Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка США України залежатиме від впровадження реформ – Ослунд


Президент України Петро Порошенко (праворуч) тисне руку віце-президентові США Джозефу Байдену під час саміту у Вашингтоні. 31 березня 2016 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) тисне руку віце-президентові США Джозефу Байдену під час саміту у Вашингтоні. 31 березня 2016 року

Петро Порошенко у США закликав не скасовувати санкції проти Росії

Візит українського президента Петра Порошенка до США триває. У четвер у його порядку денному був виступив у Конгресі та участь у відкритті саміту з ядерної безпеки, який триватиме два дні. Під час виступу Порошенко подякував Сполученим Штатам за підтримку та закликав не скасовувати санкцій проти Росії. Про що саме говорив у США президент України, та як ситуацію щодо українсько-американських відносин оцінюють експерти?


Президент України Петро Порошенко у Вашингтоні під час виступу на форумі «Боротьба України за свободу, що триває» наголосив на важливості підтримки та лідерства США у протистоянні російській агресії.

Я закликаю Америку бути сильною і вірити в себе – так само, як люди доброї волі в усьому світі продовжують вірити в Америку
Петро Порошенко

«У ці складні часи, я закликаю Америку бути сильною і вірити в себе – так само, як люди доброї волі в усьому світі продовжують вірити в Америку. Не дозволяйте прагматизму змусити вас забути про цінності, в яких пріоритетом є свобода. Не дозволяйте Америці стати дріб’язковою», – закликав Порошенко у виступі в Конгресі.


Український президент наголосив, що скасування санкцій проти Росії означатиме, що українська кров нічого не коштує, а українців можна вбивати безкарно.

Ми не чекаємо військ НАТО в Україні. У нас є ефективний механізм, щоб мотивувати Росію сісти за стіл переговорів. І назва цього механізму – санкції
Петро Порошенко

«Ми не чекаємо військ НАТО в Україні. У нас є ефективний механізм, щоб мотивувати Росію сісти за стіл переговорів. І назва цього механізму – санкції», – сказав Порошенко.

Президент України зазначив, що настав час посилити діалог між Україною і США та оновити стратегічне партнерство між країнами, зокрема, укласти двосторонню угоду про безпеку. Він зазначив, що за два роки Україні вдалося відновити армію та завершити «капітальний ремонт інституційної системи боротьби з корупцією». На його думку, призначення нового генерального прокурора створить нову сторінку в антикорупційній політиці України.

При цьому він позитивно оцінив співпрацю із Заходом у військовій сфері, зокрема, щодо спільних навчань.

«Ми маємо надзвичайно успішну кооперацію наших військових сил. Кілька разів на рік я відвідую тренувальний центр у Яворові, де проходять спільні військові навчання за участю українців, американців, канадців, британців та представників деяких європейських країн для ефективної комунікації», – сказав Порошенко.

Президент України Петро Порошенко у Вашингтоні під час виступу на форумі «Боротьба України за свободу, що триває», 30 березня 2016 року
Президент України Петро Порошенко у Вашингтоні під час виступу на форумі «Боротьба України за свободу, що триває», 30 березня 2016 року

Український президент пообіцяв під час виступу у США, що політична криза в Україні буде вирішена до кінця цього тижня.

У Вашингтоні Петро Порошенко також зустрівся з українською громадою.


Дві складові українсько-американських відносин

Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

За словами економіста «Атлантичної ради» Андерса Ослунда, відносини між Києвом та Вашингтоном мають дві складові. Перша – це українсько-російський конфлікт, де Вашингтон чітко підтримує Київ та президента Порошенка. Інша складова – це реформи.

У Вашингтоні вважають, що президент Порошенко не зробив достатньо. І, звісно, щодо цього немає чого багато обговорювати, допоки в Україні немає нового уряду
Андерс Ослунд

«Щодо цього у Вашингтоні вважають, що президент Порошенко не зробив достатньо. І, звісно, щодо цього немає чого багато обговорювати, допоки в Україні немає нового уряду. Цей візит нічого не змінить», – сказав Ослунд в інтерв’ю Радіо Свобода і додав, що подальші відносини між Києвом та Вашингтоном залежатимуть від того, наскільки ефективно Україна впроваджуватиме у себе реформи.

«Міністр енергетики Володимир Демчишин, який є близьким до президента Порошенка, наразі відмовився від підвищення тарифів із квітня. Це було ключовою умовою МВФ. Тож важко повірити, як МВФ зможе надати Україні ці гроші і як США можуть надати Україні гарантії на 1 мільярд доларів», – каже американський експерт.

Що ж до надто поміркованої позиції президента США Барака Обами щодо українсько-російського конфлікту, то, за словами Андерса Ослунда, це стосується Обами, але не Адміністрації президента США.

Віце-президент США Джо Байден та низка урядовців глибоко залучені до ситуації в Україні. Україна грає велику роль для Вашингтона
Андерс Ослунд

«Віце-президент США Джо Байден та низка урядовців глибоко залучені до ситуації в Україні. Україна грає велику роль для Вашингтона», – наголошує Ослунд.

Українські експерти також не очікували багато від цього візиту Петра Порошенка, зважаючи на незалагоджену політичну кризу в Україні та президентську кампанію у США.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG