Доступність посилання

ТОП новини

Кремль, «ДНР», «ЛНР» та Абхазія, яка чекає на окупантів і окупованих


Плакат учасників мітингу у Запоріжжі. Лютий 2016 року (ілюстраційне фото)
Плакат учасників мітингу у Запоріжжі. Лютий 2016 року (ілюстраційне фото)

Для Суркова і його компанії «ДНР» та «ЛНР» тепер те ж саме, що Абхазія і Придністров’я. І це самовикриття Кремля не варто не помічати

(Рубрика «Точка зору»)

Ніким, окрім Росії, Нікарагуа і Тувалу не визнана Абхазія запровадила візовий режим для громадян країн, які не визнають її незалежність – тобто практично для всіх, крім тих самих Росії, Нікарагуа і Тувалу.

Це рішення Абхазії, звичайно ж – рішення Кремля і демонструє, що в бунтівній грузинській автономії встановлюється справжній окупаційний режим. На відміну від інших окупованих Росією територій, Абхазія намагалася проявляти хоча б самостійність у визначенні власного внутрішньополітичного курсу і кадрового вибору. Абхазів не раз карали за це, а у 2014 році помічник Путіна Владислав Сурков влаштував в республіці державний переворот і привів до влади вкрай непопулярного у абхазів чекіста Рауля Хаджимбу. І Хаджимба з того часу просто виконує будь-які божевільні бажання своїх господарів.

Саме тому безвізовий режим в’їзду в Абхазію – він тепер не тільки для росіян. Він і для жителів окупованих Росією територій колишнього Радянського Союзу – Південної Осетії, Придністров’я і – увага! – Донецької та Луганської областей України. Так, жителі окупованих частин цих двох регіонів зможуть потрапити з однієї окупованої території на іншу без будь-яких віз – досить тільки показати паспорт із реєстрацією. «Стосовно жителів південно-східної України (ДНР і ЛНР) діє режим спрощеного в’їзду на територію Республіки Абхазія. Для в’їзду потрібний внутрішній паспорт громадянина України з пропискою на території ДНР або ЛНР, або документ, що засвідчує особу громадянина ДНР або ЛНР», – йдеться в повідомленні з Сухумі.

І це аж ніяк не жарти. І за рішення Хаджімби, і за події на Донбасі перед Путіним відповідає одна і та ж людина – Сурков. І якщо він вписує «народні республіки» в абхазький безвізовий режим – значить, ще раз дає зрозуміти, що Росія не збирається виконувати Мінські угоди і відмовлятися від контролю над Донбасом і ділянкою російсько-українського кордону. Для Суркова і його компанії «ДНР» та «ЛНР» тепер те ж саме, що Абхазія і Придністров’я. І це їхнє самовикриття не варто не помічати.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG