Доступність посилання

ТОП новини

«Все тільки на словах» – активістка діаспори про претензії до Порошенка


Президент України Петро Порошенко прибув на робочий обід до Білого дому. Вашингтон, 31 березня 2016 року
Президент України Петро Порошенко прибув на робочий обід до Білого дому. Вашингтон, 31 березня 2016 року

До меморіалу жертвам Голодомору, що у Вашингтоні, Петро Порошенко приїхав покласти квіти й поспілкуватися з українською громадою

В американській столиці Вашингтоні відбувається саміт з ядерної безпеки, на який прибули глави 50 країн світу, в тому числі президент України Петро Порошенко.

Перед початком саміту із самого ранку президент вирушає покласти квіти до меморіалу жертвам Голодомору. Зустріти його там збирається близько сотні представників української громади.

Серед них – Ірина Семирей, на цю подію жінка їхала з Філадельфії понад дві години. Вона готується до покладання квітів, але каже, що і в неї самої, і навіть у її дев’ятирічної доньки до президента є чимало запитань.

Ми бачимо, що все тільки на словах. За Савченко виступає цілий світ, крім України. За санкції проти Росії виступає цілий світ, крім України. За закінчення війни виступає цілий світ, лише Україна не визнає, що у нас є війна
Ірина Семирей

«Ми бачимо, що все тільки на словах. За Савченко виступає цілий світ, крім України. За санкції проти Росії виступає цілий світ, крім України. За закінчення війни виступає цілий світ, лише Україна не визнає, що у нас є війна. Наші хлопці гинуть, але війна, яку було обіцяно, що закінчиться за два тижні, досі продовжується, і наші хлопці в час перемир’я, затишшя далі продовжують гинути», – заявляє українка з Філадельфії Ірина Семирей.

Її доньку Надійку цікавлять інші питання: «Моя мама розповідала, що у нього є шоколадна фабрика «Рошен». Я б хотіла запитати у президента, чи не продав би він нам трохи шоколаду. Ну і ще б запитала у нього, коли закінчиться війна».

Війна, збереження санкцій та боротьба з корупцією є головними темами для обговорення Порошенка з політичними елітами у США. Український ветеран АТО Вадим Мазніченко, котрий зараз проходить реабілітацію у вашингтонському військовому центрі, каже, що на його думку, президент Порошенко справді старається, однак настав час робити суттєвіші зміни.

Я б йому сказав, щоб він дослухався до народу
Вадим Мазніченко

«Я б йому сказав, щоб він дослухався до народу. Тобто частіше спілкувався з ним, хоча б раз на місяць онлайн прес-конференції з людьми, щоб почути їх. Може б, дійсно, так би було краще, люди б висловилися», – сподівається український військовий.

У дипломатичних колах переконані – у Вашингтоні українському президенту доведеться сповна відчути тиск невдоволення.

Зараз для нього (Порошенка) надзвичайно важливо сформувати уряд реформаторів. Уряд, який отримає довіру так швидко, як тільки це можливо
Лінас Лінкявічюс

«Він перебуває під тиском. На уряд також тиснуть, рівень довіри до нього низький. Тому зараз для нього надзвичайно важливо сформувати уряд реформаторів. Уряд, який отримає довіру так швидко, як тільки це можливо. Це те послання, яке тут він буде чути усюди від усіх», – наголошує міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

Серед тих, хто вважає, що боротьба президента з корупцією слабка, є й частина української громади. Зокрема українці одразу кількох штатів написали спільного листа-звернення віце-президенту США Джозефу Байдену, в якому попросили «натиснути на Порошенка», щоб той таки пришвидшив реформи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG