Доступність посилання

ТОП новини

Дочасні парламентські вибори можуть відбутися восени


З’являються нові можливості для Яценюка зберегти свій пост, а для Тимошенко здобути ще трохи голосів як опозиціонер – експерт

Київ – Вихід фракції «Батьківщина» з переговорного процесу щодо створення нової коаліції зміцнює шанси Арсенія Яценюка залишитися на посаді прем’єра, а також підвищує ймовірність проведення дострокових парламентських виборів вже у серпні-вересні цього року. Такий розвиток подій прогнозують експерти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Фракція «Батьківщина» виходить із безперспективного переговорного процесу щодо створення нової парламентської коаліції і переходить у «демократичну, проєвропейську опозицію». Таку заяву лідера цієї політичної сили Юлії Тимошенко, зроблену у Львові після проведення партійної конференції, поширила прес-служба партії.

Як пояснив заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв, до ухвалення такого рішення спричинила «імітація коаліційних переговорів», які тривають вже 48 днів.

Ми не вважаємо можливим подальшу участь в таких переговорах, нехай вони шукають собі союзників серед груп, серед опозиційного блоку, колишніх регіоналів
Сергій Соболєв

«Якби це продовжувалось день-два, ми б ще розуміли, що, дійсно, йде боротьба різних концепцій. А коли ми зрозуміли, що просто йде відтягування часу і просто набирають «тушок» із позафракційних, вигнаних із інших фракцій депутатів, ми зрозуміли, що це робиться просто з однією метою: треба ще добрати декількох людей, а переговори з нами – це імітація процесу. Ми не вважаємо можливим подальшу участь в таких переговорах, нехай вони шукають собі союзників серед груп, серед опозиційного блоку, колишніх регіоналів», – зазначив Соболєв.

Депутат підтвердив, що перебуваючи в опозиції, «Батьківщина» підтримуватиме закони, потрібні країні.

«Десятки законопроектів «Батьківщини» вже лежать на розгляді, зараз ми фактично завершуємо роботу над законопроектом по деофшоризації, Ми, як і раніше, будемо дотримуватися своїх принципів економічного реформування», – запевнив депутат.

Раніше «Батьківщина» обумовлювала свою участь у новій коаліції ухваленням низки законів, які стосуються змін у пенсійній, аграрній, газовій, тарифній сферах. У «Блоці Петра Порошенка» називали виконання цих вимог неможливим з огляду на чинні міжнародні домовленості України.

Коаліція на двох, Яценюк – прем’єр, або позачергові вибори?

Вихід «Батьківщини» з переговорного процесу поглиблює політичну кризу, залишається єдиний варіант – формування коаліції на основі двох найбільших фракцій – «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» із залученням позафракційних депутатів, кажуть експерти. Вже зараз, за даними офіційного сайту Верховної Ради, у складі цих двох фракцій 222 депутати за необхідного мінімуму 226. Крім того, посаду прем’єра може зберегти Арсеній Яценюк, вважає політичний філософ, президент Фонду якісної політики Михайло Мінаков.

З’являються нові можливості у Яценюка зберегти свій пост, з’являються нові можливості у Юлії Тимошенко здобути ще трохи голосів як опозиціонер
Михайло Мінаков

«Навіщо тоді «Народному фронту» відмовлятись від прем’єрського місця? З’являються нові можливості у Яценюка зберегти свій пост, з’являються нові можливості у Юлії Тимошенко здобути ще трохи голосів як опозиціонер. Відсьогодні перевибори парламенту стають ще більш можливими», – каже Михайло Мінаков.

Крім позафракційних, до коаліції можуть також долучитися депутатські групи, прогнозує політолог Петро Бурковський і називає два варіанти розвитку подій.

Незважаючи на прагнення президента знайти нову кандидатуру прем’єр-міністра, зростають шанси, що прем’єр-міністром залишиться Яценюк при певних, дуже суттєвих кадрових змінах всередині самого уряду
Петро Бурковський

«Перше, це те, що незважаючи на прагнення президента знайти нову кандидатуру прем’єр-міністра, зростають шанси, що прем’єр-міністром залишиться Яценюк при певних, дуже суттєвих кадрових змінах всередині самого уряду. Оскільки в такому разі партія, фракція Яценюка стає основним коаліційним партнером політичної сили президента. І другий варіант – це коли все таки їм вдається також включити в коаліцію не лише позафракційних депутатів, а і політичні фракції, які складаються з мажоритарників», – зазначив Бурковський.

У цьому контексті йдеться про депутатські групи «Відродження» і «Воля народу». Третім варіантом розвитку подій політолог називає позачергові парламентські вибори – якщо президент скористається своїм конституційним правом і розпустить парламент через відсутність коаліції впродовж 30 днів. Це може статись приблизно на річницю обрання президента, у червні, ще 60 днів знадобиться на передвиборчу кампанію, тоді самі вибори можна очікувати у серпні-вересні, вважає Петро Бурковський.

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам висловлював очікування, що Україна отримає парламентську коаліцію і нового прем’єра наступного пленарного тижня, який починається 12 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG