Доступність посилання

ТОП новини

Експерти пропонують ліквідувати Генпрокуратуру (Огляд преси)


Учорашні не лише піднімають голови – вони проявляють силу й готовність повернутися

В Україні злив інформації з офшорів спричинив не менший резонанс, аніж у світі, адже у ньому фігурує і президент держави. Але найгірше, як зазначає газета «День», що цю інформацію перекрутять і використають у потрібному для себе світлі противники України, в тому числі російська пропаганда.

Утім, як переконує експерти газети «Сегодня», в діях Петра Порошенка немає нічого жахливого і протиправного. Фактично Порошенко передав контроль над 85% фабрики через кілька європейських компаній групі Ротшильдів у «сліпий траст». Бо в Україні немає законодавства, яке регулює діяльність цих трастів. Однак компанія на островах ніяк не може допомогти Порошенку ухилитися від сплати податків в Україні, наголошує газета .

Сподівань, що з усуненням генпрокурора Віктора Шокіна все одразу зміниться, не було. Хоча, як зазначає «Газета по-українськи», саме він уособлював стару судову систему, яка гальмує очищення суспільства. Та навряд чи хто припускав, що система так відкрито й нахабно вишкірить зуби у відповідь на відставку свого одіозного лідера. Аргументувавши свої твердження, видання стверджує, що представники старої системи зараз із винуватців перетворюються на невинних жертв. Учорашні не лише піднімають голови – вони проявляють силу й готовність повернутися. А тим часом, на думку газетярів, правління Шокіна довело: реформування Генпрокуратури неможливе. З органу нагляду за правосуддям і тими, хто його здійснює, вона перетворилася на профспілковий комітет, що обстоює інтереси як структури загалом, так і персональні забаганки її членів. За таких умов експерти «Газети по-українськи» пропонують ліквідувати Генпрокуратуру. А її функції передати іншим структурам. Після створення Національного антикорупційного бюро такий крок буде безболісний для правової системи України, зазначає видання.

У цьому ж числі «Сегодня» нагадує, що вже вісім місяців, як Україна не отримала допомогу МВФ. При цьому експерти газети не виключають, що безгрошів'я затягнеться, адже в лютому глава МВФ Крістін Лагард своїм рішенням заморозила черговий транш. Причиною став недостатній темп втілення реформ. Експерти газети наголошують: в умовах млявого відновлення української економіки і відсутності внутрішніх сильних чинників для економічного зростання відмова допомагати грошима призведе до падіння курсу гривні та зростання інфляції. Є ризики і для військово-промислового комплексу, і навіть для зарплат і пенсій: їх можуть заморозити. Про це газета пише в статті «Чи виживе народ без чужих грошей».

Газета «Голос України» пише, що 25 років безвідповідальної політики України у тарифоутворенні завели державу в глухий кут. Через формально низькі ціни на газ українці споживають у 24 рази більше енергоресурсів, ніж країни Євросоюзу; з кожним роком це марнотратство дедалі дорожче коштує країні, оскільки різниця між чинними і ринковими тарифами компенсується з бюджету, тобто коштами платників податків. І у певний момент, щоб закрити діру в бюджеті, уряд іде на стрімке підвищення цін. Але такий ціновий шок може спричинити зворотну реакцію: зростання неплатежів, соціальні протести тощо. Про те, як цього уникнути, експерт «Голосy України» розповідає в статті «Що більше дотацій, то сильніший потім ціновий шок».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG