Доступність посилання

ТОП новини

ООН: 1,5 мільйона людей на Донбасі голодують


Чоловік біля знищеного обстрілом будинку в Сартані поблизу Маріуполя, серпень 2015 року
Чоловік біля знищеного обстрілом будинку в Сартані поблизу Маріуполя, серпень 2015 року

Півтора мільйона українців голодують через збройний конфлікт на сході України, що триває вже два роки, заявляє ООН.

За інформацією Всесвітньої продовольчої програми, 300 тисяч із них відчувають гостру нестачу продовольства і потребують термінової допомоги. Найважча ситуація із забезпеченням населення продовольством складається в непідконтрольних уряду України окремих районах Луганської області і в населених пунктах уздовж лінії розмежування, йдеться в повідомленні.

Всесвітня продовольча програма має намір щомісяця забезпечувати термінову допомогу 270 тисяч людей із найбільш уразливої категорії. ООН закликає всі сторони конфлікту забезпечити безперешкодний доступ гуманітарної допомоги населенню.

«Два роки насильства, обстрілів, життя в страху залишили незгладимий слід у житті тисяч людей на сході України», – заявив представник ВПП ООН в Україні Джанкарло Стоппоні.

«Конфлікт все ще триває і ми повинні зробити все для того, щоб якомога швидше дістатися до цих людей. Ми закликаємо всі сторони конфлікту забезпечити повний і безперешкодний гуманітарний доступ до людей, які потребують продовольства», – додав представник ВПП.

Від листопада 2014 року Всесвітня продовольча програма ООН направила термінову допомогу для понад півмільйону жителів сходу України. 370 тисяч людей отримують від ВПП щомісячні продуктові набори і 180 тисяч – ваучери для покупки продовольства на ринках.

Збройний конфлікт на сході України триває від квітня 2014 року. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти проросійських сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

За даними ООН, за час конфлікту загинули понад дев’ять тисяч людей.

XS
SM
MD
LG