Доступність посилання

ТОП новини

Референдум у Нідерландах: «Україна – випадкова жертва» – експерт


Акція на підтримку угоди про асоціацію Євросоюзу і України в Києві. 5 квітня 2016 року
Акція на підтримку угоди про асоціацію Євросоюзу і України в Києві. 5 квітня 2016 року

«Це гібридний референдум, у якому Україну і українців просто використовують»

У середу в Нідерландах відбувається загальнонародний референдум, на якому піддані королівства можуть висловитися за чи проти Угоди про асоціацію Європейського союзу з Україною. Тим часом, як зізнаються самі організатори референдуму, українську тему вони використовували лише як прикриття.

За останні кілька тижнів по всіх Нідерландах можна було щодня і щовечора відвідувати заходи на українську тематику: дебати, фільми, презентації книжок, концерти. З іншого боку, Україна в нідерландському дискурсі перетворилася на якийсь симулякр, надувний конструкт, який цікавий тільки в контексті референдуму. Останнє – точно відповідно до задумки його організаторів. Днями вони на сторінках провідної нідерландської газети NRC Handelsblad прямим текстом заявили про те, що Україна їм «до лампочки», що вона була взята лише як привід для збору підписів про перший загальнонародний референдум і що справжня його мета – сконцентрувати і каналізувати антиєвропейські настрої нідерландців.

Акція противників асоціації України і ЄС в Амстердамі. 3 квітня 2016 року
Акція противників асоціації України і ЄС в Амстердамі. 3 квітня 2016 року

Експерт незалежного аналітичного інституту Clingendael Тоні ван дер Тохте, фахівець із зовнішньої політики, колишній генеральний консул Нідерландів у Санкт-Петербурзі, звертає увагу на особливість підготовки до референдуму.

Ті, хто закликають голосувати «ні», на дебати не приходять
Тоні ван дер Тохте

«Проблема в тому, що табір супротивників угоди весь час уникає дискусії щодо суті питання. Можливо, через недовіру до власних аргументів, не знаю. Наприклад, минулого тижня у мене був такий випадок: мене запросили виступати в бібліотеці міста Леуварден, там повинні були відбутися дебати між тими, хто за і хто проти. Від прихильників представники прогресивної демократичної партії D66 збиралися приїхати, а супротивники – з Соціалістичної партії (SP). Але коли дізналися, що я буду виступати, сказали, що не змогли нікого знайти. Дуже шкода, тому що мені більше імпонує відкрита суперечка віч-на-віч із опонентом. Від організаторів інших схожих дебатів, наприклад, від комітету BrandNewUkraine, я також чув, що ті, хто закликають голосувати «ні», на дебати не приходять», – каже експерт.

Мета референдуму – не Україна, а підрив ЄС

Минулого тижня члени оргкомітету референдуму самі пояснювали, що дискусія щодо суті питання зовсім не входила в їхні плани. Це теж здивувало Тоні ван дер Тохта.

Україна – випадкова жертва в боротьбі за право проведення таких референдумів
Тоні ван дер Тохте

«Так, найбільше мене вразило це інтерв’ю, в якому вони самі зізналися, що до України їм немає діла, а референдум замислювався як спосіб розхитування Євросоюзу, що їхня мета – підрив ЄС як проекту і підготовка референдуму про вихід Нідерландів із ЄС – «Nexit», виходить, – що це якийсь неправильний референдум. У моєму бюлетені нічого не написано про вихід із ЄС, мене запитують: я за чи проти угоди про асоціацію з Україною? Для мене це стало підтвердженням давньої підозри, що Україна – випадкова жертва в боротьбі за право проведення таких референдумів, просто зручний привід для збору підписів, за який вони вхопилися минулого року», – каже він.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на акції підтримки євроінтеграції України в Амстердамі. 3 квітня 2016 року
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін на акції підтримки євроінтеграції України в Амстердамі. 3 квітня 2016 року

Україну і українців просто використовують. Тих, хто закликає голосувати «ні», не цікавить зміст
Тоні ван дер Тохте

«Гібридний референдум»? «Так, гібридний референдум, у якому Україну і українців просто використовують. Навіть офіційні візити делегації з нідерландського парламенту до України, у складі якої значну роль відігравав затятий супротивник угоди соціаліст Гаррі ван Боммель, не розкрили очі на те, що ця угода означає для України. Тих, хто закликає голосувати «ні», не цікавить зміст», – вважає аналітик Тоні ван дер Тохт.

Як справжні солдати гібридної війни, організатори референдуму Ар’ян ван Діксгоорн і Пепейн ван Гаувелінґен у гучному газетному інтерв’ю на фотографіях приховують свої обличчя. Через кілька хвилин ми з моїм співрозмовником зайдемо в переповнений зал амстердамського театру «Деламар». На його сцені як опоненти міністрові закордонних справ України Павлові Клімкіну і блискучому болгарському політологові Іванові Кристеву сидять співробітники «Європейського інституту демократії та співробітництва» в Парижі Наталія Нарочницька та її заступник Джон Локленд – про них було чимало повідомлень, що вони отримують величезні гроші з Кремля. За словами Кристева, якщо британський референдум чесно ставить питання про вихід Великобританії з ЄС, то такі псевдореферендуми щодо дрібних питань, як нідерландський, – якщо вони почнуть проводитися по всій Європі, – здатні паралізувати всю європейську демократію.

З табору з прапором «ні» дуже багато чути аргументів, які лунають в унісон із російською пропагандою
Тоні ван дер Тохте

Чи може нідерландський референдум бути замовленням із Москви? Тоні ван дер Тохте продовжує: «З табору з прапором «ні» дуже багато чути аргументів, які лунають в унісон із російською пропагандою. Питання: «Чи не отримують автори ідеї про референдум фінансування з Кремля?» – прослизає в пресі, але поки ніяких прямих свідчень цього я не зустрічав. Той факт, що вони говорять одне і те ж, що й російські пропагандисти, ще не означає, що вони отримують гроші з одного джерела. Можливо, вони і насправді так думають».

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на дільниці для голосування. 6 квітня 2016 року
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на дільниці для голосування. 6 квітня 2016 року

Чи мали вони контакти з російською стороною? «У мене немає такої інформації. У Нідерландах взагалі поки такого не спостерігається, як, наприклад, у Франції, де вже ні для кого не секрет, що «Національний фронт» Марін Ле Пен отримує гроші з Росії. Відомо також, що грецька «Сіріза» отримувала гроші з Росії, від людей з кремлівського оточення. У Нідерландах таких помітних прикладів не було», – каже аналітик.

Шанси сторін рівні, та є сподівання, що врешті «здоровий глузд переможе»

Його прогноз на референдум у середу: «Я думаю, шанси на «так» і «ні» майже рівні. Поріг явки в 30 відсотків буде подолано».

Торгова частина угоди в будь-якому разі буде реалізована, незалежно від нідерландського референдуму. У разі негативного результату голосування на референдумі угода буде заново обговорюватися в обох палатах нідерландського парламенту
Тоні ван дер Тохте

А якщо все-таки буде «ні»? «70 відсотків угоди, тобто її торгова частина, тільки в компетенції Єврокомісії. Іншими словами, торгова частина угоди в будь-якому разі буде реалізована, незалежно від нідерландського референдуму. У разі негативного результату голосування на референдумі угода буде заново обговорюватися в обох палатах нідерландського парламенту. Якщо кабінет продовжить ту ж лінію, яку він проводить сьогодні – що угода несе за собою переваги і для України, і для ЄС, і для Нідерландів, – то вони виступлять у парламенті з рекомендацією голосувати за, незважаючи на референдум. У парламентарів немає зобов’язань дотримуватися результатів референдуму, досі всі парламентські партії, за винятком партії Герта Вілдерса, соціалістів і Партії захисників тварин, голосували за угоду про асоціацію», – нагадує експерт.

Я сподіваюся, що переможе здоровий глузд, якщо ми опинимося в такій ситуації, що самі лише Нідерланди не ратифікують цей документ, то на європейському рівні його повторного розгляду не буде: інші країни ніколи на це не підуть тільки через те, що група нідерландців проголосувала проти
Тоні ван дер Тохте

Але, за повідомленнями, в одній із владних партій – у Партії праці (PvdA) – обіцяли з повагою поставитися до народного вибору. «Я сподіваюся, що переможе здоровий глузд, – каже на це Тоні ван дер Тохте. – Але якщо раптом Нідерланди не ратифікують угоду, то нашому прем’єрові доведеться в Європейській раді своїм колегам пояснювати, чому так сталося. З огляду на те, що референдум консультативний і не має юридичної сили, я вважаю, що закордонні колеги прем’єра Марка Рютте навряд чи виявлять розуміння. Прецедентів таких поки не було, але думаю, що якщо ми опинимося в такій ситуації, що самі лише Нідерланди не ратифікують цей документ, то на європейському рівні його повторного розгляду не буде: інші країни ніколи на це не підуть тільки через те, що група нідерландців проголосувала проти».

Які ще можливі варіанти? «Єдине, що може статися, – це додавання до основного тексту угоди протоколів, у яких участь Нідерландів буде обмежена в тих частинах угоди, які стосуються політичного співробітництва. Але і це було б дивно, тому що означало б, що Нідерланди не стануть співпрацювати з Україною з питань міграції, боротьби з тероризмом, нерозповсюдження ядерної зброї, тобто щодо таких галузей, проти співпраці в яких, по-моєму, взагалі ніхто в Нідерландах не виступає. Але навіть у цьому дивному разі основна частина угоди не зміниться, і на відносини між ЄС і Україною референдум теж навряд чи вплине», – вважає експерт із Нідерландів Тоні ван дер Тохте.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода


На цю ж тему:

06.04.2016
Чи «відсіче» нідерландський референдум Україну від Європи?

«Щось цей референдум і хорошого зробить. Ще ніколи нідерландці не бачили й не чули стільки про Україну» – Заліщук далі

06.04.2016
Нідерландський професор Херінґа: «Референдум – це тотальний безлад»

Відкидання асоціації на референдумі 6 квітня не вплине на ЗВТ, бо це винятково компетенція ЄС далі

05.04.2016
Референдум про асоціацію з Україною: думки політиків та письменників із Нідерландів (відео)

Журналісти Радіо Свобода дізнавалися про особисті думки нідерландських політиків, журналістів та письменників щодо ратифікації угоди далі

04.04.2016
«Популізм в дії»: особливості кампанії з референдуму в Нідерландах

Проєвропейська молодь не розуміє старших нідерландців, які хочуть проголосувати «ні» щодо України далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG