Доступність посилання

ТОП новини

«Заборонити щось – це ілюзія» – експерт про ініціативу Порошенка щодо офшорів


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

«Поки не ліквідована практика офшорів взагалі у світовій економіці, це буде використовуватись»

Київ – Популярність терміну «офшор» виросла в рази після «панамських» скандалів, героєм одного з яких став президент України. Подальша риторика глави української держави була побудована на тому, що він реєстрував фірму на Британських Віргінських островах для виконання своєї виборчої обіцянки – передачі прав на «Рошен». І дійшла ця риторика аж до пропозиції «заборонити офшори», або, точніше, використання в країні офшорних рахунків. Натомість ті, хто у цій ситуації став на захист Петра Порошенка, вказували на те, скількох впливових людей у світі зачепив панамський скандал та наскільки офшорні схеми поширені власне в українському бізнесі. Радіо Свобода з’ясовувало, що законно, а що незаконно у використанні таких схем та яку роль офшори відіграють в українській економіці.


Перша мета реєстрацій в офшорах – це мінімізація податків, але не обов’язково кримінальна мінімізація. Це головна ремарка до подій останніх днів, яку роблять експерти, говорячи про популярний термін «офшор».

Василь Юрчишин
Василь Юрчишин

«Якраз використання різних податкових режимів у різних країнах на користь бізнесу – це нормальна діяльність», – пояснює Василь Юрчишин, керівник економічних програм Центру Разумкова.

І друга ремарка: мова у контексті «угод на островах» іде не тільки про Україну, і це якраз добре продемонстрував проект «Панамські папери».

У будь-якій великій угоді в Україні, як правило, фігурує офшорна кампанія, кажуть економісти. І зазвичай ці гроші не залишаються у державному бюджеті України.

Для чого реєструються в офшорах

Цілей, із якими бізнес реєструють в офшорі, кілька. Перша – це мінімізація податків, про яку вже сказано чимало. У такому разі товар, приміром, продається контрагентові в офшорі за собівартістю, а ввозиться назад уже з накруткою, з якої сплачені мінімальні податки.

Друге, для чого власники реєструють фірми у подібних до Британських Віргінських островів зонах, – приховування реального власника.

Третє – відмивання брудних коштів. В офшор вивозяться незаконно отримані гроші, в тому числі хабарі.

Борис Кушнірук
Борис Кушнірук

«Чиновник якусь послугу робить і, щоб не отримувати гроші готівкою, каже: перерахуйте мені кошти на рахунок такий-то в офшорній зоні», – наводить приклад економічний експерт Борис Кушнірук. І це єдиний пункт, де йдеться справді про кримінальні операції.

І, нарешті, офшор потрібен для переведення підприємства з однієї правової системи в іншу – це, власне, те, що відбулось у ситуації з Петром Порошенком. Офшор актуальний тоді, коли йдеться про залучення інвестицій, великих кредитів чи передачу підприємства в управління.

«Бо в Україні і в Європі в цілому діє континентальне право, – пояснює Кушнірук, – а в цій системі blind trust’ів – вони описані лише в англо-саксонській системі права, тому перевести їх можна тільки декількома транзакціями, і, як правило, їх селять в офшорах».

«Заборонити щось – це ілюзія»

Чи може держава перешкоджати реєстрації підприємств в офшорах?

Після міжнародного скандалу президент Петро Порошенко заявив на прес-конференції в Токіо, що виступає з ініціативою унеможливити використання в країні офшорних рахунків.

«І це важлива частина майбутніх реформ – це прозорість, відкритість і зрозумілі кроки для презентації повної довіри», – заявив президент.

Утім, ринкових методів перешкодити реєстрації бізнесу в офшорі не існує, каже керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. Питання може йти тільки про вимогу відкритості таких операцій.

«Звичайно, кожен бізнесмен, який би хотів ухилитися від оподаткування, буде незадоволений такою відкритістю. Але спеціальні заборони – я не думаю, що це десь широко практикується, принаймні, у мене немає такої інформації, лише окремі країни на кшталт Північної Кореї можуть таке запроваджувати. А от морально-етичний аспект, особливо якщо це стосується держави, керівництво якої оголосило про прозорість і добросовісність, – це питання дуже складне, і керівництво держави має бути позитивним взірцем, а не бути причетними до таких дій, навіть якщо вони не кримінальні», – вважає Юрчишин.

«Ринкових методів немає, можуть бути тільки адміністративні обмеження, – коментує економічний експерт Олексій Плотников. – Тобто національне законодавство може сказати, що воно не працює з компаніями, зареєстрованими в офшорах, чи банки не обслуговують платіжки, якщо надходять гроші з офшорів або йдуть до офшорів. Але поки таке в світі існує, поки не ліквідована практика офшорів взагалі у світовій економіці, це буде використовуватись».

Якщо йдеться про залучення інвестицій, отримання великих кредитів чи потребу переоформити права власності і це робиться через офшорні юрисдикції, де легше регулювати ці правові відносини, то в цьому випадку це нормально і законно, коментує Борис Кушнірук.

«Завдання полягає не в тому, щоб заборонити це, а в тому, щоб бізнесмени це декларували, показували, що є така угода, вона пов’язана з цим. Від тебе мають вимагати лише повідомчий характер, щоб ти не виглядав злочинцем», – каже він.

Інша справа – ухиляння від сплати податків. Держава не може заборонити офшори. Але вона може створити податкову систему, за якої було б невигідно ухилятися. «Заборонити щось – це ілюзія», – каже експерт.

Третя ж ситуація, коли йдеться про відмивання коштів, упирається в масштабне питання боротьби з корупцією і контролі транзакцій – звідки йдуть ці гроші, каже Олексій Плотников.

Порахувати обсяги грошей, які втрачає державний бюджет України від існування офшорів, неможливо, кажуть експерти. Однак, додають вони, бізнес, який веде справи з іноземними контрагентами, іде в офшор не завжди лише щоб мінімізувати податки чи відмити гроші, а щоб, приміром, не мати справи з українським валютним законодавством і паперовою тяганиною.


На цю ж тему:

06.04.2016
Порошенко обіцяє унеможливити використання офшорних рахунків в Україні

далі

06.04.2016
Пайєтт: публікація «панамських документів» не матиме негативних наслідків для України

США підтримують зроблені за останні місяці кроки українського парламенту, уряду і президента в питанні боротьби з корупцією – посол далі

06.04.2016
Порошенко не порушив закону, та чи хочуть українці «хитрого бізнесмена» у владі – Washington Post

«Президент зараз є вразливим і йому може бути не просто утримувати ситуацію під контролем» далі

06.04.2016
Порошенко закликає відділити свою історію від справ інших фігурантів «панамських документів»

«Є відмінність випадків у Росії, Ісландії й іншого світу: у нас був прозорий процес з метою відділення бізнесу від політики» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG