Доступність посилання

ТОП новини

Відсутність референдумного ентузіазму допоможе асоціації України з ЄС?


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Виборчі дільниці Нідерландів протягом дня заявляли про слабку активність голосувань

Гаага – У Нідерландах відбулося голосування щодо підтримки чи відмови Україні у зближенні з європейською співдружністю. З огляду не невеликий ентузіазм, який проявляє щодо референдуму більшість громадян, є можливість, що на дільниці не прийде необхідний мінімум – 30 відсотків виборців. Тоді референдум буде недійсним. Але, можлива перемога супротивників асоціації потенційно може мати досить неоднозначні геополітичні наслідки і для України, і для ЄС, і для самих Нідерландів.


Виглядає на те, що під вечір на референдумі в Нідерландах рівень участі в референдумі коливався в межах трохи більше від 20 відсотків. В Гаазі та Роттердамі на 17:00 було тільки понад 10 відсотків громадян, що проголосували. В Амстердамі після обіду активність перебувала на рівні 6,5 відсотка.

Настрої в Гаазі протягом дня виборів, з огляду на те, що тут краща обізнаність із сутністю цього референдуму, такі:

Мешканець Гааги каже: «Популісти галасливі, тому й домінують на обговореннях»… Жінка літнього віку зауважує: «Я голосувала «ні», бо вважаю, що там не все в порядку». Молодий нідерландець пояснює, що «Ні – це не проти ЄС, Брюсселя чи популістів, а йдеться про демократію». А поважний чоловік просто заявив: «Я голосував проти Путіна».

Акція противників асоціації України і ЄС в Амстердамі. 3 квітня 2016 року
Акція противників асоціації України і ЄС в Амстердамі. 3 квітня 2016 року

Загалом, за даними опитувань тих, хто проголосував на кількох виборчих дільницях, – практично 90 відсотків висловилися «за» угоду. Але інша ситуація у провінції, скажімо виборці старшого віку в Маастріхті здебільшого відкидають можливість зближення з Україною. Багато людей вважають, що голосування «так» відкриє шлях до членства України в ЄС. Інші бояться напливу мігрантів, треті вважають, що зближення з Україною може розсердити Росію. Нарешті, частина нідерландців просто вважає, що не варто підписувати жодних асоціацій, бо необхідно спочатку навести лад, як в самих Нідерландах, так і в Європейському союзі.

«Гітлер теж був прихильником референдумів» – політик Робітничої партії

Після свого голосування «за» угоду з Україною прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте зауважив про необхідність стабільності та розвитку демократії на європейських кордонах.


Останні три тижні були дуже активними для Маріт Марій, депутата парламенту Нідерландів від Робітничої партії. Вона закликала громадян активно підтримати угоду і не слухати нісенітниць місцевих популістів.

«Багато міфів створено навколо цієї Угоди про асоціацію, – каже вона. – І я завжди намагаюся пояснити людям, що українського членства там немає, що це відрізняється від тих угод, які ми маємо із Сербією чи іншими балканськими державами-кандидатами. Цього там нема».


Її однопартійка Еллі де Йонґ у середу просто заявила, що не голосуватиме, бо, «Гітлер теж був прихильником референдумів».

Натомість, депутат від партії євроскептиків «За Нідерланди» Йорам ван Клаверен, виступає проти. На це, каже він, є три причини.

«По-перше, Україна найкорумпованіша держава Європи, тож вони для нас не є стабільним партнером, – пояснює політик. – По-друге, українці перебувають у стані «громадянської війни», і ні нам, ні Євросоюзові ця нездорова ситуація не дозволяє укладати угоди щодо асоціації. І по-третє, це нам коштуватиме великих грошей».

Він додає, що у рамках угоди про асоціацію, лише Нідерланди будуть змушені профінансувати Україну чотирмастами мільйонів євро, а ці гроші могли б бути використані на дещо інше.

Діаметрально протилежної думки Ханс ван Баален, член Європарламенту від нідерландських лібералів, який каже, що Європа «перед українцями у боргу: вони хочуть жити в мирній державі, без страху серед законослухняних людей перед поліцією». «Вони хочуть жити в нормальній країні. Ми зобов’язані їм допомогти, при цьому, ми створимо більше стабільності в Європі, більше торгівлі, більше робочих місць. Це добре для всіх», – наголошує Баален.

Представники культури й науковці Нідерландів поділені в думках

Перспективи зближення ЄС із Україною в нідерландському інтелектуальному середовищі оцінюють неоднозначно. Філософ Рудь Мей проголосува «за», бо вважає, що українцям не слід перешкоджати на шляху до демократичного табору. Натомість, супротивник асоціації Леон Де Вінтер, нідерландський письменник, каже Радіо Свобода, що його непокоять в угоді положення про політичну й економічну інтеграцію з українцями, в той час як 28 країн-членів ЄС – це вже занадто багато.

«Думаю, що на цей момент нам треба зупинити цю чудову пригоду з Європейським союзом. 28 націй – це вже дуже багато. Ми перебуваємо у фазі звикання одне до одного, прислухаємся до всіх цих мов, традицій, культур… Гадаю, нам слід зачекати 10-20-25 років, доки ми дійсно створимо європейську душу та європейську націю», – каже письменник.

Цікаву думку висловив нідерландський журналіст-розслідувач Арно Велленс, який теж сказав «Ні». Він закликає не підтримувати угоди з Україною в тій формі, яка запропонована: зокрема, там не відображена необхідність боротися з перетворенням Нідерландів на податкову гавань для України. Потрібна нова, краща угода.

«Мова про саму угоду: вона недосконала й погана, – каже він. – Там є вільна торгівля, але жодних пунктів проти корупції, відмивання грошей і так далі. Нідерланди стали наразі податковою оазою України і навіть притулком злочинності. Ця ситуація небезпечна, вона корумпує обидві держави. Тож потрібна угода про асоціацію, яка вирішує ці проблеми. Якщо ми на референдумі переможемо, то запропонуємо нову угоду, яка для самих українців буде кращою, бо йтиметься не лише про великий бізнес, але й про пересічних людей».

Вілдерс: «Досить – є досить»

Результати референдуму в Нідерландах щодо асоціації мали б бути на користь українців, переконаний депутат Європейського парламенту від Німеччини, член Комітету у закордонних справах Міхаель Ґалер.

У Нідерландах знають, що перемога Москви, – це й перемога тих, хто політично відповідальний за те, що було допущене збиття літака рейсу MH17
Міхаель Ґалер
Ті популісти Нідерландів, що ініціювали референдум, щонайменше політично заа-нґажовані Москвою, а можливо, й мають у цьому матеріальну вигоду
Міхаель Ґалер

«У Нідерландах знають, що перемога Москви, – це й перемога тих, хто політично відповідальний за те, що було допущене збиття літака «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 і загибель такої великої кількості людей. Це та ж російська політика, яка це спровокувала, і ця ж політика підтримує всіх тих, хто хоче зупинити цю зону вільної торгівлі», – сказав євродепутат.

«Ті популісти Нідерландів, що ініціювали референдум щодо імплементації угоди про асоціацію між Україною та ЄС, щонайменше політично заанґажовані Москвою, а можливо, й мають у цьому матеріальну вигоду», – зазначає Ґалер.

Я вірю, що громадяни Нідерландів усвідомлюють, наскільки важливо працювати з Україною
Берт Кундерс

Міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: «Я вірю, що громадяни Нідерландів усвідомлюють, наскільки важливо працювати з Україною. Ми підтримуємо міцні дружні зв’язки з українцями, і я знаю, що вони прагнуть цієї асоціації. Тож, я з надією очікую результатів референдуму, бо ми в уряді підтримуємо Угоду про асоціацію, яку ми вже підписали, і на боці якої перебуваємо».

Протилежні позиції щодо українсько-європейської угоди, попри неурядові організації нідерландських євроскептиків мають, скажімо, популісти з Партії за свободу, відомого ультраправого політика Ґерта Вілдерса. Для нього питання асоціації з Україною, хоч і є дещо абстрактним, проте він закликав голосувати проти: угода, запропонована ЄС, а отже, вона сприятиме ще більшому зміцненню співдружності. «Це одне й те ж: це угода Євросоюзу і означатиме більше Європи», – каже Вілдерс.

«Нідерландці можуть надіслати сигнал Брюсселю та політичній еліті всієї об’єднаної Європи, що досить – є досить», – відрізав Вілдерс.

Перемога «Ні» спричинить тиск на Рютте

Перемога «Ні» спровокує чималий тиск на уряд Марка Рютте, який керує коаліцією лібералів і соціал-демократів. Це змусить уряд і парламент Нідерландів зайняти більш євроскептичну позицію, особливо з питань міграції та в ділянці вільного руху в рамках шенгенської зони, або політики країн єврозони.

Позиція Рютте стане тим паче незграбною, враховуючи те, що Нідерланди наразі головують в ЄС.

Місто Ейндговен. Надпис: «Не дай Путіну завершити його розмальовку. Проголосуй «за» 6 квітня»
Місто Ейндговен. Надпис: «Не дай Путіну завершити його розмальовку. Проголосуй «за» 6 квітня»

Альт Віллем Херінґа, професор конституційного права Маастрихтського університету, наголошує, що у разі перемоги на референдумі табору євроскептиків і популістів позиція Нідерландів у ЄС буде послаблена. Але навіть у разі перемоги «Ні» зона вільної торгівлі України і ЄС залишиться в силі.

Після закриття виборчих дільниць очікується виступ в Гаазі політичних лідерів і організаторів референдуму, які вже заявляли, що вони не переймаються Україною, а насправді, використовують «усі можливості для створення напруженості у відносинах між Нідерландами та ЄС».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG