Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи намагатимуться вижити за рахунок держави – Кушнірук


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Статки найбагатших людей України зменшилися на чверть – Forbes

Київ – Українські олігархи біднішають, хоча й не всі. Цьогорічний рейтинг ста найбагатших українців опублікувало видання «Forbes», відзначивши загальне скорочення статків згаданих у ньому бізнесменів на чверть. Очолює перелік Рінат Ахметов, попри втрату більш ніж чотирьох із половиною мільярдів доларів, а замикає п’ятірку – президент Петро Порошенко. Експерти прогнозують, що надалі тенденція до скорочення збережеться, а в результаті, зросте інтерес олігархів до політики і державних підприємств.


Статки єдиного акціонера групи «СКМ» Ріната Ахметова скоротились за рік на більш ніж 60% і зараз становлять 2,3 мільярда доларів, повідомляє «Forbes». Попри це він продовжує очолювати рейтинг ста найбагатших українців, за версією видання. Друге місце поділили Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов із групи «Приват», що мають по 1,3 мільярда.

Третім є Віктор Пінчук, чиї статки «Forbes» оцінює у 1,2 мільярда доларів, однак, за інформацією видання, також найближчим часом олігарх може отримати декілька сотень мільйонів доларів компенсацій за судовими позовами. Четвертим – зі статками, оціненими у мільярд доларів – є Юрій Косюк, колишній перший заступник голови Адміністрації президента, який володіє підприємствами агропромислового комплексу.

А замикає цю п’ятірку, чи точніше – шістку, президент України Петро Порошенко. Його статки аналітики видання оцінили у 858 мільйонів доларів, зауваживши, що порівняно з минулим роком вони зросли на 100 мільйонів.

Порошенко багатшав би, навіть не ворухнувшись – Пасхавер

Олександр Пасхавер
Олександр Пасхавер

Зростання статків президента Порошенка навіть після передання у «сліпий траст» корпорації «Roshen» було очікуваним, вважає економіст Олександр Пасхавер.

«Та навіть якби він не ворухнув і пальцем, навіть якби він відмовився і дивитися у бік капіталу, абсолютно очевидно: дуже багато банків і контрагентів розуміють, що це підвищена надійність – працювати з капіталом президента країни», – переконаний експерт.

Андрій Новак
Андрій Новак

Що ж до інших бізнесменів, то основним фактором їхньої фінансової стабільності на сьогодні є територіальне розміщення виробничих потужностей їхніх підприємств, зауважує економіст Андрій Новак.

«Ті, у кого вони були переважно на Донбасі, мають вищу динаміку втрат. Ті, у кого виробництво – не в зоні АТО і не в Криму, мають менші втрати або не мають втрат, а навіть можуть мати невеличке зростання активів», – каже він.

Сировина дешевшає у світі ще з 2012 року – Кушнірук

Більшість українських олігархів пов’язані із сировинними галузями, а загалом у світі, починаючи із 2012 року, спостерігається падіння цін на сировину, говорить у коментарі Радіо Свобода економіст Борис Кушнірук.

І ця тенденція, що відобразилась і на українській економіці, за його словами, зберігатиметься ще тривалий період. Тому олігархи, розуміючи це, будуть намагатися «виживати за рахунок України», вважає Кушнірук.

«Олігархи ведуть фактично боротьбу, щоб у той чи інший спосіб зберегти можливості для отримання доходів за рахунок, фактично, держави. Це стосується спроб або розставити своїх людей на державні підприємства і таким чином збагачуватись на них, або отримати якісь преференції, пов’язані з ціноутворенням: тарифами на залізничні перевезення, тарифами на електричну енергію», – зазначає він.

Загалом «Forbes» оцінює статки українських олігархів у 20 мільярдів доларів. Для порівняння перший у світовому рейтингу видання бізнесмен Білл Ґейтс володіє 75 мільярдами. Українець Ахметов займає у цьому списку 771-шу сходинку.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG