Доступність посилання

ТОП новини

Чи переконають українці голландців сказати «так» Україні на референдумі?


Чи переконають українці голландців сказати «так» Україні на референдумі? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Чи переконають українці голландців сказати «так» Україні на референдумі?

«Те, що ми робимо зараз, воно так чи інакше приведе до якогось позитивного результату» – представник МЗС

10 українських талановитих дітей прямують в Амстердам, щоб показати свої таланти та розповісти про Україну. До Нідерландів прямують і українські митці, політики, активісти для того, щоб проводити різноманітні заходи на підтримку України на референдумі про ратифікацію Угоди Україна-ЄС. Що ще роблять українські активісти, щоб переконати голландців віддати своє «так» 6 квітня?

Анастасії 13 років, вона художниця, переможниця багатьох конкурсів, і вже цього тижня полетить в Амстердам позайматись малюванням у музеї Ван Гога. Про відомого голландського художника ще багато не знає, але з нетерпінням очікує на поїздку.

«Мені дуже цікаво побачити нову країну, побачити, як там живуть інші люди, і яке у них життя», – каже Анастасія.

Таку можливість дівчинка отримала в рамках проекту «Hop, Nederland, hop» (у перекладі з нідерландської мови – «Давай, Нідерланди, давай»). 10 обдарованих дітей різного віку і з різних міст України, серед яких музиканти, історик-вундеркінд, гімнастка, співачка та інші – обрали для серії роликів. Серед нідерландських стилізованих величезних магнітиків під відому пісню Андре Хазеса «Вона вірить в мене» (нідерландською «Zij gelooft in mij») діти розповідають свої історії.

Ми дуже хочемо, щоб Нідерланди побачили і зрозуміли, що Україна – це Європа, і проголосували за нас на референдумі
Леся Ясько

«Наша мета – показати, що наші дітки мають багато чого розповісти про себе всьому світу. Ми дуже хочемо, щоб Нідерланди побачили це і зрозуміли, що Україна – це Європа, і проголосували за нас на референдумі», – каже Леся Ясько, координатор проекту.

«Hop, Nederland, hop» – одна з низки комунікаційних ініціатив, якими українці спонукають голландців проголосувати за ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС на референдумі.

Так, нещодавно було презентовано проект «Like U» ( «Як ти»). У 17 відеоісторіях-інтерв’ю голландці та українці пояснюють, чому відносини між обома країнами є важливими і чому цінності молодого покоління українців такі самі, як і в європейців.

Ця кампанія є надзвичайно важливою, тому що вона не нав’язує, а пояснює, якими є цінності нашої країни і якими близькими вони є до європейських
Олександра Зуб

«Вважаю, що ця кампанія є надзвичайно важливою, тому що вона не нав’язує, а пояснює, якими є цінності нашої країни і якими близькими вони є до європейських. Зазвичай, люди бачать якісь екстремальні події з України, а тут пояснюється, що українці є таким ж людьми, так само як голландці і інші європейці цінують свободу, креативність, розвиток, демократичне суспільство. Це дуже важливий крок уперед, який надасть можливість більше розказати про Україну, стати зрозумілішими для інших», – каже Олександра Зуб, випускниця нідерландського університету.

Тризуб, що перетікає у тюльпан – символ кампанії. Окрім відео, громадські активісти створили сайти, що розповідають про Україну трьома мовами, ініціювали флешмоби у соцмережах.

«Проект покликаний доносити голландцям максимально чітко і максимально у великому об’ємі про те, чому вони повинні проголосувати за нас. І не тому що це вигідно з точки зору торгового партнерства, хоча ми про це теж говоримо. А тому що ми такі самі, як вони – «LikeU», – каже Оксана Горбач, директор продакшен-хаба «СтраткомUA», одна з авторів проекту.

Зустрічі з українськими письменниками, політиками, діячами, дні українського кіно в Амстердамі – це лише декілька із заходів, які плануються впродовж наступного тижня. Культурна дипломатія є ключем в розкритті України світові, кажуть в МЗС

Такі кампанії дозволяють думати не лише про референдум, а про сприйняття України в Нідерландах
Ольга Жук

«Такі кампанії дозволяють думати не лише про референдум, а про сприйняття України в Нідерландах. Незалежно від результатів референдуму потрібно вибудовувати стосунки з європейськими країнами. Те, що ми робимо зараз, воно так чи інакше приведе до якогось позитивного результату», – каже Ольга Жук, куратор культурної дипломатії Міністерства закордонних справ України.

«TakisJa», «Voor! en Verder?» (з нідерландської – «За і далі») – інші інформаційні кампанії, організовані голландцями на підтримку України. Референдум в Нідерландах відбудеться 6 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG