Доступність посилання

ТОП новини

Російський гросмейстер з Криму: я підтримую Путіна у всьому


Сергій Карякін
Сергій Карякін

Переможцем шахового турніру претендентів став кримчанин Сергій Карякін

Російський гросмейстер Сергій Карякін став переможцем шахового турніру претендентів на звання чемпіона світу з шахів, що завершився в Москві. У вирішальній партії Карякін завдав поразки одному зі своїх головних конкурентів – американцеві Фабіано Каруане. 26-річний Сергій Карякін – з Криму. У розмові з журналістом Радіо Свобода Сергій Карякін заявив, що гордий виграти за Росію, країну, яку він представляє з 2009 року.

Російський гросмейстер з Криму: я підтримую Путіна у всьому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сергій Карякін народився у 1990 році у Сімферополі. Спочатку він представляв Україну, але потім отримав пропозицію з Москви і прийняв її. У 2009 році тодішній президент Росії Дмитро Медведєв дав йому російське громадянство.

За словами Сергія Карякіна, він погодився грати за Росію, оскільки отримав підтримку, коли Російська шахова федерація шахів запропонувала йому «можливість працювати з хорошими тренерами».

«Після цього я поїхав до Москви. Це було у 2009 році. З того часу я був там», – розповідає Карякін.

Відтоді кримчанин став твердим прихильником Кремля і російської політики щодо України.

У час російської анексії Криму у 2014 році, Сергій Карякін розмістив в Instagram свою фотографію, де він одягнутий у футболку з російським президентом Володимиром Путіни і написом: «Своїх не кидаємо».

Зараз я повністю асоціюю себе з Росією, оскільки Крим відійшов Росії. Насправді я щодо цього дуже радий, адже завжди вважав себе росіянином
Сергій Карякін

«Все-таки зараз я повністю асоціюю себе з Росією, оскільки Крим відійшов Росії. Насправді я щодо цього дуже радий, адже завжди вважав себе росіянином – розмовляю російською, думаю російською, отож, я повністю російська людина», – каже Карякін.

Про Путіна Карякін говорить: «Я абсолютно підтримую його у всьому, що він робить». При цьому він шкодує, що в Україні сталися події, які призвели до втечі колишнього українського президента Віктора Януковича.

Ще ніяка революція не призводила до гарного життя
Сергій Карякін

«Ще ніяка революція не призводила до гарного життя. Вони мали президента, все було так-сяк, вони жили на певному рівні. А після всіх цих революцій стає гірше і дуже шкода, що всі ці біди з ними сталися, адже не всі підтримували цю революцію, але ті люди, які це не підтримували, опинилися у заручниках, оскільки ті, хто підтримав це, змусили до цього силовими методами. Я за них дуже переживаю, але, на жаль, нічого зробити не можу», – говорить Сергій Карякін.

Його позиція збігається також з позицією Кремля і щодо інших питань.

У 2014 році на виборах президента ФІДЕ, Міжнародної шахової федерації, Сергій Карякін підтримав Кірсана Ілюмжинова, якого лобіював Кремль. Тоді Ілюмжинов, який займає цю посаду з 1995 року виграв вибори у легенди радянських шахів Гаррі Каспарова, який є критиком Кремля.

У коментарі ТАСС Карякін похвалив Ілюмжинова за популяризацію шахів і розкритикував Каспарова, назвавши його поганим менеджером, який має «ультрарадикальні погляди».

У серпні 2002 року Сергію Карякіну було всього 12 років і 7 місяців, коли він отримав звання гросмейстера.

На початку року Сергій Карякін був офіційним секундантом в українського гросмейстера Руслана Пономарьова, який був чемпіоном ФІДЕ з 2002 по 2004 роки. Їхня дружба з 32-річним Пономарьовим закінчилася через його позицію щодо України, хоча раніше, як сказав Карякін, він був для нього «практично найкращим другом».

Над матеріалом працювали Tom Balmforth і Тетяна Ярмощук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG