проблем. США, наприклад, непокоїть нинішня політична криза в Україні. І, безумовно, позиція США є вагомою для деяких політичних сил в Україні. Безумовно, українське керівництво, і президент, і прем’єр, беруть до уваги позицію американського керівництва, але американці не можуть самостійно розв’язати політичну кризу в Україні. Американці також хотіли б, щоб Україна повністю виконала Мінські домовленості, але для цього є внутрішньополітичні обмеження».

Обама послабив вплив США на міжнародну політику?

Разом з тим, за словами Володимира Фесенка, за президентства Барака Обами вплив США на міжнародну політику став меншим, що стало причиною багатьох проблем із ситуацією в Україні, Сирії та міграційною кризою.

Барак Обама
Барак Обама

У США президента Барака Обаму критикують за його слабку позицію щодо України навіть деякі його соратники з Демократичної партії. З часу анексії Росією українського Криму він робив доволі стримані заяви щодо конфлікту між Москвою та Києвом та так і не погодився надати Україні летальну зброю. Обама заявив, що Україна буде вразливою перед військовою перевагою Росії попри те, що робитимуть США. За його словами, Київ не належить до основних інтересів США, але належить до основних інтересів Москви, а відтак Росія завжди зможе втримати свій вплив в Україні.

Дональд Трамп
Дональд Трамп

Тему України порушують і претенденти на кандидатів у президенти США. Наприклад, претендент від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що Україна менше впливає на Вашингтон, ніж на інших членів НАТО, але союзники США «нічого не роблять». «Чому інші країни, які перебувають у безпосередній близькості від України не займаються цим? Чому завжди ми є тими, хто лідирує, потенційно ризикуючи третьою світовою війною з Росією?» – зауважив Трамп.

Оглядачі ж в Україні вважають, що відносини між Києвом та Вашингтоном багато від чого залежатимуть вже від нового президента США, ім’я якого стане відоме вже у листопаді.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

XS
SM
MD
LG