Доступність посилання

ТОП новини

Нове для нас лише те, що Труханов реєстрував офшорні компанії як громадянин Росії – Гурвіц


Геннадій Труханов
Геннадій Труханов

«Труханов має 2 російські паспорти: один отримав у 2002 році в Сергієвому Посаді – це місто, де прописано багато людей, які працюють на ФСБ»

Служба безпеки України перевіряє інформацію про наявність громадянства Росії в мера Одеси Геннадія Труханова. Про це Радіо Свобода повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська. В Україні подвійне громадянство заборонене законом. Раніше журналісти програми «Слідство.Інфо» повідомили, що Труханов є власником кількох офшорів і має паспорт громадянина Росії. Про це йдеться в розслідуванні програми, яке базується на документах компанії Mossack Fonseca, переданих німецькому виданню Süddeutsche Zeitung.


У понеділок заступник глави Одеської облдержадміністрації Олександр Боровик повідомив, що володіє інформацією, начебто громадянство Росії має не лише Геннадій Труханов, але і 28 депутатів міськради. Боровик закликав президента Порошенка взяти цю справу під контроль і доручити СБУ провести перевірку і оприлюднити її результати.

Геннадій Труханов прокоментував ЗМІ цю заяву так: якщо раніше звинувачення звучали з боку екс-мера (Едуарда) Гурвіца, то сьогодні, коли відносини між містом і областю так загострилися, його правонаступником став Олександр Боровик і «грузинська команда».

Едуард Гурвіц
Едуард Гурвіц

Колишній мер Одеси Едуард Гурвіц був першим, хто ще 2 роки тому оприлюднив дані про російські паспорти Геннадія Труханова. Радіо Свобода попросило пана Гурвіца прокоментувати ситуацію.

– Чому, на Вашу думку, тоді до Вашої інформації не поставились серйозно, а теперішню публікацію розслідування журналістів – сприймають як справжню сенсацію?

Труханов має 2 російські паспорти: один отримав у Буйнакську, коли відходив звідти з армією у 1992 році, а інший отримав у 2002 році в Сергієвому Посаді – це місто, де прописано багато людей, які працюють на ФСБ
Едуард Гурвіц

– Ні, я вважаю, що й тоді до цього поставились серйозно – вжили всіх заходів, щоб нічого не робити з цього приводу. Два роки тому ми отримали абсолютно достовірну інформацію – з першими екземплярами документів із Російської Федерації – про те, що Труханов має 2 російські паспорти: один із них він отримав у Буйнакську, коли відходив звідти з армією у 1992 році і зберіг його як громадянин Росії, а інший отримав у 2002 році в Сергієвому Посаді – це місто, де прописано багато людей, які працюють на ФСБ. І це просто такий центр, де прописані такі люди.

– Від кого Ви тоді отримали цю інформацію??

Ми отримали інформацію безпосередньо з перших рук – з адресного столу і з паспортного столу, у мене всі ці документи в перших екземплярах є
Едуард Гурвіц

– Ми отримали інформацію безпосередньо з перших рук – у Буйнакську отримали довідку з адресного столу і з паспортного столу, у мене всі ці документи в перших екземплярах є – виписки всі. І в Сергієвому Посаді отримали довідки з усіма печатками.

Тепер лиш додалося те, що Труханов реєстрував офшорні компанії саме як громадянин Російської Федерації
Едуард Гурвіц

Все, що ми тоді говорили – воно все тепер підтвердилось, лиш додалося те, що Труханов реєстрував всі ці офшорні компанії саме як громадянин Російської Федерації. Цього документа якраз у нас не було. Ми тоді всі ці папери доклали до запиту, і 28 депутатів Верховної Ради відправили у всі інстанції цей запит із тими документами, які сьогодні оголошують як сенсації.

– Тоді Вашу інформацію трактували як намагання підмочити репутацію конкурента на виборах мера Одеси. Які у Вас були тоді міркування?

Така людина мало того, що підтримувала сепаратистів, він казав, що Крим законно відійшов до Росії
Едуард Гурвіц

– В умовах війни, практично, з Росією така людина мало того, що підтримувала сепаратистів, він казав, що Крим законно відійшов до Росії, бо там був «референдум», ходив із цією стрічкою всюди, і всюди цілувався зі сепаратистами, які зараз перебувають у бігах, людина з бандитським минулим – зрозуміло, що це було дуже небезпечно для Одеси.

Тому ми звернулись офіційно з тим, щоб людина, яка має 2 російські паспорти і на інше прізвище грецький паспорт, була відповідним чином усунута від політики. Однак незважаючи на те, що 28 народних депутатів підписали звернення до президента країни, і до СБУ, і до МВС, і до прокуратури – вони нічого не зробили.

– Чому, на Вашу думку, тоді цю справу не хотіли розглядати, а зараз нею зайнялися і в журналістських розслідуваннях, і в СБУ, чому тоді проігнорували, а зараз взялися?

В СБУ прекрасно знають, що Труханов має два паспорти, у них всі ці дані є. У них є схема польотів Труханова до Російської Федерації, вони в мене теж є
Едуард Гурвіц

– В СБУ прекрасно знають, що Труханов має два паспорти, у них всі ці дані є. У них є схема польотів Труханова до Російської Федерації, вони в мене теж є, всі ці документи.

– То ж чому ті інстанції, до яких ви надсилали запит, не займались цим раніше, як Ви гадаєте??

Вони грають у підлу темну гру з російськими олігархами, бізнесменами та різними людьми, котрі є «дахом» Труханова
Едуард Гурвіц

Тому що вони грають у підлу темну гру з російськими олігархами, бізнесменами та різними людьми, котрі є «дахом» Труханова. Це стосувалось і найважливішого об’єкту, про який зараз майже не говорять, терміналу в Одесі, так званого «сухого порту», це стосувалось ще багатьох речей, котрі пов’язані з впливовими в Росії людьми з бізнесу і з бандитського світу. І в справах Труханова брали участь і представники російських бандитських структур, так і наших.

– Як на Вашу думку ця інформація може вплинути тепер на розстановку сил в Одесі зокрема?

– Я гадаю, що під тиском таких уже обставин і розкриттів мають бути вжиті належні заходи. Адже в чому колосальна проблема: що такі, як Труханов, здадуть Україну з великим задоволенням, Одеса на передовій боротьби з сепаратизмом, бо це найголовніший, найважливіший центр , який би цікавив Росію і сепаратистів.

– На Вашу думку, хто повинен займатися такими справами? СБУ, силові структури, президент? Хто конкретно?

– Всі. І президент у першу чергу, і СБУ, і прокуратура, і міліція – всі ті, хто покриває цих людей, хто з ними співпрацює. Це велика проблема, коли правоохоронні органи співпрацюють – і не просто співпрацюють , а мають свою частку з цього – вони повинні відповідати разом із Трухановим.


Радіо Свобода спробувало зв’язатися з мером Одеси Геннадієм Трухановим, щоб особисто від нього почути реакцію і на наявність у нього російських паспортів загалом, і на слова Едуарда Гурвиця, зокрема. Однак відповідь була: «Абонент на даний час недоступний»

У понеділок у кулуарах Одеської міськради Геннадій Труханов категорично спростував інформацію, відповідаючи на запитання журналістки «Громадського ТБ».

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG