Доступність посилання

ТОП новини

Путін використовує найманців в Україні та Сирії (світова преса)


Протест біля посольства Росії у Чехії (архівне фото)
Протест біля посольства Росії у Чехії (архівне фото)

«Путін відправив російських найманців воювати до Сирії та України, нагороджуючи їх за службу та приховуючи їхні поранення»

Міжнародна преса пише про активне використання Москвою підрядників з офіційно незареєстрованих військових компаній у Росії для проведення бойових операцій на сході України та в Сирії. Один з провідних нідерландських новинних сайтів взяв інтерв’ю в прем’єр-міністра цієї країни Марка Рютте, в якому той заявив, що про членство України в ЄС взагалі не йде мова, вочевидь, намагаючись заспокоїти скептичну частину електорату перед референдумом щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І є публікації про плани України активно вийти на оборонний ринок Індії – один з найбільш привабливих та перспективних у світі.

Британська щоденна газета The Daily Telegraph пише про російських найманців, які перебувають у Сирії та в Україні.

Стаття посилається на розслідування однієї незалежної російської газети, яке свідчить про те, що Кремль винайняв приватну військову компанію, яка називається «Вагнер» для бойових операцій у Сирії та Україні.

Використання підрядників з приватної військової компанії дає підстави російському президенту Володимиру Путіну суперечливу можливість надсилати кваліфікований персонал до обох країн, зазначає газета.

Путін відправив російських найманців воювати до Сирії та України, нагороджуючи їх за службу та приховуючи їхні поранення, йдеться у статті.

«Вагнер», як вважається, має приблизно тисячу найманців у своєму розпорядженні, але офіційно компанія не існує, бо російське законодавство забороняє приватні військові структури. Але «Вагнер» зареєстрований в Аргентині і має тренувальний табір у селі Молкіно – в тому самому селі, де має свій табір для військового вишколу 10-а бригада спецназу Головного розвідувального управління (ГРУ) Міноборони Росії.

В статі говориться, що Міністерство оборони Росії повідомило про шість загиблих російських вояків у Сирії. Але колишні члени «Вагнера» говорять про кілька десятків загиблих лише минулого року.

Деякі представники «Вагнера» брали участь в боях за Дебальцеве в січні та лютому 2015 року в Україні. Також тоді з російського боку воювали і сотні вояків регулярної армії, говориться у статті.

Путін, пише газета, публічно говорив, як використовувати приватні військові компанії в операціях, проведення яких приховується або заперечується Кремлем. Ще перебуваючи на посаді прем’єра у 2012 році, Путін закликав до легалізації таких компаній, наполягаючи, що вони є «знаряддям реалізації національних інтересів без прямої участі держави», – зазначає The Daily Telegraph.

Нідерландський веб-сайт DutchNews взяв коментар у прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте менш ніж за тиждень до консультативного референдуму у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Сайт називає сам референдум «суперечливим».

Рютте заявив, що вважає, що Україна не повинна бути членом Євросоюзу, вважаючи, що вона повинна виконувати «важливу буферну роль між ЄС та Росією», пише веб-сайт.

«Нідерланди налаштовані проти членства в ЄС для України, бо ми вважаємо, що Україна повинна мати гарні відносини з Європою та Росією. А це не буде можливим, якщо вона буде частиною Європейського союзу», – цитує стаття голову уряду Нідерландів.

В статі не говориться, чим викликана така позиція прем’ єра Рютте – реальним спротивом членству України в ЄС чи намаганням заспокоїти виборців у Нідерландах перед референдумом шостого квітня, багато з яких вважають, що Угода про асоціацію України та ЄС відкриє Києву дорогу до автоматичного членства в ЄС вже незабаром.

Сам Рютте на цю тему сказав так: «Опоненти цієї угоди кажуть, що це – крок до членства в ЄС. Але не про це тут ідеться».

За словами прем’єра, Угода між Україною та ЄС має велике значення для Нідерландів.

«Ідеться про стабільність на краю Європи в нестабільному світі», – каже Рютте. Угода має велике значення і «я маю велике сподівання на результати (референдуму)», – додав глава уряду Нідерландів.

Україна прагне зруйнувати російську монополію на зброю в Індії – це тема статті в оборонному виданні Defence News.

Видання зазначає, що Україна вдалася до цілеспрямованих зусиль щодо обслуговування та модернізації застарілих техніки та озброєнь, які Делі прибрав раніше під час радянської доби і які тепер стали тягарем для збройних сил Індії.

В статі говориться, що певний прикрий осад, який існував в Індії після того, як Україна продала Пакистанові танки Т-80 на початку 1990-х років, вже вивітрився і нині понад десяток українських компаній намагаються заручитись оборонними контрактами в Індії й пробують зруйнувати російську монополію на поставки чи обслуговування озброєнь радянського типу.

Делегація з України була в Індії й видання цитує чільного радника голови «Укроборонпрому» Петра Федорука, який сказав під час виставки озброєнь Defexpo в Делі: «Ми тут зараз в Індії надовго з тим, щоб дати раду головному болю ще радянської доби, з яким Індія самостійно не може впоратись».

За його словами, понад десятиліття Росія блокувала входження України на індійський оборонний ринок. І нині Київ хоче допомогти з модернізацією озброєнь радянського типу, оскільки часто-густо вони вироблялися саме в Україні, йдеться у статті.

Нині Україна має оборонних контактів з Індією на суму 100 мільйонів доларів на рік, але хоче збільшити їхній обсяг до 500 мільйонів протягом наступних трьох років.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG