Доступність посилання

ТОП новини

Хто б не був прем’єром, уряд має припинити годувати олігархів – експерт


Експерт аналітичного центру «Атлантична рада» Адріан Каратницький
Експерт аналітичного центру «Атлантична рада» Адріан Каратницький

Каратницький: для просування реформ Україні треба позбутися від «системи годівниць» і пільгових відносин між олігархатом і державою

Україна повинна натиснути кнопку «перезавантаження». Про це заявив експерт аналітичного центру «Атлантична рада» Адріан Каратницький в інтерв’ю виданню Politico. Він детальніше прокоментував свої висловлювання «Голосу Америки».

«Відбулося дві події: перша – це перипетії навколо резигнації Айвараса Абромавичуса і нагле втручання політиків в більш об’єктивну діяльність міністерств. А друге – наполеглива кампанія президента, яка намагалась розхитати кабінет Яценюка. І в будь-якому випадку означало необхідність перезавантаження – або через відновлення команди реформаторів або через призначення нового голови Кабміну», – сказав Каратницький.

За його словами, не важливо, хто буде обраний новим прем’єр-міністром України, «головне, щоб була команда, спроможна вести незалежну політику, яка не буде підживлювати інтереси поодиноких олігархів, бізнесменів».

«Очевидно, що прем’єр-міністр має роль, але ціла команда має бути менш-більш об’єднаною і такою, яку буде підтримувати більшість у Верховній Раді», – сказав експерт.

Серед осіб, які можуть опинитися в українському уряді, Каратницький назвав імена Дмитра Шимківа, Івана Міклоша, Лєшека Бальцеровича.

«Але основна проблема полягає в тому, що нема сильної підтримки і консолідованої більшості в парламенті, яка готова просувати реформи. Ми маємо дуже багато спізнень з різними законодавчими, законотворчими актами. І ще є проблема, що президент дуже повільно намагається переформатувати Генеральну прокуратуру і немає розв’язки в питанні щодо корумпованої судової галузі», – додав аналітик.

Адріан Каратницький зазначив, що для просування реформ Україні треба позбутися від «системи годівниць» і пільгових відносин між олігархатом і державою.

«Президент має це подолати в своєму оточенні, довкола магнатів, які зосередились довкола нього і його політичної сили і намагаються витиснути з бідної української економіки кожну копійку», – додав

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG