Доступність посилання

ТОП новини

У владі старі люди зі старими методами, а Україна в дірі – активіст діаспори


Представники української діаспори чекають на зустріч з президентом України Петром Порошенком у Вашингтоні, 18 вересня 2014 року (©Shutterstock)
Представники української діаспори чекають на зустріч з президентом України Петром Порошенком у Вашингтоні, 18 вересня 2014 року (©Shutterstock)

Закордонні українці продовжують активно допомагати Україні, але все більше незадоволені темпом реформ, які проводить уряд

Активіст української громади у Сполучених Штатах, співзасновник «Майдан Сан-Франциско» Микита Сафроненко братиме участь у форумі в Конгресі США, де виступить президент України Петро Порошенко. В ефірі «Голосу Америки» молодий представник діаспори сказав, що має свої запитання до президента. Насамперед він хотів би запитати, коли ж в Україні нарешті буде прозора і некорупційна система управління державою.

«Тому що на сьогодні кожен американець і українці за кордоном розуміють, що там щось не так. Мають бути зміни, і ми закликаємо президента Порошенка максимально лобіювати ці зміни», – сказав представник української громади у США.

Корінь проблеми, яка заважає почати і прискорити зміни в Україні, Микита Сафроненко вбачає у старій гвардії, «старих людях, які залишилися у владі з часів Януковича».

Треба знайти адекватних, нових, цілеспрямованих молодих лідерів із західною освітою, які могли б витягнути Україну з діри
Микита Сафроненко

«Революція гідності була спрямована на те, щоб зламати цю систему і будувати нове українське проєвропейське майбутнє. Але, на жаль, сьогодні ми бачимо, що старі люди так само продовжують працювати у владі, тими ж самими методами. Я думаю, що просто треба знайти адекватних, нових, цілеспрямованих молодих лідерів із західною освітою, які могли б витягнути Україну з кризи, з діри, в якій вона зараз опинилася», – каже активіст.

Група українців з Бостона оприлюднила відкритий лист до керівництва Сполучених Штатів, просили передати його віце-президенту США Байдену під час його зустрічі з Порошенком. У листі закликають, щоби США тиснули на Україну фінансовими чи політичними методами, аби реформи були продовжені. Микита Сафроненко вважає, що головним завданням Сполучених Штатів є не тиск на уряд, а контроль за розподілом грошей, які виділяються на допомогу.

«Більше того, напевно завдання Сполучених Штатів – давати таку можливість українським громадським організаціям, щоб вони, у свою чергу, слідкували за урядом і за всіма подіями, які відбуваються. Тобто Сполучені Штати ніби дають свою певну «індульгенцію» для того, щоб відслідковувати всі ці процеси. Але, знову ж таки, ми бачимо, що в Україні з громадськими організаціями теж дуже непроста ситуація», – сказав активіст діаспори і навів у цьому контексті приклад з нещодавньою відставкою заступника генпрокурора Давіда Сакварелідзе. За словами Микити Сафроненка, йому важко передбачити, що США можуть вплинути на процеси в Україні ще більше, «тому що довірених осіб США в Україні просто усувають від виконання обов’язків».

Представник діаспори розповів також про те, що за останні роки значно зросла активність молоді в українській громаді США, які прагнуть допомогти Україні.

«Люди, яким зараз 20-25-30 років, почали йти до конгресменів, вони почали активно діяти. Вони вже мають якісь статки і хочуть допомогти Україні. Але не завжди з боку України є намагання щось дати цим людям, сказати, що ви можете повертатися, ви можете працювати в Україні. Натомість люди з України їдуть в Кремнієву долину, починають шукати себе там», – зауважив Микита Сафроненко. Принагідно він визнав за доречне запитати також у президента Порошенка про розвиток ІТ-індустрії в Україні: «Ми знаємо, що Україна номер один у світі з ІТ-аутсорсінгу, але потрібне також якесь фінансування і підтримка з боку держави», – сказав представник української громади у США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG