Доступність посилання

ТОП новини

Повна заборона у Польщі абортів збільшить «абортний туризм» в Україну – польські експерти


Демонстрація у Варшаві – плакат Аборти на захист життя
Демонстрація у Варшаві – плакат Аборти на захист життя

Організації pro-life пропонують посилити польське протиабортне законодавство. Їх підтримує католицька церква і праві політики

Варшава – Католицька церква Польщі закликає посилити польське протиабортне законодавство. Єпископи звернулися до влади та суспільства з відкритим листом, в якому кажуть, що потрібно скасувати так званий абортний компроміс, якого церква та держава досягли у 1993 році. До Сейму вже надійшов відповідний законопроект, розроблений діячами католицьких організацій. Законодавчу ініціативу, яка передбачає тотальну заборону абортів у Польщі, підтримує голова польського уряду та політики парламентської більшості. Діячки польських жіночих організацій називають цей законопроект «драконівським» і попереджають, що в разі його ухвалення посилиться так званий абортний туризм польок у сусідні держави, зокрема в Україну.


Ювілей 1050-річчя хрещення Польщі, який відзначається цього року, це добра нагода для того, щоб на законодавчому рівні захистити ненароджене життя. Про це у зверненні до громадян країни написали польські єпископи. Найближчої неділі цього листа читатимуть у всіх католицьких церквах Польщі.

У документі наголошується, що потрібно скасувати так званий абортний компроміс 1993 року. Згідно з цією домовленістю між різними політичними силами та церковними середовищами, у Польщі заборонено переривати вагітність, за винятком трьох ситуацій: коли життю і здоров’ю жінки загрожує небезпека, якщо плід має серйозні генетичні вади, а також якщо жінка завагітніла внаслідок зґвалтування.

Майже одночасно з ініціативою церкви до Сейму надійшов і «громадянський» законопроект, яким передбачена цілковита заборона абортів, а також покарання для жінок, які нелегально усувають вагітність. Дотепер, закон передбачав покарання для лікаря, який перервав вагітність, чи особи, яка підштовхувала жінку зробити аборт.

Прем’єр-міністр схвалює, феміністичні організації критикують

Законопроект про цілковиту заборону абортів у Польщі підтримує Беата Шидло, голова польського уряду. За її словами, кожен з політиків правлячої в цій країні партії «Право і справедливість» самостійно вирішуватиме, як голосуватиме під час ухвалення цього закону, однак вона особисто вже для себе вирішила.

У четвер Шидло сказала в інтерв’ю «Польському радіо»: «Ми декларували, що будемо шанувати ініціативи громадян, будемо з ними працювати. Якщо йдеться про мою думку, про думку Беати Шидло, то я підтримую цю ініціативу».

Про свою підтримку ініціативи організацій pro-life заявили також деякі політики правих поглядів.

Демонстрація у Варшаві – плакат Аборти на захист життя
Демонстрація у Варшаві – плакат Аборти на захист життя

Ймовірну тотальну заборону абортів украй критично оцінюють діячки польських ліберальних жіночих організацій.

Ніна Санкарі, діячка Європейської феміністичної ініціативи, зазначає, що Польща й так має один із найбільш суворих протиабортних законів у Європі. За її словами, закон, який примушуватиме жінок народжувати дітей із сильними генетичними вадами, важко назвати якось інакше, ніж драконівським. Аналогів у Європі нема.

Це дуже небезпечна тенденція, я хочу звернути увагу, що вона загрожує не тільки Польщі
Ніна Санкарі

Діячка говорить про високу ймовірність ухвалення суворого протиабортного законодавства. «На жаль, така можливість існує, у теперішній Польщі склався союз трону й вівтаря», – розмірковує вона. Санкарі говорить: «Це дуже небезпечна тенденція, я хочу звернути увагу, що вона загрожує не тільки Польщі. Якщо йдеться про її безпосередні наслідки, то збільшиться так званий абортний туризм до сусідніх країн, а також кількість нелегальних абортів, які загрожують життю та здоров’ю жінки».

У свою чергу Наталія Бронярчик, діячка Федерації жінок і планування сім’ї, розповідає, що польки вже давно знайшли спосіб, як оминати законодавчу заборону абортів. Вони усувають вагітності в Німеччині, Австрії, Чехії, Словаччині, в Україні, а також і в Польщі – нелегально.

Ситуація значно погіршується, і це точно може мати вплив на те, що абортний туризм саме в українському напрямку збільшиться
Наталія Бронярчик

За даними польських ЗМІ, приблизно 150 тисяч жінок у цій країні щороку штучно переривають вагітність. Бронярчик розмірковує: «Ситуація значно погіршується, і це точно може мати вплив на те, що абортний туризм саме в українському напрямку збільшиться і більше жінок їздитиме туди, щоб там переривати вагітність».

Посилити протиабортний закон, чи навпаки – пом’якшити?

Водночас Наталія Бронярчик наголошує, що за даними опитувань громадської думки, 60 відсотків поляків не хочуть посилення протиабортного законодавства. Натомість 40 відсотків опитаних вважають, що навіть існуючий закон потрібно пом’якшити. Втім, визнає вона, сьогодні політики правих консервативних поглядів мають у польському парламенті більшість, тож вони спроможні ухвалити такий закон.

Для розгляду у парламенті законопроекту, написаного католицькими організаціями pro-life, необхідно зібрати 100 тисяч підписів громадян країни. Бронярчик твердить, що за підтримки потужної і впливової у Польщі католицької церкви таку кількість підписів ініціатори змін у законодавстві зберуть досить швидко.

Противники абортів закликають – не вбивайте дітей, ми будемо їх любити
Противники абортів закликають – не вбивайте дітей, ми будемо їх любити

Питання цілковитої заборони абортів у Польщі загострилося після резонансного випадку, що мав місце в одному з варшавських шпиталів на початку березня цього року. Лікарі викликали передчасні пологи у жінки, яка була на 24-му тижні вагітності й мала народити дитину з хворобою Дауна та серйозними вадами нирок і серця. Проте немовля, яке після штучних пологів мало з’явитися на світ мертвим, жило 22 хвилини. За даними діячів pro-life, дитині не надали відповідної допомоги й вона померла через переохолодження. Справою займається прокуратура. Польський міністр охорони здоров’я Константи Радзивілл, який вивчав цей випадок каже, що закон повинен охороняти право на життя кожної людини, зокрема й ненароджених дітей із хворобою Дауна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG