Доступність посилання

ТОП новини

«Прокурорський майдан» в Одесі 


Акція протесту проти поновлення на посаді прокурора Одеської області Миколи Стоянова, Одеса, 31 березня 2016 року
Акція протесту проти поновлення на посаді прокурора Одеської області Миколи Стоянова, Одеса, 31 березня 2016 року

Хода у центрі міста та рок-концерт – так одесити мітингують проти нового прокурора області

В Одесі триває безстрокова акція протесту проти поновлення на посаді прокурора області Миколи Стоянова. Активісти називають свій пікет «прокурорським майданом» та мають намір блокувати будівлю прокуратури допоки Стоянова не звільнять. 3 квітня біля пам’ятника Дюку вони організували мітинг у форматі народного віче, у якому взяли участь понад 300 одеситів.

На віче на площу біля Дюка прийшло кілька сотень одеситів. Ця акція протесту стала наймасовішою у рамках безстрокового пікету проти новопризначеного прокурора області Миколи Стоянова, який триває з 31 березня під стінами Одеської прокуратури. У руках учасників були плакати «Банду геть», «Одеса без Стоянова» тощо. Після мітингу вони влаштували ходу центральними вулицями міста та повернулися до будівлі прокуратури, біля якої ще кілька днів назад встановили два намети та принесли автомобільні шини. Ввечері там відбувся музичний концерт. Як запевняють активісти, вони не мають наміру припиняти активні дії і цього тижня.

Головною вимогою мітингувальників залишається усунення Миколи Стоянова від посади прокурора області. Учасників протесту обурює той факт, що у 2010 році він закрив кримінальну справу проти проросійськи налаштованого лідера партії «Родина» Ігоря Маркова, яку згодом відновлювала ГПУ. Крім цього активісти апелюють до того, що Стоянов вже очолював прокуратуру області у 2014 році.

Хоча люди і почали страйк одразу після звільнення Давіда Сакварелідзе, яке сталося 29 березня, наразі більшість мітингувальників виступають не за поновлення соратника Саакашвілі уоблпрокуратурі. Вони наполягають саме на прозорому та відкритому конкурсі на посаду.

Активісти звернулися і до президента України з проханням допомогти у цій ситуації.

«Ми не хочемо бачити таких людей у Одесі. Ми хочемо, щоб саме ви втрутилися у цю ситуацію. Інакше з Одеси може початися третій Майдан», – звернулася до Петра Порошенка волонтер АТО та одна з ініціаторів мітингу Наталія Пранжу.

«Це рух проти контрреволюції» – Боровик

Депутат Одеської міськради Саша Боровик назвав цей мітинг «рухом проти контрреволюції». «У нього немає лідерів. Його порядок денний не про Мішу (Міхеїла Саакашвілі – ред.), це не про Давіда (Сакварелідзе – ред.) і не про мене. Це рух навіть не проти Стоянова, Ківалова, Гончаренка, Труханова або Ангерта. Це рух проти системи, яку всі ці люди будували 20 років і яку вони сьогодні представляють», – переконаний він.

На віче виступив і Міхеїл Саакашвілі. За його словами, він підтримує вимоги безстрокового пікету. Голова ОДА запевнив, що матиме зустріч із президентом, де поставить це питання на обговорення та вимагатиме чітких рішень.

Ситуацію прокоментував народний депутат Віктор Балога. На його думку, будь-які акції громадської непокори в Одесі є небезпечними.

«Якщо Одеса не сприймає нового прокурора області, то саме гарант своїми діями дестабілізує регіон. Але якщо усі ці акції – примхи голови Одеської ОДА, то потрібно приймати кадрові рішення щодо керівництва області. Усе інше – некомпетентність з боку Банкової», – написав він у Facebook.

Натомість мітингувальники говорять про активну стадію пікету. За їх словами, вони не збираються припиняти страйк і готові до подальших дій. На ніч біля прокуратури щоразу лишаються близько десяти людей.
Наразі учасники продовжують блокувати вхід до будівлі Одеської прокуратури. Вдягнувшись у морські тільники, вони утворили живий ланцюг та чекають на Миколу Стоянова, який досі так і не з’явився у своєму робочому кабінеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG