Доступність посилання

ТОП новини

Пугачов міг загинути від «дружнього» вогню – адвокат «ГРУшника» Александрова


Захист «ГРУшників»: із російської гвинтівки українського солдата не вбивали (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Захист «ГРУшників»: із російської гвинтівки українського солдата не вбивали

Калібр зброї Єрофеєва не відповідає пораненням, а в Александрова взагалі не знайшли зброї – Валентин Рибін

Адвокати російських спецпризначенців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва допитали в суді судмедексперта, який обстежував тіло загиблого українського бійця. Захист хоче довести, що у військової прокуратури немає доказів, що вбивство скоїли саме спецназівці ГРУ Росії. Прокурори вважають, що це нічого не змінює – росіян підозрюють не у вбивстві, а у незаконних військових діях і тероризмі.

Засідання суду у справі спецназівців ГРУ Росії почалося з хвилини мовчання на честь загиблого адвоката Юрія Грабовського. Він представляв у суді Александрова, на початку березня зник, а через три тижня його тіло було знайдено біля дороги в Черкаській області. Замість нього працюватиме адвокат Валентин Рибін.

Сторона захисту запросила на допит судмедексперта Наталю Яковцову, яка надавала експертний висновок по тілу загиблого українського солдата Вадима Пугачова. Вона працює судмедекспертом Харківського обласного бюро судмедекспертизи у відділі експертизи трупів.

Пугачова вбили під час збройної протистояння у Луганській області. Яковцова зафіксувала в нього два крізних поранення – в голові і м’якій частині стегна, а також кілька дотичних поранень. Адвокатів цікавить діаметр крізних поранень, зокрема діаметр вхідного отвору в черепі – 5х5 мм. У висновку Яковцова написала, що причиною смерті були кулі діаметром від 8 до 10 мм, але на допиті в суді визнала, що це було припущення, а вона не є експертом із балістики. Також судмедексперти не виконали всі необхідні процедури через високу завантаженість – за добу налходило по 15-20 трупів, говорить експерт. Саме тому зразки тканей не були направлені для більш детального криміналістичного дослідження.

Ці набої показали експерту, але вона відмовилася їх вивчати
Ці набої показали експерту, але вона відмовилася їх вивчати
Я не є експертом з балістики. Я не написала, який це точно калібр, яка це система зброї
Наталія Яковцова

«Куля, яка є предметом із великою кількістю кінетичної енергії, потрапляє всередину черепа і наносить пошкодження. Через внутрішні пошкодження кісток з’являються зовнішні пошкодження. Я не є експертом з балістики. Я не написала, який це точно калібр, яка це система зброї», – наголосила експерт. Саме кульове поранення голови стало причиною смерті Пугачова.

Експерт не має робити припущень – адвокат Єрофеєва

Питання поставив і підсудний Євген Єрофеєв. Його також цікавило, чи могла куля бути більшою, аніж вхідний отвір.

«Потрібна чітка відповідь: отвір було зроблено набоєм не більшим від 5 мм? Не більше? Чи могли спричинити інші поранення снаряди чи кулі менші від 8 міліметрів», – запитав Єрофеєв.

«Кулею або осколком, а чи могла куля чи інший снаряд бути більшими, це повинна вирішувати балістична експертиза. Щодо другого питання – так, могли спричинити. Але знову ж таки експерт-балістик має робити висновок», – відповіла експерт.

Вона відмовилась відповідати на пряме запитання адвоката: «Чи могла такий отвір залишити куля калібром 9х39 міліметрів – саме такий калібр у захопленої разом із ГРУшниками гвинтівки «Вінторез».

«Головне, що нас засмучує у висновках експерта, це її невпевненість у своїх висновках. Будь-які припущення у висновках експертів заборонені службовими документами. Експерт не балістик, отже вона не мала права робити припущення стосовно калібру кулі», – заявила адвокат Оксана Соколовська. Втім, викликати інших балістиків адвокати не планують, говорять, що доводити провину підсудних має обвинувачення.

Зі свого боку прокуратура вважає доводи експерта задовільними. За словами військового прокурора Олександра Климовича, експерт Яковцова у повному обсязі розвіяла усі сумніви і довела вірність свого висновку.

Олександр Климович
Олександр Климович

«ГРУшникам» інкримінується не вбивство, а тероризм – прокурор

«Безпосереднім речовим доказом є гвинтівка «Вінторез», але хочу наголосити, що на фотографіях і відеозаписах з телефона, який вилучений в обвинувачуваного Александрова, і сам Александров, і Єрофеєв, і інші особи з їхньої групи пересуваються по Луганщині із предметами, схожими на АК-74. В обвинувальному акті немає того, що Пугачова було вбито з гвинтівки «Вінторез». Жодному з підсудних не інкримінується умисного вбивства. Їм інкримінується ведення агресивної війни, тероризм, інше сприяння терористичним організаціям, контрабанда і незаконний перетин лінії розмежування», – заявив Климович.

Прокуратура наполягає на тому, що в матеріалах справи є балістична експертиза, але захист говорить, що бачив лише висновок Яковцової – це єдина експертиза, яка є у справі.

«Ми доведемо в суді, що обвинувачення не надало жодного доказу, що громадянин України Пугачов, на жаль, загинув від безпосереднього застосування зброї з боку Єрофеєва або Александрова. Ми виходимо з презумпції невинуватості. Сторона обвинувачення надала висновок експерта, але експерт сьогодні визнав, що не є балістиком і не може визначити, з якої зброї стріляли. Іншої медичної експертизи у справі немає», – заявив адвокат Рибін в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода

Валентин Рибін
Валентин Рибін

Він також припустив, що український солдат міг загинути від вогню своїх же побратимів.

«Пугачов загинув в результаті бойової сутички, він міг отримати поранення від дружнього вогню. Калібр отвору співпадає із калібром кулі 5,45 мм, а зброєю із таким калібром були озброєнні саме солдати Збройних сил України. При Єрофеєві знайшли снайперську гвинтівку калібром 9х39 мм, а при Александрові взагалі не було знайдено зброї», – заявив Рибін.

Суд зробив адвокатам зауваження за затягування справи

Медичні запитання для експерта готував ще адвокат Юрій Грабовський. На відміну від колег, він мав медичну освіту, повідомив Рибін. Втім, відсутність медичної освіти не завадила Рибіну пояснити, як куля калібром 5,45 мм може залишити отвір близько 5 мм.

«Є такий термін «мізерна еластичність кісток черепа». В результаті цієї мізерної еластичності отвір може бути мінімально меншим із урахуванням прогину кісток всередину. Це відомий медичний термін», – зазначив адвокат.

Судове засідання було перенесено для того, щоб захист зібрав додаткові письмові докази. Суд зробив адвокатам зауваження, що вони не зробили це раніше. Адвокат Єрофеєва Оксана Соколовська також подала клопотання про виклик до залу суду свідків. Деяких із них адвокат пропонує допитати дистанційно. Серед них генерал-майор Сергій Козлов, начальник штабу так званої «народної міліції» угруповання «ЛНР», що визнане в Україні терористичним. Саме «народними міліціянтами» називали себе захоплені «ГРУшники», а пізніше проросійські бойовики з Луганська демонстрували російським журналістам посвідчення на імена Єрофеєва і Александрова.

Оксана Соколовська
Оксана Соколовська

Також Соколовська просить викликати в суд ще кількох командирів і пересічних бойовиків незаконних збройних формувань Луганщини, а саме, Павла Гуцька, Віктора Мараховського, Олександра Гайдея, Павла Писарева і Володимира Литвиненка, полковника російської армії Андрія Чепрасова зі Спільного центру контролю і координації припинення вогню, заступника начальника федеральної державної казенної установи судово-медичних і криміналістичних експертиз Олександра Фокіна і народного депутата Юрія Луценка. Останнього хочуть допитати стосовно відео з телефону одного з захоплених «ГРУшників» – він демонстрував його в парламенті.

Прокуратура не проти виклику свідків, але там не вважають, що ватажків угруповання «ЛНР» можна допитувати у режимі відео-конференції, для цього потрібні дуже вагомі обставини, наприклад загроза їхньому життю.

16 травня минулого року російські спецпризначенці Олександр Александров і Євген Єрофеєв були затримані в зоні проведення бойових дій на Донбасі поблизу Щастя Луганської області. Прокурори висунули обом однакові обвинувачення: у незаконному перетині кордону, та, серед іншого, звинуватили у вбивстві військового. Російським спецпризначенцям також інкримінують терористичний напад на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя. Спочатку Єрофеєв і Александров назвались російськими військовими, але згодом, вже на суді, відмовилися від свідчень.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG