Доступність посилання

ТОП новини

Путін – це мафіозний, небезпечний політичний гравець – російський політолог


Аліса Харчова – одна з жінок, що фігурують у розслідуванні агентства Reuters
Аліса Харчова – одна з жінок, що фігурують у розслідуванні агентства Reuters

«Політична система Путіна все більше і більше нагадує таку латиноамериканську хунту 70-х років» – Олександр Морозов

У Кремлі не розслідуватимуть викладені в статті агентства Reuters відомості про передачу бізнесменом Григорієм Баєвським нерухомості жінкам, які мають стосунок до президента Росії Володимира Путіна. Прес-секретар президента Дмитро Пєсков назвав публікацію частиною «інформаційного вкидання», про яке він попереджав днями.

Згідно з розслідуванням, петербурзький підприємець Григорій Баєвський передавав дорогу нерухомість чотирьом жінкам: молодшій дочці Путіна Катерині Тихоновій, двом близьким родичкам колишньої гімнастки Аліни Кабаєвої, яку російські ЗМІ називали «дівчиною Путіна», хоча підтвердженої інформації про це немає, а також студентці Алісі Харчовій, яка в 2012 році знімалася для календаря, випущеного на честь дня народження російського президента.

У трьох випадках мовиться про престижні об'єкти нерухомості, які Баєвський продав або передав у власність, а у випадку з дочкою Путіна – вона зареєструвала нову компанію за адресою колишньої квартири Баевского, яку вказала як свою власну.

У 2013 році Баєвський передав право власності на будинок і ділянку в підмосковному населеному пункті Успенське бабусі Аліни Кабаєвої – 81-річній Ганні Зацепіній, у 2009-му квартиру сестрі Аліни Кабаєвої – Ляйсан Кабаєвій. Потім перевів на ім'я Аліси Харчової квартиру в невеликому московському котеджному комплексі. Про вартість угоди інформації немає.

Григорій Баєвський працює помічником старого друга Путіна – підприємця Аркадія Ротенберга. Відповідно до офіційних даних, тільки за останні 2 роки компанії, співвласником яких є Баєвський, заробили на державних будівельних підрядах не менше шести мільярдів рублів (89 мільйонів доларів).

У статті наводиться відповідь прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова на запит Reuters щодо Баєвського: «Ми нічого не знаємо про те, хто це такий. Президент також з ним не знайомий».

28 березня Пєсков заявив, що готується «інформаційне вкидання», що стосується особисто президента, його сім'ї та друзів.

Політолог Олександр Морозов підкреслює значення того, що розслідування опублікувало Reuters – велике міжнародне агентство, публікації якого помітні у всьому світі.

Олександр Морозов
Олександр Морозов

Путін має репутацію брутального чоловіка, його люблять жінки, і ці дані про те, що була передана нерухомість не тільки дочці, але і двом жінкам, з якими він, можливо, був пов'язаний впродовж останніх років, буде працювати в Росії на нього. А в світовому контексті його репутація, його імідж буде, звичайно, неухильно погіршуватися

– Що відбувається? Протягом останнього року Володимиру Путіну роблять нову біографію, як то кажуть. Якщо до цього він був якимось партнером для всіх західних лідерів, то в останній рік чітко розвивається така довгограюча, довга тема, що він такий «хрещений батько мафії». Він або щось на зразок Берлусконі – це м'який сценарій, або щось ще гірше і важче, більш важкий кримінальний король, ніж Берлусконі. І нинішні викриття, на мій погляд, спрямовані на формування такого Путіна. Це для нього не смертельно, звичайно, загалом подібні повідомлення Кремль завжди вмів обертати на свою користь. Путін має репутацію брутального чоловіка, його люблять жінки, і ці дані про те, що була передана нерухомість не тільки дочці, але і двом жінкам, з якими він, можливо, був пов'язаний впродовж останніх років, буде працювати в Росії на нього. А в світовому контексті його репутація, його імідж буде, звичайно, неухильно погіршуватися через такі повідомлення.

– Ви сказали: роблять біографію, формують образ Путіна на Заході. Ви вважаєте, що це дійсно якась кампанія, як це уявляють у Кремлі?

Після Криму для світового істеблішменту запитання, хто такий Путін, постало заново, і вони зараз відповідають для себе на це запитання заново

– Це – не кампанія в тому сенсі, в якому розуміє це Кремль, не наслідок змови уряду або медіа. Просто до Криму, до третього терміну Путіна значна частина світових експертів, міжнародних журналістів, політичний істеблішмент – вважали, що Росія – це країна, у якій стакан демократії наполовину порожній, наполовину повний, це перехідний режим, у нього є недоліки, але з ним треба працювати тощо. Але після Криму для цього ж світового істеблішменту запитання, хто такий Путін, постало заново, і вони зараз відповідають для себе на це запитання заново.

Вимальовується досить консолідована картина, що Путін – це все-таки такий мафіозний, безідейний, досить небезпечний політичний гравець, метою якого є зміцнення та збагачення власної камарильї, наближеної до нього верхівки

Тому всі стали уважно придивлятися, а що у Путіна з особистими фінансами, а що у нього зі світоглядом, чому став можливий Крим, а як ми розуміли його раніше і як розуміємо зараз. Все це разом утворює нову лінію, і вимальовується досить консолідована картина, що Путін – це все-таки такий мафіозний, безідейний, досить небезпечний політичний гравець, метою якого є зміцнення та збагачення власної камарильї, наближеної до нього верхівки. Ця схема вимальовується чітко і робиться домінуючою.

– Ми спостерігали реакцію Кремля, і вона була дуже дивною. Більшість людей, може, і не дізналися б про ці викриття, але зараз всі готуються і чекають. Кремль може боятися саме цієї публікації чи чекати ще чогось іншого?

Саме у цьому напрямку все буде розвиватися – тіньові фінанси, зв'язки з міжнародними кримінальними колами найближчих до Путіна людей, може, не його самого, але його соратників, заплутані зв'язки між торгівлею нафтою і торгівлею кокаїном тощо

– Ні, я думаю, саме у цьому напрямку все буде розвиватися – тіньові фінанси, зв'язки з міжнародними кримінальними колами найближчих до Путіна людей, може, не його самого, але його соратників, заплутані зв'язки між торгівлею нафтою і торгівлею кокаїном тощо. Мені здається, у попередньої реакції Пєскова можуть бути різні інтерпретації, але, на мій погляд, якби Кремль отримав журналістські запитання від газети Bild, він навіть не став би говорити про це, але, отримавши питання від Reuters, що стосуються пана Баєвського і дочок Путіна, Пєсков захвилювався, бо подумав, що Володимир Володимирович буде якось засмучений, коли все це відбудеться. Тому він зробив таку спробу попередити не тільки нас, а й самого Володимира Путіна про те, що ці питання, можливо, дуже небезпечні. Але поки вони не дуже небезпечні, а далі подивимося, що буде.

– Але це розслідування саме по собі могло б так схвилювати прес-секретаря Володимира Путіна?

– Могло б. Він же не знав, якою буде підсумкова публікація, якими документами володіє Reuters щодо цих операцій з нерухомістю. Але можливо, там були якісь більш масштабні питання, і важко припустити, чого може побоюватися Пєсков. Але попереджав він, звичайно, дуже ґрунтовно, це факт. Це дивовижна історія. Я думаю, що для російського суспільства ці попередження Пєскова виконують свою роль, тому що населення дивиться телевізор і знає, що «Захід ненавидить Путіна» і постійно про нього повідомляє «нові жахи, які не є правдою». І в цьому сенсі попередження Пєскова працюють. Тому що зараз депутати і кремлівські медіакритики вийдуть на сцену і скажуть: ну, ось, чергові викриття, нічим не підтверджені, і наступні будуть такими ж ... І так буде розмиватися в цілому уявлення про те, де реальні дані про стан Путіна і його оточення, а де просто фантазії.

– Наскільки взагалі будь-яке розслідування про Путіна може вразити російське суспільство?

– За того тренду, який існує, після того, як Путін консолідував навколо себе суспільство, – історія таких режимів показує, що не існує ніяких рішучих викриттів, які могли б вплинути на суспільство. Можна взяти крайній приклад. Припустимо, що завтра будуть опубліковані дані про те, що Путін є співробітником ЦРУ, це максимальна межа того, що могло б вразити російське суспільство, тому йшлося б про якусь фантасмагоричну гігантську зраду. Але і це було б використано на користь Путіна. Нам би, телеглядачам, сказали, що це була складна оперативна гра, і нічого за цим не стоїть. Існують історичні моменти, коли навіть слабка інформація виявляється катастрофічною для політичного режиму, і існують такі моменти, як зараз, коли ніяка інформація не є вбивчою.

– Але при цьому все одно Кремль чомусь нервує. Чи Пєсков, насправді, грамотно виконав свою роботу?

Якщо дивитися очима світового глядача, то все це повільно точить камінь і образ Путіна погіршується: це він збив «Боїнг», це він анексував Крим і дуже погано себе поводить в умовах мінського врегулювання, і це у нього тіньові операції і дивні друзі, про яких вже багато написано, які не тільки зав'язані з криміналом, але і постійно є переможцями державних тендерів, забирають гігантські держзамовлення

– Так, на мій погляд, тут Пєсков цілком впорався з ситуацією. Він якраз не нервував, він просто і Путіну дав зрозуміти і про масштаб, і про те, що він тримає ситуацію під контролем, і суспільство підготував. Ну, і зараз, мені здається, всі скажуть: ну, що ж там такого, нічого поки особливо немає. І будуть далі чекати. Тут немає поки нічого смертельного або такого, що різко загострює ситуацію для Путіна. Але при всьому при цьому, якщо дивитися все-таки не очима російського споживача, а очима світового глядача всієї цієї російської драми, то треба сказати, все це повільно точить камінь і образ Путіна погіршується: це він збив «Боїнг», це він анексував Крим і дуже погано себе поводить в умовах мінського врегулювання, і це у нього тіньові операції і дивні друзі, про яких вже багато написано, які не тільки зав'язані з криміналом, але і постійно є переможцями державних тендерів, забирають гігантські держзамовлення. Політична система Путіна, таким чином, все більше і більше нагадує таку латиноамериканську хунту 70-х років.

– Але яку не звалюють викриття?

– Так, не викриття. Навіть коли образ цієї хунти абсолютно ясний, змальований і документально підтверджений, це ще не підстава для того, щоб вона під тиском цих викриттів впала.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG