Доступність посилання

ТОП новини

Організатори референдуму в Нідерландах насправді не цікавляться Україною (світова преса)


«Організатори референдуму охоче брехали щодо своїх намірів і не цікавляться Україною – відтак, на референдумі йдеться зовсім не про Україну»

Європейська преса активно пише про консультативний референдум у Нідерландах щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Є заклики до уряду Нідерландів ігнорувати його результати, оскільки організаторам референдуму зовсім не йдеться про Україну. Світові видання пишуть також про наслідки витоку «панамських документів» про офшорні компанії та рахунки впливових людей.

Провідний нідерландський новинний веб-сайт Dutch News пише про голосування в Нідерландах на референдумі у середу щодо угоди про асоціацію з Україною. В статті говориться, що виборчі дільниці закриються о 21.00 за місцевим часом (22.00 за Києвом) і для того, щоб він вважався дійсним, потрібна участь не менш ніж 30 відсотків електорату Нідерландів.

Сайт зазначає, що нідерландські урядовці не наразі не повідомили про те, що вони будуть робити в разі, якщо більшість скаже «ні» на референдумі, що є консультативним.

Щодо активності, то місцеві соціологи казали, що на дільниці можуть прийти від 25 до 40 відсотків виборців країни. У референдумі можуть брати участь виключно громадяни Нідерландів, а не всі громадяни інших країн ЄС, які постійно проживають на території країни.

Сайт повідомляє, що лідери шести парламентських фракцій взяли участь у теледебатах увечері у вівторок і всі вони сказали, що уряд країни «має серйозно поставитись» до результатів референдуму – особливо, коли активність виборців перевищить 30 відсотків.

Видання нагадує слова президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, який сказав під час промови в Гаазі минулого місяця: «Якщо нідерландці проголосують «ні», тоді Європа матиме проблему. І цією проблемою буде дестабілізація».


Брюссельське видання EUobserver вмістило статтю, яка називає референдум в Нідерландах «жартом» і закликає уряд Нідерландів ігнорувати його результати.

У статі говориться, що нідерландці мають розуміти, що якщо вони проголосують проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, то це означає, що вони хочуть, щоб Україна залишалася в стані хаосу.

Коли багато нідерландців відверто кажуть, що «їм байдужа Україна», то справжньою мотивацією референдуму є наблизити момент, щоб одного дня Нідерланди взагалі вийшли з Євросоюзу.

І ті в Нідерландах – насамперед організатори референдуму, – хто виступає за «порятунок демократії» і надання права виборцям висловитись, – ті ж самі люди хочуть відкинути майбутнє 45 мільйонів українців, зазначає часопис.

«Результат референдуму не має обов’язкової дії. Він лише порадить нідерландському урядові, як діяти далі. Знаючи, що організатори референдуму охоче брехали щодо своїх намірів і не цікавляться принаймні Україною, на референдумі, відтак, ідеться зовсім не про Україну», – мовиться у статті в брюссельському виданні.

Також організатори референдуму взагалі не цікавляться тим, чи буде ратифіковано угоду з Україною – зрештою, вони самі казали, що їх це не хвилює, зазначається в статті, яка завершується закликом до уряду Нідерландів взагалі ігнорувати результати референдуму.


Журнал Forbes пише про наслідки, які вже викликало оприлюднення «Панамських документів» про відкриття компаній та рахунків на офшорах.

«Менше ніж через 48 годин після публікації перших матеріалів, які спиралися на «Панамські документи» – колосального витоку 11,5 мільйонів файлів із панамської юридичної фірми, відомої створенням офшорних компаній, – прем’єр-міністр Ісландії подав у відставку, принаймні 29 мільярдерів почали публічно виправдовуватись, український політик закликав до відставки президента, а лідер британських лейбористів Джеремі Корбін запропонував… британському урядові встановити пряме правління на залежних територіях, які використовуються як «податковий рай», – мовиться в статті у Forbes.


На цю ж тему:

06.04.2016
Чи «відсіче» нідерландський референдум Україну від Європи?

«Щось цей референдум і хорошого зробить. Ще ніколи нідерландці не бачили й не чули стільки про Україну» – Заліщук далі

06.04.2016
Нідерландський професор Херінґа: «Референдум – це тотальний безлад»

Відкидання асоціації на референдумі 6 квітня не вплине на ЗВТ, бо це винятково компетенція ЄС далі

05.04.2016
Референдум про асоціацію з Україною: думки політиків та письменників із Нідерландів (відео)

Журналісти Радіо Свобода дізнавалися про особисті думки нідерландських політиків, журналістів та письменників щодо ратифікації угоди далі

04.04.2016
«Популізм в дії»: особливості кампанії з референдуму в Нідерландах

Проєвропейська молодь не розуміє старших нідерландців, які хочуть проголосувати «ні» щодо України далі
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG