Доступність посилання

ТОП новини

МЗС закликає світову спільноту посилити тиск на Росію у справі Савченко


Надія Савченко
Надія Савченко

Міністерство закордонних справ України протестує у зв’язку з набранням чинності в Росії вироку проти української громадянки Надії Савченко.

Відомство закликає міжнародну спільноту посилити політичний і дипломатичний тиск на Росію для звільнення Надії Савченко, «спільно виступити на захист життя, безпеки та загальнолюдських прав громадян України, які стали заручниками агресивної політики Кремля проти України».

«Дії російської «феміди» у справі нашої співвітчизниці, як й інших громадян України, які незаконно утримуються в Росії, стали прикладом безпрецедентної зневаги з боку Москви засадничими нормами і принципами міжнародного права у сфері захисту прав і свобод людини», – йдеться в заяві МЗС.

У відомстві вимагають від Росії «згадати» про всі міжнародні зобов’язання, які вона брала на себе як постійний член Ради безпеки ООН, член ОБСЄ, Ради Європи, у рамках Нормандського формату і згідно з Мінськими домовленостями і, дотримуючись їх, «негайно звільнити Надію Савченко та забезпечити її повернення в Україну».

«Нехтуючи природніми для всього демократичного світу нормами моралі, гуманності, справедливості і верховенства права, Росія наполегливо демонструє незворотність свого перетворення у тоталітарну державу, яка діє виключно репресивними методами і не здатна до конструктивного діалогу з рештою світу», – додали в МЗС.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набув чинності. Її засудили до 22 років ув’язнення 22 березня, звинувативши, зокрема, у вбивстві російських журналістів на Донбасі. Надія Савченко звинувачення відкидає і 6 квітня обіцяє почати нове сухе голодування з вимогою повернути її до України.

Російська влада раніше заявляла, що рішення про можливу передачу Савченко Україні може бути ухвалене лише після набуття чинності вироком у її справі.

На цю ж тему:

05.04.2016
Чому в Адміністрації президента мовчать про «важливі новини» щодо Савченко

5 квітня набирає чинності вирок українській громадянці, народному депутату Надії Савченко далі

XS
SM
MD
LG